Mielipide    |   Vieraskynä

Viikon hoitotakuun voisi toteuttaa jo nyt

Nopea hoitoon pääsy ei aina ole kiinni rahasta ja vakanssien määrästä.

Antti Rinteen (sd) hallitus on asettanut tavoitteekseen tiukentaa hoitotakuuta siten, että kiireettömään hoitoon pääsee jatkossa viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Hallitus arvioi, että tavoite toteutuu kehittämällä terveyskeskuksia vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin ja palkkaamalla terveyskeskuksiin tuhat yleislääkäriä. Tavoitteen toteuttamiseen on varattu alkaneella hallituskaudella lisärahoitusta noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Tavoite on oikea. OECD:n tutkimuksissa Suomen terveydenhuoltojärjestelmää on jo pitkään moitittu epätasa-arvoisuudesta. Vakavimmat epäkohdat kohdistuvat perusterveydenhuoltoon eli terveyskeskuksiin ja hoitoon pääsyyn. Perusterveydenhuollon tehottomuus on käytännössä johtanut siihen, että julkisen erikoissairaanhoidon asukaskohtaiset menot ovat 2000-luvulla puolitoistakertaistuneet, kun terveyskeskustoiminnan menot ovat samalla pysyneet lähes paikoillaan, noin 1,8 miljardissa eurossa vuosittain.

Yksityisillä terveysasemilla hoidetaan nyt lääkäriä kohden jopa kaksinkertainen määrä potilaita vuorokaudessa julkisiin terveyskeskuksiin verrattuna. Jotta lääkärimäärän lisäämisestä olisi koko yhteiskunnan näkökulmasta hyötyä, julkisen sektorin terveyskeskusten tuottavuuden ja kustannustehokkuuden tulisi nousta radikaalisti.

Lääkärimäärän lisäys vaatisi myös merkittävää hoitajien määrän kasvattamista sekä lisäpanostusta diagnostiikkaan, materiaaleihin ja laitteisiin sekä toimitiloihin. Lääkäriliiton mukaan vuonna 2018 terveyskeskuksissa työskenteli 2 353 viranhaltijaa. Lisäksi ulkoistetuilla terveysasemilla, sijaisina ja vuokralääkäreinä terveyskeskuksissa työskenteli 1 318 lääkäriä. Tuhannen lääkärin palkkaaminen voisi näin tosiasiassa synnyttää jopa 300 miljoonan euron lisärahoituksen tarpeen. Tarkkaa summaa on vaikea ennakoida, mutta 50 miljoonaa euroa on arvioitu selvästi alakanttiin.

Nämä tuhat lääkäriä olisivat myös pois muusta terveydenhuollosta – erikoissairaanhoidosta, työterveyshuollosta ja yksityisistä lääkärikeskuksista. Pahimmillaan kokonaisuudessaan pystyttäisiin hoitamaan vähemmän potilaita kuin nykyään. Samalla julkisen talouden kustannukset kasvaisivat huomattavasti, koska yksityisen rahoituksen määrä järjestelmässä vähenisi nykyisestä.

Tavoite paremmin saavutettavasta perusterveydenhuollosta on tärkeä ja yhteinen. Yksityiset palveluntuottajat vastaavat jo yli kahden miljoonan suomalaisen perusterveydenhuollosta. Tästä noin kaksi kolmasosaa hoidetaan työnantajien kustantamana työterveyshuollossa ja noin kolmasosa kuntien ostopalveluiden kautta.

Esimerkiksi Espoossa ostopalveluna toimivalle julkiselle terveysasemalle on kuluneena keväänä saanut kiireettömissä asioissa lääkäriajan keskimäärin alle neljässä päivässä – ilman lisäkustannuksia kaupungille. Tämä osoittaa, että hoitoon pääsy ei aina ole kiinni rahasta ja vakanssien määrästä. Tiedolla johtamisella, asiakaslähtöisellä toimintamallilla, digipalveluilla, tehokkaalla tilasuunnittelulla ja standardoiduilla palvelupoluilla hoitoon pääsyä kyetään nopeuttamaan ja asiakaskokemusta parantamaan huomattavasti ilman suurta lisärahoitusta.

Hoitoon pääsyä voidaan nopeuttaa jo nyt hyödyntämällä kansalaisille tuttua ja erikoissairaanhoidossa käytössä olevaa palvelusetelijärjestelmää – esimerkiksi myöntämällä palveluseteli niille asiakkaille, joiden odotusaika hoitoon ylittää seitsemän vuorokautta. Lainsäädäntö ja puitteet ovat valmiina, ja vastuu palveluiden järjestämisestä säilyy entiseen tapaan kunnilla, jatkossa mahdollisesti maakunnilla.

Suomalaiset pitävät toimintatapaa hyvänä. Esimerkiksi Taloustutkimuksen keväällä 2018 toteuttaman tutkimuksen mukaan 55 prosenttia vastaajista oli halukas käyttämään perusterveydenhuollon palveluseteliä. Halukkuus palvelusetelin käyttöön on vahvaa erityisesti vanhemman väestön keskuudessa.

Koko yhteiskunnan kannalta tärkeintä on, että terveyspalveluiden pariin pääsee nopeasti ja terveydenhuoltojärjestelmän olemassa oleva kapasiteetti hyödynnetään tehokkaasti. Lopputuloksesta hyötyvät niin hoitoa tarvitsevat ihmiset kuin palveluita järjestävät tahotkin.

Yrjö Närhinen ja Janne-Olli Järvenpää

Närhinen on Terveystalon toimitusjohtaja ja Hyvinvointiala Hali ry:n puheenjohtaja sekä Lääkäripalveluyritykset ry:n puheenjohtaja. Järvenpää on Mehiläisen toimitusjohtaja ja Hyvinvointiala Hali ry:n varapuheenjohtaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  4. 4

   Jättimäisen Apotti-järjestelmän puutteet vaarantavat salassa pidettävät potilastiedot

  5. 5

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  6. 6

   Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

   Tilaajille
  7. 7

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  8. 8

   Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, on myös ravitsemuksen asiantuntija: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

  9. 9

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  10. 10

   On pomminvarma keino, jolla viranomaistiedot voi suojata – mutta siihen liittyy ongelma

  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää