Mielipide    |   Kolumni

Rauhanmies Trump mölisee kohti voittoa

Presidentin älyvapaat twiitit ja rasistiset möläytykset ovat yhdysvaltalaisille äänestäjille pelkkää loiskiehuntaa.

Yhdys­valtain presidentin­vaaleihin on vähän yli vuosi. Se tarkoittaa, että demokraattien esivaali­kampanjat ovat täydessä käynnissä ja Donald Trump haluaa ostaa Grönlannin.

Trumpin voittokulku alkoi elokuussa neljä vuotta sitten, kun hän ampaisi republikaanien ehdokasjoukon ykköseksi. Harva kuitenkaan uskoi tulokkaan mahdollisuuksiin.

Alkuvuonna 2016 vedonvälittäjät tarjosivat Trumpin kertoimeksi 1/500. Miljonääriksi olisi siis päässyt kahdella tonnilla. Edes Trump itse ei pannut rahojaan likoon oman voittonsa puolesta – jos olisi, tietäisimme kyllä.

Nyt rahaa ei ole tarjolla. Trump on niin selvä ennakkosuosikki, ettei dollarille saisi vetoa lyömällä edes toista kaveriksi.

Demokraateista parhaat mahdollisuudet ovat Elizabeth Warrenilla ja Joe Bidenilla, molemmilla yksi viidestä. Kärkikaksikkoa seuraavat tiukimmin Bernie Sanders, Kamala Harris ja Pete Buttigieg.

Entinen varapresidentti Biden on ollut mielipidekyselyissä porukan suosituin, mutta se johtuu lähinnä siitä, että hänen nimensä on useimmille amerikkalaisille tuttu.

Joe-setänä tunnettu Biden on sympaattinen mutta hiukan hömelö hahmo, jonka Trump on jo ehtinyt ristiä ”uneliaaksi Joeksi”. Maltillinen ehdokas saattaisi kuitenkin kerätä Trumpin riehuntaan kyllästyneiden amerikkalaisten ääniä – jos hän ehdokkaaksi pääsee.

Se on vaikeaa, sillä demokraatit ovat siirtyneet viime vuosina vasemmalle ja kohti vähemmistöjä, mikä on yksi syy Trumpin menestykseen.

Jos 76-vuotias valkoinen mies haluaa päästä nykydemokraattien ehdokkaaksi, hän voi joutua kumartamaan radikaaleille niin syvään, ettei kelpaa maltillisille äänestäjille varsinaisissa vaaleissa.

Biden ei ole suostunut siirtymään vasemmalle, mikä on tehnyt hänestä muiden ehdokkaiden maalitaulun. Rinkiin teloituskomppaniaksi järjestäytyneet demokraatit ovat samalla ampumassa tohjoksi toisensa.

Demokraattijoukon kiinnostavin hahmo on indianalaisen South Bendin kaupungin 37-vuotias pormestari Pete Buttigieg, joka on jännittävä yhdistelmä ristiriitaisia ominaisuuksia: opiskellut Harvardissa, sotinut Afganistanissa, menestynyt konservatiivisessa osavaltiossa ja naimisissa miehen kanssa.

Buttigieg on vielä kaukana kärjestä, eikä hän sinne ehkä nousekaan. Nuorella pormestarilla on kuitenkin jännittävä elämäntarina, mikä on amerikkalaisessa politiikassa tärkeämpää kuin usein ymmärretään.

Yhdysvallat on iso maa, eivätkä useimmat ihmiset seuraa politiikkaa kovin tarkasti, joten presidentiksi haluavan täytyy onnistua ylittämään kaksi korkeaa kynnystä: ihmisten täytyy muistaa hänen nimensä ja keksiä edes yksi syy äänestää häntä.

Se tarkoittaa sitä, että ehdokkaan tulisi olla edes lievästi innostava, mikä on ylivoimainen kynnys suurimmalle osalle demokraattien nykyisistä ehdokkaista.

Buttigiegin miespari olisi uusi käänne Valkoisen talon tosidraamaan Obaman ja Trumpin perheiden jälkeen. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että amerikkalaiset haluavat vielä yhden kauden Trumpia.

Kolmen vuoden jälkeen voidaan jo sanoa, että Trump on ollut enemmän savua kuin tulta. Amerikasta ei ole tullut suurta, mutta ei siitä ole tullut fasistista diktatuuriakaan.

Presidentin – tai Suomessa hallituksen – vaikutusta on helppo liioitella. Tosiasiassa suurin osa asioista sujuu kehittyneissä länsimaissa aika lailla samalla tavalla vallanpitäjien vaihtumisista riippumatta.

Trumpin kohdalle on osunut hyvä taloussuhdanne, eikä hän ole sotkenut maataan uusiin sotiin. Seuraavaksi hän suunnittelee vetävänsä amerikkalaisjoukot Afganistanista sopivasti vaalien alla lokakuussa 2020. Trumpista on yllättäen kuoriutunut rauhanmies.

Rahaan ja rauhaan verrattuna Trumpin älyvapaat twiitit tai rasis­tiset möläytykset ovat äänestäjille pelkkää loiskiehuntaa.

Suurin uhka Trumpin uudelleenvalinnalle olisi talouden romahdus. Presidentti tietää sen ja on valmis hinaamaan maansa maaliviivan yli vaikka millaisella hevosdopingilla.

Loppu taitaakin sitten hoitua höpöttämällä. Kun olen istunut kirjoittamassa tätä juttua, eri amerikkalaisista medioista on tullut parissa tunnissa kännykkääni viisi uutishälytystä: neljä Trumpista, yksi Spider-Manista – ja nolla demokraattien ehdokkaista.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää