Mielipide    |   Kolumni

”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

Moni maa olisi onnellinen, jos sillä olisi Suomen ongelmat, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Laura Saarikoski.

On opet­tavaista nähdä oma maa vieraan silmin.

Elokuun alussa amerik­kalainen ystävä­perhe tuli Suomeen. Alakouluikäiset lapset eivät olleet ikinä käyneet ulkomailla, ja vanhemmatkin Euroopassa kauan sitten.

Yhdysvalloissa ystäväperhe kuuluu etuoikeutettuihin. Heillä on iso talo Washingtonin esikaupungissa Marylandissa. Isä on yrittäjä ja äiti juristi. Suomalaisiin verrattuna he tekevät pitkää päivää ja stressaavat lastensa turvallisuudesta ja tulevaisuudesta.

Viikko Suomessa oli heidän ainoa kesälomansa.

Ensimmäiset vaikutelmat Suomesta olivat arvattavia. Lentokoneen ikkunasta Helsinki näyttää metsältä. Kaikkialla on kovin puhdasta, ja hanavettä voi juoda. Washingtonissa se maistuu lämpimältä mudalta.

Kun kiersimme Helsinkiä, yritin katsoa kotikaupunkiani amerikkalaisin silmin. Onhan tämä edelleen kovin valkoinen. Washingtonissa lasten koulussa näki yhtenä päivänä enemmän kansallisuuksia kuin Helsingin kaduilla.

Vieraat olivat aluksi kohteliaan ihastuneita. Kas, pullojen palautuksesta saa Suomessa rahaa, sepä järkevää. Kerjäläisiä on kovin vähän Washingtoniin verrattuna. Miksi uhkapelejä voi pelata ihan tavallisessa supermarketissa? Yhdysvalloissa on erilliset kasinot.

Jopa rautatieaseman metrotunneli nauratti siisteydellään. Täällähän on hieno kukkakauppa!

Esittelin Alkoa kuin pohjoismaista erikoisuutta, mutta se ei tuntunutkaan vieraista ihmeelliseltä. Marylandissakaan ei saa viiniä ruokakaupasta, toisin kuin monissa muissa osavaltioissa.

Suurin kulttuurišokki tuli kuitenkin lasten elämästä. Amerikkalaisvanhemmat eivät olleet uskoa silmiään, kun bussissa oli iltapäivisin alakoululaisia ilman vanhempia. Olin kuullut, että koululaiset liikkuvat täällä itsekseen, mutta että se on oikeasti totta, amerikkalaisäiti huudahti. Eikä koulujen ympärillä ole edes aitoja, isä ihmetteli.

Miksi lapsia ei täällä kidnapata kadulta, vieraat kysyivät. Kysymys kertoo enemmän Yhdysvalloista kuin Suomesta.

Tällaista vapautta ei rahalla saa.

Sitten menimme itärajalle katsomaan karhuja. Kerroimme, että Itä-Suomi on vähävaraisempaa seutua. Ystävät eivät olleet uskoa sitä.

Maaseutu oli vihreää, tienvieren talot maalissa ja ihmiset terveen näköisiä. Nauratti, kun näimme kolmen teinitytön juovan kaljaa parkkipaikalla Nurmeksen keskustassa. Oltiin aika kaukana hampaattomista huumeriippuvaisista Walmartin pysäköintialueella Yhdysvaltain peräkylissä.

Viikon loppuun mennessä vieraat olivat alkaneet miettiä, voisiko Suomeen muuttaa. Perisuomalaiseen tapaan teki mieli toppuutella: näkisittepä marraskuun.

Keskustelu siitä, mikä maa on toista parempi, on hedelmätöntä. Maat ovat vähän kuin ihmisiä. Kaikki riippuu siitä, mitä itse arvostaa, ja sekin muuttuu iän myötä.

Maastamuuttajat ovat usein kiihkeimpiä uuden kotimaansa puolustajia: heidän täytyy todistaa itselleenkin, että lähteminen oli oikea ratkaisu. Samoin ihmiset, jotka eivät koskaan ole lähteneet, saattavat kehittyä nurkkapatriooteiksi, koska heillä ei ole vertailukohtia.

Tai sitten sekä maat että ihmiset saavat kaukaa romanttista hehkua. Yhdysvalloissa asuessani muistin Suomen hyvät puolet: hyvinvointivaltion, tasa-arvon ja turvallisuuden. Palattuani Suomeen näen taas läheltä myös sisäänpäinkääntyneisyyden, passiivisuuden ja valittamisen.

Siksi ulkomaisten ystävien vierailu oli kuin lahja. Moni maa olisi onnellinen, jos sillä olisi Suomen ongelmat. Sitä vain ei aina suomalaisia kuuntelemalla muista.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  6. 6

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  7. 7

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää