Mielipide    |   Lukijan mielipide

Suomen tulisi johtaa EU tukemaan Hongkongia

Mikseivät yksilönvapaudet ja demokratian johtaviksi arvoikseen nostavat länsimaat tuomitse tiukemmin Manner-Kiinan pyrkimyksiä murentaa miljoonien ihmisten oikeutta elää elämäänsä valitsemiensa arvojen mukaisesti?

Hongkongissa käydään tällä hetkellä taistelua, jossa on pelissä seitsenmiljoonaisen kansan sielu – vapaus ja tulevaisuus –, jota Manner-Kiinan orwellilaiset kasvonsa viime vuosina ­paljastanut kommunistihallinto pyrkii parhaansa mukaan tukahduttamaan.

Tässä ei sinänsä ole mitään yllättävää. Kiina on tuhansia vuosia vanha suurvalta, ja suurvalloilla on, ja luultavasti tulee aina olemaan, palava himo laajentaa vallan reviiriään niin pitkälle kuin suinkin mahdollista. Sen pitkän kouran ja liki loputtoman juanpinon vaikutuksia on nähtävissä ympäri maailmaa, niin Tyynellämerellä, Afrikassa kuin koto-Euroopassammekin.

Ihmisoikeuksien kannalta katastrofaalisesta luovutuslaista kipinän saanut henkinen tuli­palo Hongkongissa on kerännyt yhteen suurimmillaan miljoonapäisen mielenosoittajajoukon – siis seitsemäsosan koko väestöstä.

Tämä on selkeä merkki siitä, että Hongkongin kansa ei halua vapauttaan poljettavan. Nykyiset vapaudet on taattu vuoteen 2047 saakka.

Vaatii suurta rohkeutta nousta Kiinaa vastaan. Maa on yksi maailman suurimmista valtioista, eikä se pelaa samoilla säännöillä tai pahemmin välitä siitä, mitä yksilölle käy.

Kysymys kuuluukin: mikseivät yksilönvapaudet ja demokra­tian johtaviksi arvoikseen nostavat länsimaat – EU etunenässä – tuomitse tiukemmin, niin puheissa kuin teoissa, Manner-Kiinan pyrkimyksiä murentaa miljoonien ihmisten oikeutta elää elämäänsä valitsemiensa arvojen mukaisesti?

Kun Venäjä valtasi Krimin, ­tekoa seurasi joukko sanktioita lännestä. Samaan tapaan nyt myös Kiinan vallanhimoa tulisi pyrkiä suitsimaan. Kukaan ei voine villeimmissä fantasioissaankaan väittää, että äärimmilleen vietyä massavalvontaa toteuttavan, vähemmistöjen vankileirejä harrastavan ja harmillista historiaa uudelleen­kirjoittavan Kiinan hallintotapa olisi yhteensopiva läntisiä arvoja kannattavan Hongkongin hengen kanssa.

Hongkong on osa Kiinaa, voisi joku väittää, ja kumota näin mielenosoitusten oikeutuksen. Toisaalta historiaa tarkastellessa voidaan havaita, että Hongkong siirtyi Kiinalta briteille jo vuonna 1843 (takaisin Kiinalle Hongkong luovutettiin vuonna 1997).

Hongkongilla on lisäksi oma lainsäädäntönsä perustuslakeineen, valuuttansa sekä tullinsa. Alueella puhutaan kantonin- eikä mandariinikiinaa.

Nähdäkseni tilanne ei eroa juurikaan 1900-luvun alun Suomen itsenäisyyspyrkimyksistä. Väkilukukin on melko sama kuin Suomessa nyt. Miksi siis Hongkongilla ei olisi oikeutta tavoitella vähintään vahvan ­autonomian säilymistä, jos ­Suomen itsenäisyyskin tunnustettiin?

Demokratia ja vapaus ovat kukkia, joka kuolevat helposti, jos niitä ei kastella. EU on maailman suurin demokraattisen kehityksen suojelija ja suunnannäyttäjä.

Suomen tulisi näin ollen EU:n puheenjohtajamaana johtaa EU tukemaan Hongkongia ja ylipäänsä vastustamaan epä­demokraattisten suurvaltojen laajentumispyrkimyksiä.

Niko Vuorinen

filosofian maisteri

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää