Mielipide    |   Vieraskynä

Monopoli ei yksin minimoi rahapelihaittoja

Sääntely vaikuttaa rahapelien tarjoamisen vastuullisuuteen enemmän kuin se tapa, jolla rahapelit on järjestetty.

Suomen rahapelijärjestelmästä ja rahapelimonopolin oikeutuksesta on käyty kiivasta keskustelua.

EU:ssa ei ole yhdenmukaista rahapelien lainsäädäntöä, vaan jokainen jäsenvaltio voi toteuttaa rahapelaamista itselleen sopivimmalla järjestämistavalla. Tärkeää kuitenkin on, että valittu järjestelmä on kullekin valtiolle paras tapa rahanpesun ja terrorismin rahoituksen ehkäisyyn sekä rahapeliongelmien ehkäisemiseen ja vähentämiseen.

Julkisen vallan valvonnassa toimivan monopolin ohella rahapelit voidaan järjestää myös lisenssijärjestelmällä, jossa peliyhtiöt saavat tarjota tuotettaan lisenssimaksuja vastaan, tai näiden kahden järjestelmän yhdistelmällä. Mikään malli ei yksin takaa mahdollisimman hyvää tai vastuullista rahapelipolitiikkaa: toteutus ratkaisee. Eikä voida yksi­selitteisesti osoittaa, että jokin malli olisi rahapelaamisen järjestämisessä toista parempi.

Kaikissa rahapeleissä on haitta­potentiaalia – toisissa enemmän, toisissa vähemmän. Tämän vuoksi ala on kaikkialla maailmassa yksi tarkimmin säännellyistä. Sääntely vaikuttaakin järjestämistapaa enemmän siihen, miten rahapelaamista voidaan harjoittaa parhaalla ja vastuullisimmalla tavalla.

Sääntelyllä pyritään siihen, että yhteiskunnassa tehdään kaikki mahdollinen, jotta rahapelaamiseen liittyvät ongelmat ja haitat vähenisivät. Tehokas sääntely ehkäisee myös haittoja ennalta.

Toimivassa sääntelyssä valvonta on yleensä keskitetty yhdelle viranomaiselle, joka asettaa rahapeli­toiminnalle selkeät vaatimukset ja ehdot sekä valvoo niiden noudattamista. Lisäksi tarvitaan tehokkaat sanktiot rikkomusten varalta.

Kansallisten järjestelmien vertailussa tulisi korostaa vastuullisuutta eri järjestelmien ja niiden tuottojen suoran vertailun sijaan. Silloin pitäisi tarkastella, miten rahapelaamista säännellään sekä konkreettisia toimia, joiden avulla rahapeliongelmia pyritään ehkäisemään ja vähen­tämään.

Suomessa rahapelaamisen toimeenpano perustuu ainakin toistaiseksi yksinoikeuteen. Suomen arpajaislain mukaan yksinoikeusasema edellyttää pelaajien oikeusturvan takaamista, väärinkäytösten ja rikollisuuden estämiseen pyrkimistä sekä pelaamisesta aiheutuvien taloudellisten, sosiaalisten ja terveydellisten haittojen ehkäisemistä sekä vähentämistä.

EU-tuomioistuin on täsmentänyt, että julkisen vallan valvonnassa oleva yksinoikeusjärjestelmä voi olla tehokas keino hallita rahapeleihin liittyviä vaaroja. Jotta monopoli­järjestelmä toteuttaisi parhaalla mahdollisella tavalla vastuullista ­rahapelipolitiikkaa, sen tulee asianmukaisesti huolehtia lakisääteisten tehtävien täyttämisestä.

Rahapelitoiminnalla voidaan rahoittaa yhteiskunnallista toimintaa, mutta sitä ei voida pitää monopolin objektiivisena oikeuttamisperusteena. Rahapelituottojen käyttäminen yleishyödylliseen toimintaan voi olla ainoastaan järjestelmän suotuisa liitännäisseuraus.

Vaikka rahapelaaminen on valta­osalle pelaajista mielihyvää tuottavaa harmitonta ajanvietettä, rahapelit sisältävät aina haittariskin. Periaatteessa kuka tahansa voi ajautua tilanteeseen, jossa syntyy raha­peliriippuvuus ja sen aiheuttamia ongelmia. Joillekin tämä tapahtuu helpommin kuin toisille.

Rahapeliriippuvuutta ei tule ymmärtää yksioikoisesti yksilön omana syynä tai heikkoutena. Rahapeliriippuvuus on vakava sairaus, joka on tunnustettu kahdessa kansainvälisessä tautiluokituksessa. Tämän vuoksi on tärkeää, missä valossa rahapelaaminen yhteiskunnassa esitetään esimerkiksi lapsille ja nuorille. Tarvitaan myös laaja-alaista ymmärrystä rahapeliriippuvuuden syntymekanismeista ja rahapeliongelman kehittymisestä.

Rahapelaamisessa vastuullisuus on monitahoinen ja moniselitteinen käsite. Se edellyttää lukuisia erilaisia toimia sekä toimenpiteiden valvomista, seuraamista ja kehittämistä. Se tarkoittaa myös tutkittuun tietoon nojaavaa sääntelyä ja mahdollisesti pelaamisen rajoittamista tiettyinä aikoina tai tietyissä paikoissa. Vastuullisuus tarkoittaa myös toiminnan avoimuutta.

Vastuullisuutta ovat kaikki toimet, joilla haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä suojellaan niiltä haitoilta ja ongelmilta, joita rahapelaaminen aiheuttaa osalle pelaajista ­aina ja kaikkialla.

Anu Raijas ja Maria Pirilä

Raijas on tutkimuspäällikkö ja Pirilä asiantuntija Kilpailu- ja kuluttajavirastossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  3. 3

   Päivästä toiseen amerikkalaisen pikku­kaupungin pormestari meni tyhjälle tontille rukoilemaan – Vastaus tuli Suomesta, ja nyt Daytonilla on toivoa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  5. 5

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  8. 8

   HS-analyysi: Maailmalla metroon ja busseihin pääsee jo pankkikorttia vilauttamalla – Miksi Helsinki kulkee etanana muiden perässä?

  9. 9

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää