Mielipide    |   Kolumni

Kauppakeskus Tripla on väkisin tehty Helsingin sydämensiirto

Vehreä lähiö ja turbotehokkaasti kerrosneliöitä maksimoiva tornirakentaminen ovat ainakin osittain toistensa vaihtoehtoja.

Tripla on ”Helsingin uusi sydän”, mainostaa rakennusyhtiö YIT. Keski-Pasilaan pian valmistuva Tripla on kolmen jättikorttelin kokonaisuus, johon tulee kauppakeskus, toimistotorneja, asuntoja, hotelli ja pysäköintilaitos.

Oikeastaan Tripla on kuin kokonainen uusi kaupunginosa. Kokonaislaajuus on yli 180 000 neliömetriä. Asuntoja on 400, työpaikkoja 7 000 ihmiselle. Pelkästään Triplan kauppakeskus on kaksi kertaa Kampin keskuksen kokoinen. Hankkeen kustannukset ovat 1,2 miljardia euroa.

Siihen nähden, että kyse on pääkaupunkia vuosikymmeniksi määrittävästä jättihankkeesta, kaupunkipoliittinen keskustelu Triplasta ja oikeastaan koko Keski-Pasilan kehittämisestä on ollut hämmästyttävän vähäistä.

Se johtuu hankkeen salamyhkäisyydestä. Jo suunnittelukilpailu oli erikoinen, sillä kilpailun ehtoja muutettiin pitkin matkaa.

Hanketta läheltä seuranneiden lähteiden mukaan uusia ehtoja saneli erityisesti Keski-Pasilan ratapihojen omistaja eli valtion kiinteistölaitos Senaatti-kiinteistöt. Helsingin kaupungin neuvotteluasema ei ollut riittävän vahva suhteessa valtioon. Valtiota ei puolestaan näyttänyt kiinnostavan niinkään paremman pääkaupungin kehittäminen vaan raha.

Kilpailuehdotuksia karsiutui pitkin matkaa, kunnes lopulta jäljellä oli kaksi ehdotusta. Siinä vaiheessa taloudellinen yhtälö oli viritetty niin haastavaksi, että toinen finalisteista vetäytyi. Lopulta jäljelle jäi vain rakennusliike YIT:n ehdotus. Muita kilpailutöitä ei ole esitelty julkisuudessa.

Kilpailuvaiheessa YIT oli houkutellut mukaansa hollantilaisen OMA-arkkitehtitoimiston, jonka perustaja Rem Koolhaas on yksi maailman nimekkäimmistä arkkitehdeista. OMA:n avulla YIT pönkitti ehdotuksensa uskottavuutta.

Kun YIT sai hankkeen, OMA kuitenkin pudotettiin pois. Triplan suunnittelutyöstä on vastannut pääasiassa suomalainen toimisto Arkkitehdit Soini & Horto.

Triplaa on rakennettu niin hirvittävällä vauhdilla, että moni kaupunkilainen on havahtunut vasta nyt sen mittakaavaan ja merkitykseen kaupunkikuvan kannalta. Arkkitehtonisesti Tripla on ankara ja minimalistinen. Se sitoo Itä- ja Länsi-Pasilan yhteen. Muotokieli kumartaa erityisesti itäpuolelle.

Tripla on maamerkki, joka dominoi Helsingin siluettia pohjois–etelä-suunnassa. Keskustasta katsottuna se on kuin Töölönlahden ja Keskuspuiston vihreyden päällä kohoava valkoinen muuri. Muutaman vuoden kuluttua maisema muuttuu taas rajusti, kun Keski-Pasilaan aletaan rakentaa pilvenpiirtäjiä. Niidenkin pystyttämisestä vastaa YIT.

Mutta onko Tripla ja Keski-Pasila ”Helsingin uusi sydän”?

Arkkitehti Eliel Saarinen laati sata vuotta sitten elegantin Suur-Helsinki-suunnitelmansa, jossa päärautatieasema oli Pasilan kohdalla. Saarinen perusteli aseman siirtämistä sillä, että se venyttäisi kaupungin liikekeskustaa ja mahdollistaisi hyvän liikennejärjestelmän luomisen. Kantakaupunkia olisi ympäröinyt puutarhamaisten ”tytärkaupunkien” kehä. Kaupunkikokonaisuudet olisi sidottu toisiinsa rautateiden ja esikaupunkiratojen avulla.

Sadassa vuodessa monista Helsingin alueista ja lähiöistä on kehittynyt elinvoimaisia ”tytärkaupunkeja”, joissa ihmiset haluaisivat tehdä muutakin kuin nukkua.

Työ, vapaa-aika ja kaupalliset tarpeet ovat murroksessa. Digitaalisuus muuttaa monella alalla ajan ja paikan merkitystä radikaalisti. Vehreä lähiö ja turbotehokkaasti kerrosneliöitä maksimoiva tornirakentaminen ovat ainakin osittain toistensa vaihtoehtoja. Aivan kuten kivijalka ja kauppakeskus. Helsinki rakentaa nyt tulevaisuuttaan kauppakeskusten ja tornien varaan.

Triplan kaupallinen kehitysjohtaja Pirjo Aalto esitti torstaina HS:ssa vertauksen. Aalto sanoi, että kauppakeskuksen on oltava kuin kirkko. Sen pitää nousta keskelle kylää. Sinne, missä ihmisetkin ovat.

En voi olla jatkamatta vertausta. Entä jos redeille ja triploille käykin kuin kirkoille? Entä jos helsinkiläiset eivät kaipaakaan mahtipontista ja taivaisiin kurkottavaa tornikaupunkia vaan inhimillisempää, hajautetumpaa, viihtyisämpää ja vähemmän silkan kaupallisuuden ehdoilla operoivaa kaupunkia?

Entä jos ihmiset äänestävät jaloillaan, ja entisestä mahtiasemasta muistuttaa lopulta vain kylän keskellä autioituva palatsi.

Kirjoittaja on HS:n sunnuntaisivujen toimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää