Mielipide    |   Vieraskynä

Alustataloudessa työtä tekeviä on suojeltava

Alustatalouden sääntelyn puutteellisuus saattaa levittää halvan työn teettämisen tavan myös perinteisille työmarkkinoille.

Työehtojen ja sosiaaliturvan parantaminen on EU:ssa jäänyt kahtena edellisenä vuosi­kymmenenä vapaiden markkinoiden kehittämisen jalkoihin. Nopeasti kasvava internet- eli alustatalous edellyttää kuitenkin toimia Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin vahvistamiseksi.

Internettalouden mukana Suomeenkin on rantautunut työn teettämisen tapa, jossa tiettyjä sovelluksella välitettäviä työtehtäviä teetetään ilman työsuhdetta silloinkin, kun työ muistuttaa työsuhdetta.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari sisältää periaatteet, jotka koskevat ihmisten yhdenvertaista kohtelua työmarkkinoilla ja niille pääsyä, reiluja työehtoja sekä työn­tekijöiden sosiaalista suojelua. Pilarin 12. periaate takaa itsensätyöllistäjille vastaavat sosiaaliset oikeudet kuin työsuhteisille työntekijöille.

Käytännössä tämä ei kuitenkaan toteudu. Itsensätyöllistäjät ovat heikommassa asemassa kuin työsuhteiset työntekijät muun muassa työttömyysturvan, lomien, vakuutusten ja eläkkeiden suhteen.

Tilanteen parantamiseksi EU:n ­pitäisi ensiksi määritellä työsuhteelle yhtenäiset tunnusmerkit, joissa otettaisiin huomioon alustatalouden erityispiirteet. Tämä estäisi pakkoyrittäjyyden silloin, kun kyse on tosiasiassa työsuhteesta. Määrittely ei ole tärkeää ainoastaan työntekijöiden oikeuksien kannalta, vaan se olisi myös reilua yritysten välisen kilpailun kannalta.

Euroopan komissio on ehdottanut yhteistyötaloutta koskevassa toimintasuunnitelmassaan, että alustataloudessa työsuhteiseksi olisi katsottava työ, jossa alusta määrittää palvelun hinnan ja kriteerit ja omistaa työn tekemiseksi tarvittavat keskeiset omaisuuserät.

Ehdotus on hyvä alku, mutta ­vaatimus keskeisten omaisuuserien omistamisesta ei osu välttämättä maaliin. Esimerkiksi ruokaa toimittavat pyörälähetit omistavat pyöränsä lähes poikkeuksetta itse. Tätä ei voi pitää merkkinä työn itsenäisestä luonteesta vaan tavasta kiertää työnantajavelvoitteita.

Työnantajavelvoitteiden kiertäminen heikentää työehtoja ja estää työn suorittajia saamasta heille kuuluvaa sosiaalista suojelua. Kollektiivinen neuvottelu työehdoista on käytännössä mahdotonta, mikä vaikuttaa palkkioihin ja mahdollisuuksiin viettää lomaa tai saada palkallista sairauslomaa. Sosiaalisen suojelun puute heikentää työttömyysetuuksia ja toimeentuloa, eläkkeitä, terveydenhoitoa ja mahdollisuutta saada riittäviä palveluita.

Myös hyvinvointivaltion tulot pienenevät, koska työsuhteetta teetettävästä työstä ei makseta työn­antajamaksuja eikä näin kartuteta sosiaaliturvaa.

Vaikka alustataloustyö on vielä varsin vähäistä, sääntelyn puutteellisuus saattaa levittää halvan työn teettämisen tavan myös perinteisille työmarkkinoille. Siksi olisi tärkeää ottaa Euroopan laajuisesti käyttöön käänteinen todistustaakka, jossa työtä tarjoavan yhtiön tehtävä olisi todistaa, mikäli kyseessä todella on aito yrittäjätyö. Nykyisin työntekijän on haettava työsuhteisuuden vahvistamista oikeusteitse.

Alustojen kautta työskentelevät myös lukuisat freelancerit, joiden työtä ei ole aihetta katsoa työsuhteiseksi. Yksi konkreettinen toimi kaikkien freelancereiden aseman parantamiseksi olisi kollektiivisen neuvotteluoikeuden takaaminen heille.

Työntekijöiden oikeus järjestäytyä työsuhteen tyypistä riippumatta on vahvistettu Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksissa. Jotta tämä oikeus toteutuisi, EU:n tulisi säätää siihen liittyvät vähimmäisnormit ja muuttaa kilpailulainsäädäntöä sen mukaisesti.

Alustojen kautta työskentelyyn liittyy lisäksi erityisiä, yleensä vain niille ominaisia kysymyksiä. Tällaisia ovat muun muassa palvelun­tarjoajien käyttäjätilien jäädyttäminen tai poistaminen, arviointijärjestelmien merkitys työkeikkojen saamisessa, epäreilun kohtelun kitkeminen, teknisistä ongelmista johtuvat tulonmenetykset, työkeikkojen odottelun korvaaminen, algoritmien läpinäkyvyyden puute ja käyttäjädatan omistajuuskysymykset.

Näihin kysymyksiin tarttuminen edellyttäisi EU:lta nykyistä reippaampaa otetta ja vähimmäissääntelyn luomista. Näin EU ei pelkästään parantaisi alustoilla työsken­televien ja itsensätyöllistäjien asemaa vaan takaisi myös yrityksille ennakoitavan ja riittävän samankaltaisen sääntely-ympäristön jokaisessa unionin jäsenmaassa.

Maija Mattila

Kirjoittaja on hankevastaava Kalevi Sorsa -säätiössä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  10. 10

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää