Mielipide    |   Kolumni

80 vuotta sitten tehty vuosisadan diili naulitsi monen kansan kohtalon

Hitlerin–Stalinin pakti naulitsi vuosikymmeniksi monen kansan kohtalon.

Perjantaina tuli kuluneeksi 80 vuotta yhdestä viime vuosisadan painavasta äkki­käänteestä, Saksan ja Neuvostoliiton sopimuksesta. Hitlerin–Stalinin pakti, niin sitä kuuluu kutsua eikä hanslankarien – Molotovin ja Ribbentropin – nimissä. Se diili naulitsi vuosi­kymmeniksi monen kansan kohtalon.

Salaisesti kumppanit jakoivat väli­maastonsa. Saksa sai etupiiriinsä pääosan Puolaa ja tilaisuuden hyökätä sinne. Neuvostoliiton etupiiriin kuuluivat Puolan itäosat, lopulta kaikki kolme Baltian maata ja Suomi sekä etelästä nykyinen Moldova.

Runsas viikko myöhemmin Saksa hyökkäsi Puolaan, ja Britannia ja Ranska julistivat Saksalle sodan. Toinen maailmansota alkoi.

Vuosipäivää on muistettu eri maissa, Suomessakin. Tukena on Eurooppa-tason linjaus.

Kiinnostavinta keskustelua on käy­ty Venäjällä. Siellä on kampanjoitu kumoon päätöstä, jonka Neuvostoliiton ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu parlamentti teki jouluaattona 1989. Etupiirijako julistettiin mitättömäksi – mikä vei pohjaa Baltian maiden pakkoliitokselta.

Paktia ovat puolustaneet historia-alan poliittiset napamiehet, koeteltuja putinisteja kumpikin. Sergei Na­ryškin on Venäjän historiallisen seuran puheenjohtaja ja siinä sivussa tiedustelupalvelun päällikkö. Toinen paktin puolestapuhuja on Sergei Ivanov, sotahistoriallisen seuran johtohenkilö, aikoinaan KGB-mies Helsingissä: ruotsin­puhuja, joka näkyy Rkp:n puolue­kokousten valokuvissa. Yleensä hän puhuu Suomesta lämmöllä, mutta äityi paktihaastattelussa syyttelyyn.

Napamiehet palasivat Neuvosto­liiton vakioperusteluihin. Paktista syytettiin länsivaltoja, jotka olivat haluttomia liittoon natsismia vastaan. Toiseksi esitettiin, että tällä siirrolla voitettiin aikaa ja voitiin varautua Saksan hyökkäykseen.

Nämä ovat osatotuuksia. Sen näkee, jos ei selitä historiaa myöhemmästä kehityksestä taaksepäin, vaan kaivaa esiin, mitä tiedetään Stalinin motiiveista heti tapahtumien aikaan.

Toki moni lännessä yllytti Saksan aggressiota itään, mutta oli toinenkin tekijä. Kun Stalin selitti omilleen, miksi ei tehty liittoa lännen kanssa, hän esitti syyn näin: halusivat rengikseen, vieläpä palkatta. Stalin toisti: ilman palkkaa. Alueiden kontrolli oli Sta­linille kynnys­kysymys, mutta länsi ei voinut jättää Moskovan armon varaan niitä maita, jotka Hitler sitten tarjosi.

Saksan hyökkäys tulisi, mutta syksyllä 1939 Stalinin mieltä kiinnittivät muut skenaariot. Kuviteltiin, että tällä kertaa maailmansota johtaisi suureen levottomuuteen ja jopa kapitalismin horjumiseen jo sodan alussa eikä vasta sen lopussa. Ja uskottiin, että Saksa oli heikko ja voisi luhistua nopeasti.

Utopioita ruokkivat Stalinin saamat tiedot brittien mielipiteistä. Sotilasjohto uskoi, että länsi voittaisi Saksan helposti, Foreign Officen piirissä pelättiin tosissaan vallankumouksia Euroopassa.

Stalin näyttää pitäneen brittejä aina laskelmoivimpina kapitalisteina. Nyttemmin David Cameron ja Boris Johnson ovat osoittaneet, että Eton kasvattaa myös lyhytnäköisiä tunareita.

Ranskan luhistuminen kesällä 1940 osoitti syksyn uumoilut vika­tikeiksi ja istutti Stalinin mieleen Saksan sotakoneen pelon, varsinkin kun talvisota näytti puna-armeijan puutteet, niin kuin Sergei Ivanov mainitsi. Hän sanoi aivan oikein, ettei kannata pitää Stalinia yli-ihmisenä, joka tiesi kaiken ennalta.

Vuoden sisällä Neuvostoliittoon liitettiin kaikki paktissa sovittu ­lukuun ottamatta Suomea, joka menetti talvisodassa alueita mutta säilyi itsenäisenä. Aluemenetyksen rajallisuus ja väestön evakuointi säästivät joutumasta suursodan tappotantereeksi, mikä oli muiden paktin alaisten maiden kohtalo.

Heti talvisodan päättyessä Viipurin salaisen poliisin päälliköksi ehdittiin nimittää muuan estoton murhamies, mutta koko seutu olikin tyhjä. Näin paktin muisto ei polttele Suomessa läheskään niin paljon kuin Bal­tian maissa tai Puolassa.

Sittemmin suursodassa syntyi Neuvostoliiton ja länsivaltojen liitto, jonka puitteissa Stalin intti länsi­rajansa sinne, mitä oli paktin pohjalta saatu. Ei tietenkään voinut sanoa, että ne rajat olivat (Suomea lukuun ottamatta) Hitleriltä saatuja, mutta näin asia oli. Ne olivat voimassa Neuvostoliiton loppuun saakka, ja senkin jälkeen vyöhyke on ollut geopoliittisesti herkkä. Elämme yhä elokuun 1939 paktin kanssa.

Kirjoittaja on poliittisen historian professori Helsingin yliopistossa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  7. 7

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  8. 8

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  9. 9

   MV-lehden oikeudenkäynti alkaa hovioikeudessa: Ilja Janitskin vaatii lähes kaikkien syytteiden hylkäämistä

  10. 10

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Helsinkiläisen pursiseuran logoa muistuttava kuvio päätyi Makia Clothingin mallistoon, pursi­seura kummastelee vaate­yrityksen toimintaa

  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Kaksi ydinpommi­konetta lähestyi Tukholmaa, ja se oli vain yksi merkki: ”Tämä on asia, jonka pitäisi kauhistuttaa meitä”, sanoo kaiken nähnyt veteraani­diplomaatti

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisipartio ajoi kaaharia takaa niin lujaa kuin autolla pääsi muttei pysynyt perässä – Poliisin nopeimmat autot ”näyttävät siviili­autoilta, jotta ne eivät pistä silmään”

  9. 9

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  10. 10

   Suuromistaja Ilkka Herlin uskoo, että hänen keski­aikaisen linnansa laboratoriossa on kehitetty mullistava vaihto­ehto fossiilisille poltto­aineille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää