Mielipide    |   Kolumni

Rauhanmies Trump mölisee kohti voittoa

Presidentin älyvapaat twiitit ja rasistiset möläytykset ovat yhdysvaltalaisille äänestäjille pelkkää loiskiehuntaa.

Yhdys­valtain presidentin­vaaleihin on vähän yli vuosi. Se tarkoittaa, että demokraattien esivaali­kampanjat ovat täydessä käynnissä ja Donald Trump haluaa ostaa Grönlannin.

Trumpin voittokulku alkoi elokuussa neljä vuotta sitten, kun hän ampaisi republikaanien ehdokasjoukon ykköseksi. Harva kuitenkaan uskoi tulokkaan mahdollisuuksiin.

Alkuvuonna 2016 vedonvälittäjät tarjosivat Trumpin kertoimeksi 1/500. Miljonääriksi olisi siis päässyt kahdella tonnilla. Edes Trump itse ei pannut rahojaan likoon oman voittonsa puolesta – jos olisi, tietäisimme kyllä.

Nyt rahaa ei ole tarjolla. Trump on niin selvä ennakkosuosikki, ettei dollarille saisi vetoa lyömällä edes toista kaveriksi.

Demokraateista parhaat mahdollisuudet ovat Elizabeth Warrenilla ja Joe Bidenilla, molemmilla yksi viidestä. Kärkikaksikkoa seuraavat tiukimmin Bernie Sanders, Kamala Harris ja Pete Buttigieg.

Entinen varapresidentti Biden on ollut mielipidekyselyissä porukan suosituin, mutta se johtuu lähinnä siitä, että hänen nimensä on useimmille amerikkalaisille tuttu.

Joe-setänä tunnettu Biden on sympaattinen mutta hiukan hömelö hahmo, jonka Trump on jo ehtinyt ristiä ”uneliaaksi Joeksi”. Maltillinen ehdokas saattaisi kuitenkin kerätä Trumpin riehuntaan kyllästyneiden amerikkalaisten ääniä – jos hän ehdokkaaksi pääsee.

Se on vaikeaa, sillä demokraatit ovat siirtyneet viime vuosina vasemmalle ja kohti vähemmistöjä, mikä on yksi syy Trumpin menestykseen.

Jos 76-vuotias valkoinen mies haluaa päästä nykydemokraattien ehdokkaaksi, hän voi joutua kumartamaan radikaaleille niin syvään, ettei kelpaa maltillisille äänestäjille varsinaisissa vaaleissa.

Biden ei ole suostunut siirtymään vasemmalle, mikä on tehnyt hänestä muiden ehdokkaiden maalitaulun. Rinkiin teloituskomppaniaksi järjestäytyneet demokraatit ovat samalla ampumassa tohjoksi toisensa.

Demokraattijoukon kiinnostavin hahmo on indianalaisen South Bendin kaupungin 37-vuotias pormestari Pete Buttigieg, joka on jännittävä yhdistelmä ristiriitaisia ominaisuuksia: opiskellut Harvardissa, sotinut Afganistanissa, menestynyt konservatiivisessa osavaltiossa ja naimisissa miehen kanssa.

Buttigieg on vielä kaukana kärjestä, eikä hän sinne ehkä nousekaan. Nuorella pormestarilla on kuitenkin jännittävä elämäntarina, mikä on amerikkalaisessa politiikassa tärkeämpää kuin usein ymmärretään.

Yhdysvallat on iso maa, eivätkä useimmat ihmiset seuraa politiikkaa kovin tarkasti, joten presidentiksi haluavan täytyy onnistua ylittämään kaksi korkeaa kynnystä: ihmisten täytyy muistaa hänen nimensä ja keksiä edes yksi syy äänestää häntä.

Se tarkoittaa sitä, että ehdokkaan tulisi olla edes lievästi innostava, mikä on ylivoimainen kynnys suurimmalle osalle demokraattien nykyisistä ehdokkaista.

Buttigiegin miespari olisi uusi käänne Valkoisen talon tosidraamaan Obaman ja Trumpin perheiden jälkeen. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että amerikkalaiset haluavat vielä yhden kauden Trumpia.

Kolmen vuoden jälkeen voidaan jo sanoa, että Trump on ollut enemmän savua kuin tulta. Amerikasta ei ole tullut suurta, mutta ei siitä ole tullut fasistista diktatuuriakaan.

Presidentin – tai Suomessa hallituksen – vaikutusta on helppo liioitella. Tosiasiassa suurin osa asioista sujuu kehittyneissä länsimaissa aika lailla samalla tavalla vallanpitäjien vaihtumisista riippumatta.

Trumpin kohdalle on osunut hyvä taloussuhdanne, eikä hän ole sotkenut maataan uusiin sotiin. Seuraavaksi hän suunnittelee vetävänsä amerikkalaisjoukot Afganistanista sopivasti vaalien alla lokakuussa 2020. Trumpista on yllättäen kuoriutunut rauhanmies.

Rahaan ja rauhaan verrattuna Trumpin älyvapaat twiitit tai rasis­tiset möläytykset ovat äänestäjille pelkkää loiskiehuntaa.

Suurin uhka Trumpin uudelleenvalinnalle olisi talouden romahdus. Presidentti tietää sen ja on valmis hinaamaan maansa maaliviivan yli vaikka millaisella hevosdopingilla.

Loppu taitaakin sitten hoitua höpöttämällä. Kun olen istunut kirjoittamassa tätä juttua, eri amerikkalaisista medioista on tullut parissa tunnissa kännykkääni viisi uutishälytystä: neljä Trumpista, yksi Spider-Manista – ja nolla demokraattien ehdokkaista.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää