Mielipide    |   Lukijan mielipide

Jos Veikkauksen monopoli purettaisiin, ulkomaiset peliyhtiöt valtaisivat markkinoita

Mikä on vaihtoehto Veikkaukselle?

Veikkaus on ollut tänä ­kesänä näkyvästi esillä uutisoinnissa, ja isolta osalta omasta syystään: pelien mainonta on ylittänyt hyvän maun rajat. Siksi on hyvä, että nolo mainoskampanja on nyt katkaistu. Mutta onko se riittävä toimi maineen palauttamiseksi?

Valtio-omisteinen peliyhtiö toimii puun ja kuoren välissä, kuten Alkokin. Molemmat yrittävät myydä tuotteitaan mutta välttää niistä aiheutuvia hait­toja.

On selvää, ettei lopputulos voi olla kovin kunniakas. Moni kysyy siksi, onko yksinoikeudesta nauttivalla peliyhtiöllä toiminnalleen enää riittäviä perusteita, kun peliongelmaisia on selvästi yli satatuhatta. Ja tuemmeko me poliitikot Veikkausta vain, koska se tarjoaa meille, minullekin, ”miellyttäviä luottamustehtäviä”? Me poliitikot emme tue Veikkausta kokouspalkkioidemme takia vaan siksi, ettei parempia vaihtoehtoja juuri ole.

Jos Veikkauksen monopoli purettaisiin, se ei tarkoittaisi pelaamisen loppumista vaan ulkomaisten peliyhtiöiden valtaamia markkinoita.

Jo nyt Suomesta pelataan ulos yli 300 miljoonan euron edestä vuosittain, eikä niistä rahoista senttiäkään koidu pelihaittojen torjuntaan tai peli­ongelmaisten ihmisten auttamiseen. Päinvastoin, Veikkaus hoitaa näistäkin aiheutuvat kulut.

Eduskunta on päättänyt keinoista myös ulkomaisten peliyhtiöiden markkinoinnin hillitsemiseksi. Poliisihallitus voisi avata sitä, miten se on toiminut, kun yhtiöiden hulvaton markkinointi tuntuu jatkuvan ilman mediankaan reagointia.

Iso kysymys on, haluammeko siirtää kaiken pelaamisen oman valvonnan ulkopuolelle ja rahoittaa ongelmien hoidon sekä kaiken järjestötuen itse vero­varoin, kuten tapahtuu monessa maassa. Ruotsissakin peli on jo menetetty, toivottavasti ei meillä.

Peliongelmaisten auttamiseen eli pelihaittojen tutkimukseen ja hoidon kehittämiseen, peli­ongelmissa auttavan Peluurin toimintaan, digitaalisen pelaamisen pelirajoituskokonaisuuden käyttöönottoon ja hajasijoitettujen automaattien pakolliseen tunnistautumiseen käytetään vuodessa yli 25 miljoonaa euroa?

Onko tämä riittävää? Selvästikään ei ole.

Pakollisesta tunnistautumisesta on jo säädetty laissa. ­Uudistuksen vaikutuksia ongelmapelaamiseen on seurattava tarkasti. Jos se ei tehoa, seuraava askel on siirtää peliautomaatit kaupoista ja baareista erillisiin tiloihin pois asiakkaiden kulkureiteiltä, kuten kansalaisaloitteessakin vaaditaan.

Peluuriin viime vuonna yhteyttä ottaneista ongelmaisista 50 prosentille kivijalka-automaatit ovat ensi­sijainen ongelma.

Suomalaiselle pelaamiselle parasta ei ole Veikkauksen ­rapauttaminen vaan sen entistä vastuullisemman toiminnan turvaaminen siten, että se pystyy pärjäämään avoimilla digitaalisilla markkinoilla. Siihen hallitusohjelmassakin onneksi pyritään.

Heli Järvinen

kansanedustaja (vihr), Veikkauksen hallintoneuvoston jäsen

Savonlinna

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jyrki Sukula on tunnelmien mestari, mutta psykologiksi hänestä ei ollut – Kuppilat kuntoon -sarja loppuu, sillä liian monen ravintoloitsijan tarina on päättynyt traagisesti

   Tilaajille
  2. 2

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  3. 3

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  4. 4

   Lasten määrä on tutkimuksen mukaan yksilön suurin ilmastopäätös – Mutta miksi se puuttuu arkisilta ilmastotekolistoilta?

   Tilaajille
  5. 5

   Murhatutkinnan veteraani ihmettelee lyhyitä tuomioita ja poliisin niukkaa tiedotusta: ”Ihmisten kuuluu tietää vakavistakin rikoksista”

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  10. 10

   Ihmisen ulkonäkö ei kerro enää paljoakaan asemasta, mutta silti arvioimme ihmisiä sen perusteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  3. 3

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  4. 4

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  5. 5

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  6. 6

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  9. 9

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  10. 10

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää