Mielipide    |   Kolumni

Trump on rikkonut yhden kansain­välisen politiikan väsyneimmistä kliseistä

Yhdysvallat vyöttää nyt itseään uuteen kylmään sotaan ja viestittää valmiuttaan käydä sitä tarvittaessa myös kuumasti, kirjoittaa Hiski Haukkala kolumnissaan.

Liikenne­­valoissa viereesi pysähtyy aggressiivisesti mulkoileva mies. Valojen vaihtuessa renkaat ulvahtavat ja auto kiihdyttää vimmalla kohti seuraavaa risteystä – ja siellä odottavia punaisia valoja, jotka pakottavat kaaharin äkkijarrutukseen. Ja sama uudelleen.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ulkopolitiikka noudattaa tätä kaavaa. Ensin asiat ajetaan maksimaalisella paineella kriisipisteeseen. Ilma on sakeanaan uhkaa. Trump ei kuitenkaan hae konfliktia vaan ajaa tilannetta pisteeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää toiveidensa mukainen diili, jonka vain hän kykenee kätilöimään.

Ongelma on, että Trumpin Cadillacin takapenkillä on joukko innokkaita yllyttäjiä, jotka toivovat, että hän ajaisi seuraavista punaisista läpi sotiin, joiden jälkeen Yhdysvallat pääsisi sanelemaan ehtojaan Pohjois-Korealle, Iranille tai vaikkapa Venezuelalle.

Toistaiseksi Trumpin jarruvalo on kuitenkin syttynyt ja hän on joko twiiteillään tai muilla toimillaan laskenut tilanteen intensiteettiä tai yksinkertaisesti vain päättänyt viime hetkellä välttää sotilaallisen yhteenoton.

Yhtäältä on virkistävää, että Trump on rikkonut yhden kansainvälisen politiikan väsyneimmistä kliseistä, jonka mukaan suurvaltojen arvovalta on jatkuvasti pelissä ja sen puolustaminen vaatii tarvittaessa sotilaallisen voiman käyttöä.

Trump sanoutuu tästä perinteestä irti ja kykenee yksinkertaisesti päättämään toisin. Ei vaineskaan!

Toisaalta tämä on vaarallista, sillä se rikkoo ulkopolitiikan keskeistä hyvettä, toiminnan johdonmukaisuutta. Toisin kuin kiinteistöbisneksessä, kansallisessa turvallisuudessa ei myöskään voida suorittaa pelastautumista oikein ajoitetulla konkurssilla. Ydinaseiden maailmassa upporikasta ja rutiköyhää voi pahimmillaan pelata vain kerran.

Kaava on myös jo niin selkeästi havaittavissa, että haastajat ottanevat mahdollisesti kohdalleen osuvan ”maksimaalisen paineen” hyppysellisellä suolaa. He voivat myös alkaa uskoa, että Trump ei koskaan kykene viemään maataan sotaan. Tämä voi itsessään houkuttaa alati provokatiivisempiin toimiin vaarallisin seurauksin.

Trumpin toiminta on myös analyytikoille haaste. Juuri kun kuvittelet ymmärtäväsi, mistä käsillä olevassa tilanteessa on kyse, matto vedetään jalkojasi alta. Erityisen turhauttavaa lienee olla Trump-mielinen analyytikko Washingtonissa: Et oikein koskaan tiedä, mitä mieltä sinun tulisi asioista olla – ja kuinka pitkään.

Tätä Trump myös tavoittelee: Hän on sirkustirehtööri, joka ohjaa ja kuuluttaa maailmanpolitiikan seuraavan huikaisevan jännittävän käänteen. Jatkuu ensi jaksossa!

Mutta vaikka Trumpilla ei stra­tegiaa olekaan, niin Yhdysvalloissa sellainen on työn alla. Se pitää sisällään yhden periaatteen ja kolme elementtiä.

Hahmottuva uusi periaate on, että pitkään ilmaista tavaraa jakanut kauppa on nyt suljettu. Yhdysvallat ei enää suostu maksamaan kansainvälisen järjestelmän ylläpidosta tai muiden turvallisuudesta enempää kuin mitä se itse siitä hyötyy. Samalla Yhdysvallat vähentää vastuitaan ei-kriittisiksi koetuilla alueilla, muun muassa Afrikassa.

Elementeistä keskeisin on Kiinan nousun patoaminen ja vastustus. Yhdysvallat vyöttää nyt itseään uuteen kylmään sotaan ja viestittää valmiuttaan käydä sitä tarvittaessa myös kuumasti.

Venäjä on toinen elementti ja se pitää sisällään paradoksin. Se nähdään vakavana uhkana, mutta samalla myös heikkona alueellisena kiusankappaleena, jonka aika hoitaa maan ajautuessa kasvavaan heikkouden tilaan.

Kolmanteen elementtiin eli Eurooppaan on hahmottumassa aiempaakin paljon välineellisempi suhde. EU ei ole itseisarvo. Päinvastoin, lähes kaikki USA:n hahmottuvan strategian elementit tarkoittavat EU:lle ongelmia. USA:sta voi myös ajan mittaan olla kehittymässä yksi EU:ta rikki repivä voimakenttä lisää.

Trumpin diplomaattinen ajotapa heijastelee maailmanpolitiikan muutostekijöitä, mutta ei tarjoa niihin ratkaisuja. Pitkäjänteinen toiminta puuttuu. Sen sijaan Trump päätyy kiihdyttämään käynnissä olevaa muutosta. Joku muu joutuu aikanaan hakemaan haasteisiin toimivat vastaukset. Sitä odotellessa saamme jatkossakin jännittää, syttyvätkö Trumpin jarruvalot ajoissa.

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan professori Tampereen yliopistossa ja vieraileva tutkija Wilson Centerissä Washingtonissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Kommentti: Saudien savuava ase ei vakuuta

  6. 6

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Sadan kilometrin päässä Helsingin keskustasta on kilometri kiito­tietä keskellä metsää, ja lähi­vuosina siitä on tarkoitus turvottaa 300 hehtaarin Helsinki-East Aerodrome

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää