Mielipide    |   Kolumni

Rahat ja keinot alkavat olla vähissä: Sote-uudistuksessa pitäisi nyt edetä ripeästi

Hallitusneuvotteluissa löytyi nopeasti sopu hallintoratkaisusta, mutta se on vasta alkusysäys uudistukselle.

Hallitus­neuvot­teluissa näytti syntyvän aika helposti poliittinen yhteis­ymmärrys siitä, että sote-uudistusta jatketaan 18 maakunnan pohjalta. Tämän jälkeen kansalaisia varmasti kiinnostaa, olisiko nyt vihdoin mahdollisuus myös onnistua uudistuksen toteuttamisessa.

Varmaa vastausta ei tietenkään ole, koska toistaiseksi on tiedossa vain yleiset suuntaviivat. Vaikeimmat ongelmat ovat aiemminkin tulleet esiin yksityiskohdissa, joita isossa uudistuksessa riittää.

Avoimia kohtia on paljon, ja lakipykälien hiominen voi helposti viedä pari vuotta. Jos huonosti käy, taas ollaan vaalien alla kiireellä ajamassa uudistusta maaliin.

Tähän mennessä on ainakin opittu se, että kerralla ei kannata yrittää liian isoa uudistusta. Yksi vaalikausi on lyhyt aika, joten uudistus kannattanee jakaa osiin tai ainakin vaiheistaa sen toimeenpanoa. Sote-kysymyksissä on myös nähty, että poliittinen yhteisymmärryskään ei aina tuota perustuslain näkökulmasta toteuttamiskelpoista lainsäädäntöä.

Sote-uudistuksen pitäisi nyt kuitenkin edetä ripeästi, sillä monessa kunnassa rahat ja keinot alkavat olla vähissä palvelujen turvaamiseksi väestön vanhetessa ja palvelutarpeen kasvaessa.

Merkittävä ero edellisen hallituksen malliin on se, että yksityisiä sote-keskuksia ei ole tulossa julkisten rinnalle kilpailemaan asiakkaista. Tämä osa edellisen hallituksen valinnanvapauspaketista osoittautui useiden muutosten jälkeenkin mahdottomaksi toteuttaa. Se oli myös ideologinen ongelma vasemmistopuolueille, koska se olisi lisännyt yksityisen tuotannon osuutta julkisissa palveluissa.

Asiakkaan valinnanvapaudessa on kuitenkin myös paljon hyvää, joten toivottavasti uusi hallitus ei ihan kokonaan sitä hylkää. Asiakkaan mahdollisuus valita palveluntuottaja kannustaa parantamaan palvelujen laatua. Tämä olisi selvä parannus esimerkiksi vanhusten palveluasumisessa ja vammaisten palveluissa, joiden kilpailuttaminen aiheuttaa asiakkaille hankaluuksia.

Kilpailutusten sijaan pitkäaikaisesti palveluja tarvitseville voisi tarjota henkilökohtaisen budjetin, jonka turvin asiakas tai hänen omaisensa voisi valita esimerkiksi hoivakodin.

Sote-palvelujen rahoituksesta voi vielä tulla kiistaa. Mahdollinen maakuntavero ja muut rahoitusratkaisut on päätetty siirtää kaikkien puolueiden parlamentaarisen komitean valmisteltavaksi. Aikaa on ensi vuoden loppuun asti. Vaikka parlamentaarinen valmistelu voi olla sinänsä hyvä asia, tämä voi viivyttää uudistuksen etenemistä.

Maakuntien verotusoikeus on ko­koomukselle vastenmielinen, ja kes­kustakin suhtautuu siihen varauksella, koska puolueet pelkäävät verotuksen kiristymistä ja kustannusten kasvua. Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto eivät ole tästä niin huolissaan.

Uudistukseen liittyy myös laajempi palvelujen monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistaminen, johon edellinen hallitus ei vielä päässyt käsiksi. Silloin puhutaan muun muassa Kelan kautta kulkevista rahoista, joihin kytkeytyy paljon poliittisia intohimoja.

Pääkaupunkiseudulle on nyt ­luvattu etsiä erillisratkaisua, mutta sen löytyminen on epävarmaa. Jos se löytyisi, todennäköisesti myös muut suuret kaupungit, kuten Tampere ja Turku, vaatisivat omaansa.

Hallituspuolueiden yksimielisyys hallintorakenteesta on vasta alku­sysäys uudistukselle. Olennaista on, milloin maakunnat pääsisivät muokkaamaan itse palveluja.

Hallintoratkaisun etsimiseen on hukattu nyt yli kymmenen vuotta. Tänä aikana monet kunnat ovat muodostaneet vapaaehtoisia kuntayhtymiä, joilla ne yrittävät selvitä palveluiden järjestämisestä.

Vapaaehtoinen kuntayhtymä toimii niin kauan kuin sen jäsen­kunnat pääsevät yhteisymmärrykseen rahoituksesta. Jännitteet isojen ja pienten kuntien sekä keskuskaupunkien ja muiden kuntien välillä nakertavat luottamusta.

Esimerkiksi Kainuussa maakunnallinen kuntayhtymä on parantanut palvelujen saatavuutta, mutta tarvevakioidut kustannukset ovat yhä yli maan keskiarvon ja lääkärivaje maan suurin. Pulaa on myös hoitajista ja sosiaalityöntekijöistä.

Pika-avuksi terveyskeskuksille on ehdotettu esimerkiksi lisää rahaa lääkärien palkkaamiseen ja hoito­takuuta lääkärille pääsystä viikossa. Se voi auttaa kuin laastari haavaan mutta ei riitä korjaamaan palvelujen rakenteellisia ongelmia.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  3. 3

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  4. 4

   Jättimäisen Apotti-järjestelmän puutteet vaarantavat salassa pidettävät potilastiedot

  5. 5

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  6. 6

   Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

   Tilaajille
  7. 7

   Yli 300 iskua kehässä perjantaina saanut nyrkkeilijä kuoli

  8. 8

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  10. 10

   Artistien peruutuksista on tullut festivaaleille arkipäivää, ja järjestäjien mitta alkaa tulla nyt täyteen: ”Kaikki sonta sataa festivaalin niskaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  9. 9

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää