Mielipide    |   Vieraskynä

Ilmastoahdistus johtaa virheisiin metsissä

Kun hiilinieluja halutaan lisätä, pitkällä aikavälillä tehokkaimmat keinot saavat Suomen metsien käsittelyssä liian vähän huomiota.

Ilmastoahdistus voi nopeuttaa ilmastonmuutosta hillitsevien ratkaisujen tekemistä. Voimakkaat reaktiot ovat kuitenkin johtamassa metsänkäsittelyssä harkitsemattomiin, ilmastonmuutosta kiihdyttäviin vaatimuksiin ja omaatuntoa rauhoittaviin mutta kyseenalaisiin tekoihin.

Paniikki on kasvanut sen jälkeen, kun hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi viime syksynä raportin ilmaston lämpenemisestä.

Tietoa eri toimenpiteiden vaikutuksista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on saatavilla enemmän ja helpommin kuin koskaan aiemmin, mutta tieto on ristiriitaista. Päättäjiin ja metsänomistajiin yritetään vaikuttaa monin eri motiivein.

Virheitä tehdään esimerkiksi puuntuotantoon soveltumattomien ojitettujen soiden ennallistamisessa. Etenkin karut suot muuttuvat ojien tukkimisen jälkeen hiililähteiksi vuosikymmeniksi, jopa yli sadaksi vuodeksi. Sen takia ilmastonmuutos kiihtyy seuraavina vuosikymmeninä, joita pidetään IPCC:n raportissa kriittisenä jaksona.

Tutkimusten mukaan soiden ennallistaminen kasvattaa myös selvästi vesistöjen ravinne- ja kiintoaineskuormitusta. Vaikka ennallistaminen lisää luonnon monimuotoisuutta, ennallistamistoimia kannattaa lykätä, jos ilmastonmuutoksen hillitsemistä halutaan painottaa enemmän kuin monimuotoisuutta.

Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ongelma, ja sen ratkaiseminen edellyttää maailmanlaajuisia toimenpiteillä.

Metsäisessä Suomessa keinoja hiilinielujen lisäämiseksi etsitään ymmärrettävästi metsistä. Suomen metsien hiilensidontaa on kuitenkin vuosikymmeniä jo lisätty niin paljon, että sitä on vaikea nopeasti tehostaa. Puustomme kasvu on 50 vuodessa kaksinkertaistunut yli 107 miljoonaan kuutiometriin vuodessa ja puuvaranto on kasvanut yli puolitoistakertaiseksi: sitä on nyt 2,5 miljardia kuutiometriä. Kasvun arvioidaan jatkuvan tulevaisuudessakin.

Metsiemme osuus maailman metsävaroista on noin puoli prosenttia. Metsien kasvua ja hiilensidontaa kannattaisi rohkeasti edistää Suomen rajojen ulkopuolella eikä rajoittaa metsien käyttöä ja kasvumahdollisuuksia kotimaassa.

Suomessa voitaisiin nopeasti lisätä puuston hiilensidontaa lannoituksen avulla. Voimalaitoksissa biopolttoaineista syntyy vuodessa yli 600 000 tonnia tuhkaa. Suuri osa siitä soveltuisi suometsien lannoitteeksi.

Tuhkan käytöllä voitaisiin lisätä suometsien hiilensidontaa kahdeksaa miljoonaa puukuutiometriä vastaavalla määrällä. Samalla edistettäisiin välillisesti suoluonnon monimuotoisuutta, vähennettäisiin kunnostusojituksen tarvetta ja lisättäisiin luontaisesti syntyvien taimien määrää.

Puuttomien alueiden metsittäminen on hyvä mutta hidas keino lisätä hiilensidontaa.

Uusia metsäteollisuuden tuotantolaitoksia ja lisääntyviä hakkuumääriä on kritisoitu. Lyhyellä aikavälillä metsien hiilinielut pienentyvät lisääntyneiden hakkuiden seurauksena, mutta hiilinielut lisääntyvät nopeasti jo vuoden 2030 jälkeen, vaikka hakkuita lisättäisiin 80 miljoonaan kuutiometriin vuodessa.

Ajanjaksosta riippumatta nykyaikaisissa laitoksissa tehdyt puupohjaiset tuotteet korvaavat jatkuvasti fossiilisia tuotteita Suomessa ja ulkomailla. Vaikutus on suurin pitkäkestoisilla tuotteilla, joissa Suomessa ilmakehästä sidottu hiili varastoituu jossakin päin maailmaa pitkäksi aikaa. Jos kuluttajat haluavat, esimerkiksi muovituotteita voidaan korvata hyvin nopeasti sellutehtaista saatavilla raaka-aineilla.

Toukokuussa julkaistun YK:n tutkimusraportin mukaan maapallon metsistä on vuoden 1990 jälkeen kadonnut kuusi prosenttia. Jos puupohjaisten tuotteiden kysyntä ei vähene, hakkuiden vähentäminen Suomessa lisää tutkimuksen mukaan hakkuita etenkin niillä alueilla, joilla kärsitään metsäkadosta.

Esimerkiksi Kanadan metsäpinta-ala on yli 11-kertainen Suomeen verrattuna, mutta Kanadan metsät ovat mittavien metsäpalojen ja hyönteistuhojen vuoksi hiililähde. Afrikassa Sahelin alueella ja Keski-Euroopassa olisi suuri mahdollisuus lisätä metsäpinta-alaa ja nopeuttaa puuston kasvua jo metsäisillä alueilla sekä vähentää metsätuhoja.

Monet maat olisivat iloisia, jos niiden metsätalous olisi yhtä hyvin toteutettu kuin Suomessa.

Markku Remes

Kirjoittaja on metsänhoidon johtava asiantuntija Suomen metsäkeskuksessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää