Mielipide    |   Merkintöjä

Uskaltaako Britanniaan enää syksyllä matkustaa? Riippuu siitä, mitä pelkää

Vaikka brexit toteutuisikin ryskyen, ei se ole kaatumassa heti satunnaisen matkailijan niskaan.

Uskaltaako
Britanniaan enää tänä syksynä matkustaa?

Tämä on kysymys, jonka olen kuullut kesän aikana monelta tutulta, puolitutulta ja vieraalta.

Vielä joitakin vuosia sitten kysymys olisi ollut absurdi: Kuka hullu nyt Britannian-matkaa epäröisi.

Brexit ja siihen liittyvä epävarmuus on muuttanut tilanteen tyystin. EU-eron on määrä koittaa 31. päivä lokakuuta. Jos erosopimusta ei saada voimaan, uhkaa brexit toteutua kertarysähdyksellä.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa pitkiä jonoja rajoilla, pulaa lääkkeistä, tuoreruoasta ja polttoaineesta sekä jopa levottomuuksia. Uhkakuvat eivät ole uusia. Kovan brexitin vastustajat ovat varoitelleet niistä jo pitkään.

Kesän aikana kriisitietoisuus on lisääntynyt. Nyt brittihallituskin varautuu jo pitkittyvään epäjärjestykseen, raportoi The Sunday Times -lehti sunnuntaina.

Kannattaako suomalaisen matkailijan sitten lähteä Britannian loppusyksyn brexit-hulinoihin? Riippuu siitä mitä pelkää – ja mitä haluaa.

Jos on kontrollifriikahtava lomamatkailija, joka edellyttää matkaltaan sujuvuutta ja täydellistä ennustettavuutta, en ehkä ehdoin tahdoin varaisi Britannian-lentoja juuri loka–marraskuun vaihteeseen. Ehtii sitä myöhemminkin. On ­turha uhmata kohtaloa ja ängetä sananmukaisesti epämukavuusalueelle.

Jos taas liput ja hotelli on jo varattu, en lähtisi niitä myöskään perumaan. Kaikki menee todennäköisesti täysin kivuttomasti.

Vaikka brexit toteutuisikin ryskyen, ei se ole kaatumassa heti satunnaisen matkailijan niskaan. Lentojen on määrä jatkua normaalisti, ja heikko punta tekee tuliaisostoksista aiempaa halvempia.

Sitten on myös niitä kysyjiä, jotka eivät pelkää brexit-ongelmia, vaan pikemminkin toivovat niitä. He haluavat kokea brexitin paikan päällä Britanniassa. Heille koko lomamatkan idea on nähdä itse, kun brexit viimein ”tapahtuu”.

Heille olen sanonut, että kuka näistä brexit-päivistä varmasti tietää. Ennenkin on petytty. Brexitiä on lykätty jo kahdesti. On täysin mahdollista, että EU-ero lykkääntyy syksyllä kolmannen kerran.

Jos sen sijaan harkitsee muuttoa Britanniaan, kannattaa pitää kiirettä.

EU-kansalaisten oikeudet on taattu vain niille, jotka ovat maassa ennen brexit-päivää. Äkkieron sattuessa rajapyykki on lokakuun viimeinen.

Kirjoittaja on HS:n kirjeenvaihtaja Lontoossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää