Mielipide    |   Lukijan mielipide

Suomen tavoite saada hajottajat ruotuun on EU:lle tärkeämpää kuin nyt arvataankaan

Unkarin hallituksen mukaan entisiä sosialistimaita pitäisi EU:ssa arvioida eri mittareilla kuin muita maita. Näkemys omista säännöistä on absurdi.

Yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen on Suomen parhaillaan käynnissä olevan EU-puheenjohtajuuden päätavoite. Pitkään jatkunut arvojen polkeminen eräissä jäsenmaissa on saatava loppumaan. Jos muu ei auta, viedään näiltä mailta EU-tuet.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin hermostunut reaktio kertoo, että tavoite on oikea. Suoraan mielikuvitusmaailmasta otetuilla esimerkeillä Orbán hyökkäsi Suomea kohtaan. Hän kehotti unkarilaisia olemaan kärsivällisiä – Suomen puheenjohtajuus loppuisi aikanaan.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) vastaus virkaveljelleen elokuun alussa oli selväsanainen: jos kovistelu ei auta, vähennetään EU:n arvoja rikkovilta mailta tukiaiset, ja jos tämä ei tehoa, nettomaksajat vähentävät maksuosuuksiaan.

Orbánille tilanne on hankala. Vallassa pysyäkseen hän tarvitsee rahaa EU:lta. Lähes neljä prosenttia maan kansantulosta syntyy EU-tukien generoimana. Kansalaista kohden laskettuna Unkari saa EU-maista eniten tukia. Rakennetuet ovat mahdollisuus ylläpitää laajaa, institutionaalista korruptiota. Unionimaiden joukossa Unkari on yksi korruptoituneimmista.

Fidesz-puolueen pitkän valtakauden aikana Unkari on muuttunut yhden miehen ja yhden puolueen yksinvallaksi. Sitä on kutsuttu ”hybridiautokratiaksi” (Timothy Garton Ash), autoritaariseksi vaalidemokratiaksi (Etyj-tarkkailuraportti Unkarin huhtikuussa 2018 pidettyjen vaalien jälkeen) tai pehmeäksi yksinvallaksi. On makuasia, mitä nimeä järjestelmästä käytetään. Demokratiaa sellaisena kuin ymmärrämme sen länsimaissa ei Unkarissa enää ole.

Unkarin johto ei kiellä pyrkivänsä eroon demokratiasta. Päinvastoin pääministeri Orbán on toistuvasti ilmoittanut tavoitteekseen ”illiberaalin demokratian” eli epävapaan demokratian.

Nationalismia, äärikonservatiivista kristinuskoa ja erilaisia uhkakuvia toistavasta sisällöstä erottuu lähinnä yksi johdonmukainen ajatus: tavoite päästä irti niistä mekanismeista, joilla EU seuraa jäsenmaiden oikeuslaitoksen, sananvapauden ja tasa-arvon toteutumista.

Unkarin hallituksen ja sitä lähellä olevien tutkijoiden mukaan autoritaarinen hallinto tulee sallia entisille sosialistimaille EU:ssa. Se on maiden historiassa sääntö enemmän kuin poikkeus. Jos nämä maat halutaan pitää EU:ssa, niitä tulee arvioida eri mittareilla. Samaan hengenvetoon tuodaan esiin mahdollisuus, että maat muussa tapauksessa siirtyvät Venäjän vaikutuspiiriin.

Näkemys omista säännöistä on absurdi. Samalla periaatteella mikä tahansa EU-maa voisi väittää olevansa historiansa vuoksi erityistapaus. Sääntöjen täytyy olla kaikille samat.

Suomen EU-puheenjohtajuuden tavoite saada unionin hajottajat ruotuun on Euroopan unionille tärkeämpää kuin nyt arvataankaan.

Yhteistyö EU-instituutioiden, muiden nettomaksajien ja ennen muuta ensi vuoden kesällä puheenjohtajavuoroon tulevan Saksan kanssa ratkaisee, miten ja millä aikataululla asiassa edetään. Suomen puheenjohtajuus tulee kestämään pidempään kuin Orbán toivoo.

Petri Tuomi-Nikula

Suomen entinen Unkarin-suurlähettiläs

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  3. 3

   Kommentti: Saudien savuava ase ei vakuuta

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  6. 6

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Trumpin hallinto purkaa Kalifornian osavaltion valtuuden, jolla on rajoitettu autoilun päästöjä

  9. 9

   Suomi ja Ranska asettivat oman, uuden ehdon pää­ministeri Johnsonille: brexit-ehdotus syyskuun lopussa tai ”asia on ohi”

  10. 10

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  9. 9

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  10. 10

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää