Mielipide    |   Vieraskynä

Omalääkäri sopisi sote-palvelujen ytimeen

Perusterveydenhuolto voitaisiin järjestää työterveyshuollon tapaan – niille, joilla ei työterveyshuoltoa ole.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden nykyiset ongelmat johtuvat pitkälti siitä, että erikoissairaanhoitoa ja työterveyshuoltoa on kehitetty viime vuosikymmeninä paljon määrätietoisemmin kuin peruspalveluita. Ja kun peruspalveluita on laiminlyöty, sote-palvelujen kokonaisuus ei nyt toimi.

Hyvin toimivaa kokonaisuutta ei synnykään kuntien ja kuntayhtymien itsenäisten päätösten seurauksena. Toimintaa on ohjattava valtakunnallisesti riippumatta siitä, toteutetaanko sosiaali- ja terveyspalvelut esimerkiksi maakuntiin tai sote-kuntiin perustuvalla mallilla.

Hyvin toimivan sosiaali- ja terveydenhuollon perustaksi pitäisi luoda omalääkärijärjestelmä. Siinä jokainen kansalainen saisi valita itselleen omalääkärin. Omalääkäri työskentelisi yhteistyössä terveydenhoitajan ja sosiaalityöntekijän kanssa.

Kansainvälisten tutkimusten ja kokemusten perusteella tiedetään, että omalääkärin vastuulla voisi olla noin 1 500 potilasta. Peruspalvelujen voimavaroja pitäisi kasvattaa vähitellen niin, että tämä tavoite saavutettaisiin.

Tällaisesta potilasmäärästä vastaava omalääkäri voisi saada hieman parempaa palkkaa kuin sairaalassa työskentelevä erikoislääkäri. Kokenut, taitava ja potilaiden arvostama omalääkäri voisi ottaa vastuulleen hieman enemmänkin potilaita ja ansaita enemmän. Potilaiden tyytyväisyys vaikuttaisi palkkaukseen, ja vaikeahoitoisuutta kompensoitaisiin kertoimien avulla.

Kerran tehtyyn omalääkärin valintaan ei tarvitsisi tyytyä, vaan lääkäriä voisi halutessaan vaihtaa.

Omalääkärin palveluiden pitäisi olla potilaille maksuttomia, kuten Euroopassa yleensäkin. Maksuttomuus pitää hoitoon hakeutumisen kynnyksen matalana.

Omalääkärin hoito olisi kokonaisvaltaista: siihen kuuluisi vastaanotto- ja kotikäyntejä, puheluita, nettipalveluja, laboratorio- ja kuvantamispalveluja, terveydenhoitajan palveluja ja niin edelleen. Hoitoprosessi ei sisältäisi mitään yksittäistä laskutettavaa erää. Samalla periaatteella toimii työterveyshuolto.

Omalääkärin työ olisi järjestettävä niin, että hän voi ottaa äkillisesti sairastuneet vastaan työaikanaan samana päivänä ja kiireettömät potilaat kolmen päivän kuluessa. Lääkärin työajan loputtua päivystyksessä käyneistä potilaista omalääkäri saisi tiedon heti seuraavana aamuna. Potilas siirtyisi jatkohoitoon omalääkärille, ellei erikoissairaanhoitoa ole tarpeen jatkaa.

Tällainen järjestely helpottaisi päivystykseen kohdistuvaa kuormitusta ja hillitsisi kustannusten kasvua. Omalääkäri konsultoisi tarvittaessa potilaan hoidosta erikoissairaanhoidon asiantuntijoita.

Omalääkäreillä tulisi olla mahdollisuus pyytää sosiaalityöntekijää hoitamaan potilaan ongelmia. Myös työterveyshuollossa työskentelevällä lääkärillä pitäisi olla sama oikeus.

Jos potilas tarvitsisi tuettuja tai tehostettuja asumispalveluja, potilaan sairaanhoito säilyisi omalääkärillä. Kotisairaanhoidon palveluista omalääkärin ja sairaanhoitajan työpari huolehtisi yhdessä muun henkilöstön kanssa. Tämä parantaisi erityisesti vanhustenhoidon laatua.

Työterveyshuolto olisi vaihtoehto omalääkärille, jos työnantaja haluaa sen kustantaa. Työnantajalla olisi edelleen velvollisuus huolehtia työstä aiheutuvien sairauksien ehkäisystä.

Työterveyshuollon tason pitäisi vastata omalääkäripalveluita, eivätkä työterveyshuollon piiriin kuuluvat olisi omalääkäreiden listoilla. Työterveyslääkärit voisivat kuitenkin käyttää julkisen sektorin laboratorio- ja kuvantamispalveluja.

Työterveyshuolto voisi vastata oletettavasti noin puolentoista miljoonan suomalaisen lääkäripalveluista. Jotta perusterveydenhuolto pystyisi omalääkärijärjestelmän avulla tarjoamaan asianmukaista hoitoa muille suomalaisille, tarvittaisiin noin tuhat uutta lääkärin virkaa ja saman verran terveydenhoitajia. Tavoitteeseen voitaisiin päästä 5–7 vuodessa, jos erikoissairaanhoitoon perustettaisiin vain kaikkein välttämättömimmät uudet virat.

Kansainväliset esimerkit ja tutkimukset osoittavat, että toimiva omalääkärijärjestelmä hillitsee sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten nousua erityisesti väestön vanhetessa. Myös lääkärit ovat tyytyväisiä työhönsä.

Ennen kaikkea toimiva omalääkärijärjestelmä parantaisi kuitenkin potilaiden hoitoa ja tyytyväisyyttä.

Jussi Huttunen ja Kari Puro

Huttunen on Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja. Puro on työskennellyt sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä ja Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää