Mielipide    |   Kolumni

Työaikakiista hallitsee syksyn neuvotteluja työehtosopimuksista

Jos kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomasta työajan pidennyksestä päästään liittoneuvotteluissa sopimukseen, muista työehdoista pitäisi saada sopu aikaan helpohkosti.

Elinkeino­elämän tutkimus­laitos (Etla) julkisti maanantaina tutkimuksensa kilpailukyky­sopimuksen vaikutuksista.

Tutkimuksen mukaan kilpailu­kykysopimus lisää työllisyyttä vuoteen 2022 mennessä 20 000– 42 000 henkilöllä, laskutavasta riippuen. Tästä vuosityöajan pidennys tuo Etlan mukaan 40 prosenttia eli 8 000–16 000 työpaikkaa.

Loppu syntyy äärimaltillisista palkankorotuksista, työnantajien sosiaaliturvamaksujen siirtämisestä enemmän palkansaajien maksettaviksi sekä siirron kompensoinnilla ansiotuloverojen kevennyksinä.

Tutkimuksen tulos oli oikeastaan ennalta arvattavissa, sillä tutkimuksen tilasivat kolme suurinta työnantajien vientiliittoa: Tekno­logia­teollisuus, Metsäteollisuus ja ­Kemianteollisuus.

Ne todistelivat maanantain tilaisuudessa vuorollaan, miksi niin sanotuista kiky-tunneista ei voi hankkiutua eroon. Vastikään hankittua kustannuskilpailukykyä ei saa heti tärvätä.

Palkansaajapuoli vastasi heti. Sekä SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta että SAK:n suurimman liiton Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoivat, että talkootyöt työnantajan hyväksi loppuvat nyt.

Vaikuttaa siis vahvasti siltä, että kiista ilmaisista työtunneista hallitsee myös tänä syksynä työehtoneuvotteluja ja julkista keskustelua.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sekoitti jo valmiiksi sekavaa tilan­netta, kun hän syyskauden avajais­tilaisuudessa ehdotti, että työ­markkina­keskusjärjestöt voisivat sopia kiky-tuntien kohtalosta kes­kenään.

Työnantajapuoli älähti heti. ­Ehdotus kuulosti liikaa paluulta keskitettyihin ratkaisuihin.

Vaikka ylimääräisiin työtunteihin ei ottaisikaan ideologista kantaa keskitettyjä ratkaisuja vastaan ja hajautettujen ratkaisujen puolesta, on paluu aikaan ennen kilpailukykysopimusta hankalaa.

Teollisuusliitto on irtisanonut lisäpöytäkirjan, jolla kiky-tunnit lisättiin Teknologiateollisuuden työehtosopimuksiin. Monilla muilla aloilla, esimerkiksi kaupassa, tunnit on leivottu vuorojärjestelmään.

Vuorojärjestelmän uusimisessa kilpailukykysopimuksen aikaan meni useampi kuukausi.

Vanhaan vuorojärjestelmään luulisi silti olevan melko helppo palata, jos jollain on vanha vuorojärjestelmä vielä tallessa.

Tässä tuleekin vaikea kohta: jos palataan työaikaan ennen kiky-sopimusta, jokaisen työaikaa pitäisi lyhentää. Jos työnantajat haluaisivat pitää tuotannon nykytasolla, ne joutuisivat palkkaamaan rutkasti lisää väkeä, ehkä vähintään Etlan mainitsemat kahdeksantuhatta.

Sillä porukalla tuotanto ei vielä edes kasvaisi, työvoimakulut kylläkin ja roimasti.

Teknologiateollisuus on laskenut, että kiky-sopimuksen lisätunnit vastaavat kustannusvaikutuksiltaan 1,5:tä prosenttia palkkasummasta. Mikäli kiky-tunneista luovuttaisiin ilman jonkinlaista hyvitystä työnantajille, nykyisen taloustilanteen mahdollinen palkankorotusvara olisikin sitten siinä.

Kun kiky-tunteja alettiin sovittaa käytäntöön, palkansaajat valittivat sen olevan vaikeaa ellei mahdotonta. Työnantajapuolelta huomautettiin silloin, että aikoinaan yleistä työaikaa lyhennettiin sopimus sopimukselta. Miksi työajan pidennys olisi niin hirvittävän vaikeaa?

Nyt roolit ovat vaihtuneet. Työnantajapuoli sanoo, että vanhaan työaikaan ei ole paluuta, ihan käytännön syistä.

Muutosta näyttää pitävän lähes mahdottomana aina se osapuoli, joka muutoksesta joutuu kärsimään.

On monta syytä, miksi kiky-tunneista ei voida sopia erikseen. Jos niistä pitäisi päästä eroon ennen varsinaisia palkkaneuvotteluja, tulee kiire.

Teknologiateollisuus aloittaa neuvottelut seuraavasta sopimuksesta parin viikon sisällä. Kemianteollisuus on vuorossa pari viikkoa myöhemmin, ja Metsäteollisuus tulee tästä kolmikosta viimeisenä.

Vaikka kiky-tunneista sovittaisiin erikseen, asia vaikuttaisi muihin työehtoneuvotteluihin. Jokainen sopimus jättää jälkensä myös seuraavaan sopimukseen, kuten kiky-tuntien kohdalla on nyt nähty.

Jokainen sopimus on myös kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jokaiselle työehtosopimuksen pykälälle on laskettavissa hinta, kustannusvaikutus. Kokonaisuuden osia voidaan muuttaa, kunhan lopputulos on sekä palkansaajien että työnantajien mielestä siedettävä.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  8. 8

   Malmille on rakennettu kävelysilta, joka päättyy päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  9. 9

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  10. 10

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää