Mielipide    |   Kolumni

Poliisin pilkkaaminen on poliisin heikentämistä

Donald Trump ja Jussi Halla-aho jakavat ohjeita siitä, mitä poliisin pitäisi tutkia ja mitä ei. Molemmat myös leimaavat ihmisiä vähättelevillä pilkkanimillä.

”Poliisi on yksi arvoste­tuimmista instituu­tioistamme. Luottamus ei tule itsestään, vaan se on ansaittava joka päivä. Poliisin olisi syytä olla erittäin huolissaan siitä, mitä viher-hätöset ja trolli-taposet tekevät ­instituution uskottavuudelle”, ­twiittasi 13.8. perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Halla-ahon tyyli muistutti kovasti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin twiittejä, esimerkiksi viestiä 24.7., jolloin tämä tivasi: ”Mikseivät Robert Mueller & hänen 18 ­Vihaisen Demokraattinsa joukkio käyttänyt yhtään aikaa tutkiakseen Kieroa Hillary Clintonia, Valehtelevaa & Vuotavaa James Comeya, Lisa Pagea ja tämän Psykorakastajaa.”

Niin Trump kuin Halla-ahokin jakavat ohjeita siitä, mitä poliisin pitäisi tutkia ja mitä ei. Molemmat myös leimaavat ihmisiä vähättelevillä pilkkanimillä.

Trumpin pyrkimys on ollut selvä: presidentti on halunnut kaivaa maata oikeusjärjestelmän alta siltä varalta, että joutuu itse oikeuden eteen.

Halla-aho näyttää puolestaan yrittävän horjuttaa luottamusta tutkimuksiin puolueen kansanedustajien vihapuheista. Tutkintaa johtaa ylikomisario Pekka Hätönen, joka oli vihreiden ehdokkaana vuoden 2017 kunnallisvaaleissa.

Halla-aho tuntuu kuitenkin huitaisseen moukarilla kärpästä – ja se kärpänen istui hänen omalla varpaallaan.

Kahden poliisin pilkkaaminen voi huvittaa perussuomalaisia, mutta samalla se avasi keskustelun poliisien poliittista kannoista ja niiden vaikutuksesta heidän työhönsä. Il­talehden vuoden 2017 kyselyn mukaan kokoomus ja perussuomalaiset ovat maan selvästi suurimmat poliisipuolueet. Sen sijaan puna­vih­reät poliisit ovat yhtä harvinaisia kuin perussuomalaiset naisrunoilijat.

Jos vihreä poliisi ei voi tutkia viharikoksia, voiko perussuomalaisia kannattava poliisi tutkia maahanmuuttajien rikoksia? Tällaisia kysymyksiä poliisit eivät taatusti toivo, eivät edes perussuomalaiset poliisit.

Perussuomalaisten vastustajat tarrasivat heti tilaisuuteen. Porvoon poliisiampumisten jälkeen sisä­ministeri Maria Ohisalo (vihr) on kiitellyt vuolaasti poliisia ja luvannut sille lisää voimavaroja.

Kansan Uutisten Kai Hirvasnoro arvosteli 23.8. perussuomalaisia poliisin heikentämisestä: ”Luottamus viranomaisiin ja vakiintuneisiin instituutioihin on suomalaisen ­yhteiskunnan liimaa. Meille on tyypillistä etenkin poliisin ja armeijan vahva arvostus.”

Kelkka on kääntynyt rytinällä, sillä ei ole kauan siitä, kun vasemmistossa ja vihreissä moni ymmärsi lain rikkomista ”hyvässä tarkoituksessa”. Toukokuussa vihreiden lainsäädäntösihteeri tuomittiin sakkoihin, koska hän oli yrittänyt estää turvapaikanhakijan palautuksen.

Toivottavasti kyse on aidosta uudelleenajattelusta, sillä kahtia jakautuneessa yhteiskunnassa on aina viisasta kysyä: Entä jos vastapuoli käyttäisi samoja keinoja? Onko oma asia todella niin tärkeä, että sitä kannattaa ajaa väkisin, vaikka se heikentäisi lakien ja poliisin kun­nioitusta, joka on hyvän yhteiskunnan perusta ja heikoimpien turva?

Sitä kannattaisi miettiä myös perussuomalaisten. Puolue esiintyy mielellään lain ja järjestyksen puolustajana, vaikka sen edustajilla on selvästi enemmän rikostuomioita kuin muilla puolueilla, eikä pelkästään rasistisista puheista.

Laillisuusajattelu ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikkia lakeja pitää rakastaa; perussuomalaisilla on täysi oikeus ajaa viharikospykälien muuttamista. Se kuitenkin tarkoittaa, että voimassa olevia lakeja tulee noudattaa – myös niitä, joista ei pidä.

Puheenjohtajan puheiden perusteella laillisuus ei näyttäisi perussuomalaisille tarkoittavan lakien noudattamista vaan sitä, että poliitikot komentavat ­sopivat poliisit tutkimaan sopivia rikoksia.

Yhdysvalloissa on nähty, miten helppoa epäluulon siemeniä on kylvää – ja miten vaikeaa niitä on myöhemmin kitkeä. Amerikkalaisten luottamus virkavaltaan ei ole ennenkään ollut korkealla, ja nyt se on pohjalla. Suomeen ei moista myyräntyötä tarvita.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan keväisessä tutkimuksessa poliisiin luotti 86 prosenttia suomalaisista. Valtaosa suomalaisista siis uskoo, että poliisi palvelee työssään lakia ja kansalaisia, ei omia poliittisia kantojaan. Poliisi on luottamuksensa ansainnut, myös poliitikoilta.

Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  8. 8

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää