Mielipide    |   Kolumni

Pian voimme kaikki olla osallisia ennen­näkemättömässä raha­politiikan ihmis­kokeessa

Maaorava menettää neljästä säästämästään pähkinästä kolme. Mihin ihmiset ovat valmiita?

Euroopassa
voi pian käynnistyä ennen­näkemätön raha­poliittinen ihmiskoe. Sitä voi ennakoida seuraavalla ajatus­leikillä.

Mitä tekisit, jos pankkisi sanoisi, että se alkaa periä talletuksistasi negatiivista korkoa?

Sanotaan, että korko olisi yksi prosentti. Pankki ottaisi 5 000 euron talletuksista vuosittain 50 euroa. Ehkä sietäisit sen.

Entä jos korko olisi kaksi prosenttia?

Jossain vaiheessa raja tulisi vastaan. Alkaisi talletuspako, kun ihmiset nostaisivat rahojaan käteiseksi kenkälaatikoihin. Pankkien maksuvalmius romahtaisi.

Siinä kulkee raja, johon asti negatiivisten korkojen politiikkaa ei voida viedä.

Ajatusleikki on ajankohtainen, koska Euroopan keskuspankin odotetaan painavan korkoja yhä syvemmälle tulevan vuoden aikana.

Tällä hetkellä pankit joutuvat maksamaan negatiivista –0,4 prosentin korkoa talletuksistaan Euroopan keskuspankkiin. Pelkästään saksalaisille pankeille syntyy tästä 2,4 miljardin euron lasku vuosittain.

Eurooppa tuntuu valmistautuvan siihen, että pankit siirtävät negatiiviset korot myös kuluttajille. Jo nyt negatiiviset korot koskevat suursijoittajien pankkitalletuksia, myös Suomessa. Joissain Euroopan maissa niitä ollaan parhaillaan ulottamassa yksityishenkilöiden miljoonatalletuksiin.

Keskustelu negatiivisista koroista käy kuumimpana Saksassa, jossa säästämisen hyveellisyys on asennettu ihmisiin jo kehdossa.

Saksalaiset poliitikot pohtivat, pitäisikö pankkeja kieltää perimästä negatiivisia korkoja kansalaisilta. Pankkien mukaan kielto voisi pitkän päälle aiheuttaa ”vaarallista epävakautta” rahoitusmarkkinoilla.

Negatiiviset korot ovat tässä laajuudessa ennenkuulumattomia. Siksi niiden seurauksista ei ole tietoa, vain arveluita. Viime kädessä talouden liikkeet riippuvat ihmisten toiminnasta.

Yleensä keskuspankit voivat korkoja alentamalla elvyttää taloutta. Halvat korot kannustavat ihmisiä kuluttamaan ja yrityksiä investointeihin.

Jotkut epäilevät, että negatiivisilla koroilla voisi olla jopa päinvastainen vaikutus. Entä jos saksalaiset säästäjät alkaisivat säästää entistä enemmän päästäkseen säästötavoitteeseensa?

Saksalaisen Deutsche Bankin tutkimusosaston pääekonomisti Stefan Schneider pohti ihmiskokeen lopputulosta viimeviikkoisessa raportissa, jonka otsikko oli ”Negatiiviset korot ja niiden vaikutus ihmisiin”.

Säästäjien näkökulmasta negatiiviset korot ovat ”rangaistusvero”, joka kohdistuu heidän haluunsa turvata tulevaisuutta. Voisivatko negatiiviset korot heikentää ihmisten luottamusta instituutioihin ja tulevaisuuteen?

Schneiderin mukaan tällaisia huolia ei pitäisi ohittaa kevyesti.

Suomen hypoteekkiyhdistyksen tuoreen talouskatsauksen mukaan maaoravat ovat tottuneet 75 prosentin negatiiviseen korkoon. Neljästä säästämästään pähkinästä maaorava löytää vuoden päästä yhden. Muut ovat pilaantuneet, unohtuneet tai tulleet varastetuksi.

Saksalaisten säästäjien kohdalla yhdenkin prosentin negatiivinen korko voisi uhata heidän sisäistä rauhaansa.

Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

OIKAISU 5.9. kello 10.00: Talletuspako uhkaisi ensisijaisesti pankkien likviditeettiä eli maksuvalmiutta, ei vakavaraisuutta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää