Mielipide    |   Lukijan mielipide

Pelko on Unkarissa monitasoista ja vaihtelevaa

Autoritaarinen järjestelmä perustuu aina poliittisen eliitin pelkoon menettää valtansa, joten se pyrkii kontrolloimaan yhteiskuntaa.

Ville Similä pohti ”Unkarin aroille” leviävää pelon ilmapiiriä kolumnissaan (HS 8.8.). Unkarista on kirjoitettu paljon mutta pelosta vähemmän. Pelko on monitasoista ja katsantokan­nasta riippuen erilaista.

Autoritaarinen järjestelmä perustuu aina poliittisen eliitin pelkoon menettää valtansa, joten se pyrkii kontrolloimaan yhteiskuntaa. Kontrolli ajaa tiukoille mediaa ja riippumattomia kansalaisjärjestöjä – mikä vaarantaa vapaan tiedonvälityksen, mielipiteenvapauden ja kokoontumisvapauden.

Hiljattain Unkarissa määriteltiin tiedonvälitys kansallisen strategian kannalta ydinkysymykseksi, ja sillä verukkeella otettiin haltuun 476 mediayritystä.

Nykyiset autoritaariset valtiaat eivät kuitenkaan – ainakaan Euroopan unionin alueella – hallitse suoranaisella väkivallalla vaan kaventamalla ei-toivottujen toimijoiden taloudellisen toimeentulon mahdollisuuksia.

Talouden keinoina voivat olla muun muassa ylimääräinen verotus tai veroviranomaisten suorittama sakottaminen, vaatimus luovuttaa yksityisyrityksen omistus, pakottaminen korruptioon sekä mainostajien pelottelu mediassa. Tällaiset keinot luovat ennalta arvaamattomuutta talouden alalla.

Julkisalojen työntekijät voivat tuntea pelkoa työpaikkansa menettämisestä, minkä takia ei uskalleta ilmaista mielipiteitä. Tämä koskee erityisesti työllisyystuen piirissä olevia, joita erityisesti vaalien alla ahdistellaan äänestämään ”oikein”.

Unkarin tapauksessa oikeusjärjestelmää pyritään myös vinouttamaan esimerkiksi siten, että miehittämällä syyttäjänvirasto eliitti siirretään rikosoikeudellisen vastuun ulottumattomiin.

Tämän vuoksi EU:n korruptiota ja EU-tukiaisten väärinkäyttöä tutkivan Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) osoittamat rikokset eivät pääty lähes koskaan syyteharkintaan. Unkari vastustaa tiukasti EU:n kaavailemaa uutta syyttäjänvirastoa.

Lisäksi tuomariston valitsee hallituksen valitsema elin, ja oikeusjuttuja voidaan siirtää paikasta toiseen poliittisesti lojaaleille tuomioistuimille. Kansalaisten epätasa-arvo oikeuden edessä ei muistuta pelkästään kommunismin aikaa vaan peräti keskiaikaa.

Autoritaariset valtiaat viljelevät usein viholliskuvia, joita vastaan kansalaisten tyytymättömyys on kätevä suunnata. Pakolaiset, seksuaalivähemmistöt, romaniväestö, juutalaiset, vasemmistoliberaalit, EU ja nyt Suomi – jos mainitaan vain muutama kohde, joita Fidesz-puolue on vaihdellut tilanteen mukaan.

Toisin kuin Similä totesi kolumnissaan, tämä ei leviä yleiseksi peloksi vaan lietsoo vihaa ja aggressioita sekä voimistaa lietsojia ja heidän kannattajiaan.

Silti pelkoa tunnetaan myös Fideszissä, sillä tiukasti hierarkkisessa puolueessa eri näkemyksiä ei suvaita. Erityisesti johtajaa ei voi haastaa, sillä siitä rangaistaan aina.

Katalin Miklóssy

yliopistonlehtori, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti


Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää