Mielipide    |   Kolumni

Yritän elää vastedes parempaa elämää – eli ilman toivoa tulevaisuudesta, joka ratkaisee maapallon ongelmat

Näytelmäkirjailija Ilja Lehtisen blogiteksti Toivottomuuden puolesta on ollut kesäni koskettavin lukukokemus.

Kesän
huikein lukukokemus tuli eteen sattumalta sosiaalisessa mediassa, piiloutui loma­tunnelmien ja koirakuvien keskelle.

Näytelmäkirjailija Ilja Lehtisen blogitekstin otsikkona on Toivottomuuden puolesta, ja siinä hän pohtii, miksi ainoa järkevä tapa elää on luopua siitä toivosta, että maailman voisi pelastaa ekokatastrofilta.

Teksti sanoittaa tunteen, jonka vallassa olen elänyt jo pitkään.

Innostukseni voi vaikuttaa oudolta, sillä olen jo yli 60-vuotias, Lehtinen kai 35. On selvää, että minulla on enemmän mennyttä kuin tulevaa, mutta miten myös nelivuotiaan pojan isä on päätynyt toivottomuuteen ja miten hän sen perustelee?

Helppo ajatus ei hänelle ole – eniten varmaan sen nelivuotiaan takia. Miten kasvattaa lasta maailmassa, jonka näkee tuhoutuvan? Ei ihme, että blogitekstikin tempoilee, kirjoittajan ajatusten tahdissa, epäuskosta tabunrikkojan järkytykseen, ahdistukseen, lopulta uudenlaiseen rauhaan.

Toivottomana voi ja pitää elää, on Lehtisen lopullinen teesi. Ja se on hieno teesi!

Toivottomuus ei tarkoita lamaantumista vaan todellisuuden kohtaamista. Se tarkoittaa toimintaa ja taistelua tässä hetkessä, rikkinäisessä maailmassa.

Se tarkoittaa myös palaamista taaksepäin ihmisen ja ajattelun historiassa.

Lehtinen viittaa saksalaishistorioitsija Lucian Hölscheriin, jonka mukaan tulevaisuus-käsite syntyi vasta 1700-luvun lopulla, valistuksen aikana. Sitä ennen ihminen ei juuri ajatellut pitemmälle kuin huomiseen, seuraavaan jumalanpalvelukseen tai sadonkorjuuseen. Kauimpana häämötti oma kuolema.

Vasta yhteiskunnan kehittyessä kapitalistis-byrokraattisemmaksi alettiin investoida, niin henkisesti kuin taloudellisestikin, vuosien päähän, tulevaisuuteen. Valistusajattelu limittyi tässä sulavasti kristilliseen ideologiaan: tulevaisuudesta tuli taivaaseen vertautuva käsite.

Eli paikka tai tila, jossa kaikki on hyvin, kunhan ensin selviämme nykyisistä kärsimyksistä.

Lehtisen mukaan modernissa ilmastokeskustelussa käytetään tätä kristinuskosta tuttua ajattelua ja kieltä. Meidän pitää luottaa tulevaisuuteen, jotta se tapahtuisi. Siksi toivoakin korostetaan, kuin uskoa ennen vanhaan.

Muuten emme pelastu.

Tässä kohtaa tekstiä huomasin, miksi toivottomuuden argumentointi tuntuu myös tutulta: näin ajattelevat monet liberaalit teologit.

”Jumalan valtakunnan tuloon valmistautuminen on tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamista tässä, nyt ja maailmanlaajuisesti”, kirjoitti esimerkiksi edesmennyt uskontofilosofi Juha Sihvola teoksessaan Maailmankansalaisen uskonto (2011).

Ilja Lehtinen ei suinkaan ole ainoa, joka on koettanut palauttaa ajatteluamme realistisemmaksi, irti sekä lamauttavasta ilmastoahdistuksesta että katteettomasta luottamuksesta tulevaisuuden ratkaisuihin.

Muodikasta toivottomuuden tunnustaminen ei silti ole. Toivohan pitää meidät hengissä, psyykkisesti terveinä ja optimistisina. Eikö niin?

Tätä pohtiessaan Lehtinen kaivaa esiin liki kolmetuhatta vuotta sitten eläneen kreikkalaisen Hesiodoksen tarinan Pandoran lippaasta, johon ylijumala Zeus oli teljennyt kaikki vitsaukset.

Kun se avattiin, vaivat pöllähtivät esiin ihmisten riesaksi, mutta jotain jäi jäljelle, eli toivo. Kristinuskon vaikutuksesta tarinaa on yleensä luettu niin, että kaiken mentyäkin toivo elää ja että se on hienoa.

Lehtinen tulkitsee toisin: mainiota, että vitsauksista pahin jäi kiikkiin! Toivo täytyykin kahlita ja piilottaa. Se varassa eläminen on – Lehtisen sanoin – ”tyhjä arpa, saippuakupla, joka kiiltävänä poispäin leijaillessaan houkuttelee meidät pois elämisen piiristä”.

On siis elettävä. Rakastettava, kasvatettava lapsia, tehtävä työtä, myös maapallon tuhoa vastaan.

Ei Greta Thunbergkaan järin toiveikkaalta näytä, mutta silti hän kiertää maailmaa avaamassa ihmisten silmiä, innostamassa taisteluun.

On opittava hyväksymään se, että kaikki ympärillä muuttuu, myös huonommaksi. Mutta ei sen tarvitse viedä apatiaan, päin vastoin.

Ristiriidassa eläminen on myös innostavaa. Se vaatii opettelua ja asennemuutoksia, paljon energiaa.

Näin ajattelen, kun katson ympärilleni ja määritän uudelleen elämäni arvoja, tässä kauniissa ja rikkinäisessä maailmassa.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  9. 9

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää