Mielipide    |   Vieraskynä

Sähkön riittävyys ei ole itsestäänselvyys

Suomen energiantuotannon monipuolisuus voidaan turvata hyvällä energia- ja veropolitiikalla sekä sujuvilla lupakäytännöillä.

Sähkön toimitusvarmuus eli sähkön saatavuuden luotettavuus riippuu kahdesta seikasta: sähkönsiirron häiriöttömyydestä ja energian saatavuudesta.

Sähkömarkkinalain mukaan sähköverkkoyhtiöiden on toimittava siten, että siirtymäajan jälkeen asemakaava-alueilla ei esiinny yli kuuden tunnin ja muilla alueilla yli 36 tunnin yhtäjaksoisia keskeytyksiä sähkön toimituksessa. Käytännössä tämä edellyttää säävarman verkon rakentamista eli maakaapelointia.

Sähkömarkkinalaki ei kuitenkaan takaa, että sähköä riittää siirrettäväksi. Sitä varten on tehoreservilaki. Energiaviraston tehtävä on määrittää tehoreservin määrä siten, että se edistää hyvän sähköntoimitusvarmuuden tason ylläpitämistä sähkönkulutuksen huippujen ja sähköntuonnin häiriöiden aikana. Laki ei kuitenkaan kerro, mitä hyvällä toimitusvarmuudella tarkoitetaan. Nykyinen tehoreservin määrä on 729 megawattia, ja se on sovittu ylläpidettäväksi kesään 2020 asti.

Suomen tehoreserviä ei ole tarvittu sitten talven 2009–2010. Sähkötehon riittävyys ei olekaan uhattuna, vielä. Kotimaista sähköntuotantoa koskevia poliittisia päätöksiä tehdään ilman riittävää kokonaiskuvaa. Ensin halutaan jotain lisää ja sitten kieltää jotain, ja lopuksi surkutellaan voimaloiden sulkemista.

Suomi on täysin riippuvainen yhteisistä eurooppalaisista sähkömarkkinoista. Kylmänä talvipäivänä tuonnin osuus voi olla jopa kolmannes Suomessa käytetystä sähköstä. Sähkön saanti naapurimaista Suomeen ei ole paha asia, päinvastoin. Yksin Suomi olisi todella yksin. Yhteiset sähkömarkkinat turvaavat sähkönsaantia Suomessa markkinaehtoisesti ja kustannustehokkaasti.

Suomessa ja Euroopassa olemme uuden tilanteen edessä. Uusiutuvan ja muun vähäpäästöisen sähköntuotannon määrän kasvaessa muun tuotannon ja kulutuksen joustomahdollisuudet korostuvat. Erityisesti vesivoiman merkitys kasvaa. Suomessa tuleekin huolehtia kotimaisen sähköntuotannon kilpailukyvystä – ja etenkin vesivoiman toimintaedellytyksistä – yhdentyvillä eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla.

Sähkön riittävyydestä on keskusteltu laajasti Euroopassa, myös naapurissamme Ruotsissa. Siellä haasteita on useita. Vaikka Pohjois-Ruotsissa on sähköä riittävästi, ydinvoimaloiden sulkemiset aiheuttavat huolta sähkön riittävyydestä Etelä-Ruotsissa. Ruotsin kantaverkko ei nykyisessä kunnossaan ole riittävä siirtämään tuuli- ja vesivoimaa pohjoisesta etelään.

Lisäksi Ruotsin suurissa kaupungeissa on noussut huoli sähkön paikallisesta riittävyydestä. Nyt kaupungit lämmitetään ja niiden sähköhuoltoa varmistetaan energiatehokkaalla sähkön ja lämmön yhteistuotannolla. Lakimuutosten ja veropäätösten vaikeuttaessa yhteistuotannon kannattavuutta sitä ollaan kuitenkin lopettamassa. Voimalaitosten lähtiessä kaupungeista Ruotsin suuret kaupungit ovat vakavan kysymyksen edessä: riittääkö sähkö?

Sähkön arvo vaihtelee tunti tunnilta. Ajoittain se voi olla hyvin kallista, mikä kannustaa joustoihin eli vähentämään tai siirtämään sähkönkulutusta. Toisinaan sähkö voi olla hyvin edullista, mikä mahdollistaa sähkön käytön yhä useammissa uusissa kohteissa. Kulutuksen jousto edellyttää, että hintavaihtelu hyväksytään – ja tiedostetaan, että joskus sähkö voi olla hyvinkin kallista.

Suomessa pitää määritellä sähkön toimitusvarmuuden tavoiteltava taso. Mikä on hyväksyttävä todennäköisyys sille, että sähkön kysyntä ylittää saatavilla olevan määrän ja sähkön kulutusta pitää joiltain osin rajoittaa hallinnollisin toimin? Miten monena tuntina vuodessa rajoituksia saa olla? Tämä on poliittinen, eduskunnalle kuuluva päätös. Päätöksen pohjaksi hallituksen on käynnistettävä laaja-alainen keskustelu. Suomen tehoreservin tarpeesta on päätettävä jo syksyn aikana.

Energiayhtiöt toimittavat sähköä ja kaukolämpöä luotettavasti vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Energiaturvallisuus, toimitusvarmuus ja huoltovarmuus ovat yhteiskunnan kivijalkoja.

Poliittisilla päätöksillä on suuri vaikutus suomalaisen energiantuotannon kansainväliseen kilpailukykyyn ja tulevaisuuteen. Ajetaanko energiantuotanto verottamalla pois Suomesta, vai mahdollistetaanko hyvällä energia- ja veropolitiikalla sekä sujuvilla lupakäytännöillä, että Suomen energiantuotanto säilyy monipuolisena ja että siihen investoidaan myös tulevaisuudessa?

Petteri Haveri

Haveri on Energiateollisuus ry:n sähkömarkkina-asiantuntija.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  7. 7

   Remonttifirma meni konkurssiin ja katon korjaus jäi levälleen – Näin varmistat, ettei urakoitsija ole konkurssikypsä

  8. 8

   Tubettaja Timo Korpi eli vuoden minimaalisilla ilmastopäästöillä, ja se oli kuin kivi kengässä

  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa nuoria ei pidetä minään oikeina ihmisinä, ja siksi Greta tuli juuri Ruotsista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää