Mielipide    |   Kolumni

Heti itärajan takana on maisemillaan lumoava huippu­suosittu matka­kohde, josta harva suomalainen on kuullutkaan

Vedellä täytetty entinen marmorilouhos vetää venäläisiä muttei suomalaisia matkailijoita.

Vesi on kirkasta ja eksoottisen vihertävää, rotkon kallio­seinämät paikoin vitivalkoiset. Tällainen poikkeuksellinen maisema on Venäjällä. Sen ääreltä on Suomeen linnuntietä vain runsaat kymmenen kilometriä, Niiralan rajanylityspaikalle ajaen hieman yli 30 kilometriä.

Ruskealan vuoripuisto on vedellä täytetty entinen marmorilouhos, jonka kiveä on käytetty useissa Pietarin merkkirakennuksissa, esimerkiksi Iisakin­kirkossa – ja myös Helsingissä, kuten korkeimman hallinto-oikeuden talossa Kasarmitorin laidalla.

Hylätty louhos on muuttunut runsaassa vuosikymmenessä yhdeksi Karjalan tasavallan suosituimmista nähtävyyksistä. Kävelyreitit kulkevat jyrkänteiden laella ja näyttävästi valaistujen tunnelien uumenissa. Tarjolla on muun muassa veneilyä, köysiliukua järven yli ja Kale­vala-teemainen alue.

Läheisessä Sortavalassa suomalaisiin törmää joka kulmalla, mutta käydessäni Ruskealan vuoripuistossa toissa viikonloppuna en kuullut kenenkään sadoista samanaikaisista kävijöistä puhuvan suomea. Pysäköintialueella en nähnyt yksiäkään suomalaisia rekisterikilpiä.

Kyselykierros tuttujeni parissa osoitti, että ainakin Helsingissä harva tietää koko paikasta.

Jotkin suomalaiset matkatoimistot vievät Ruskealaan osana Karjalan-kiertomatkoja, mutta se jää tarjonnassa esimerkiksi Valamon luostarisaaren ja Kižin museosaaren jalkoihin, vaikka niihin on huomattavasti hankalampi matka.

Soitto erääseen matkatoimistoon paljasti, että harva suomalaisryhmä on kiinnostunut Ruskealasta, vaikka sitä tarjottaisiin matkaohjelmaan.

Kävijät tulevat toisesta suunnasta. Pietarista kulkee entistä nopeampi juna Sortavalaan, ja sieltä voi jatkaa Ruskealaan tunnelmallisesti vanhan ajan höyryveturilla, joka vetää retrotyyliin sisustettuja vaunuja. Ne on myyty täpötäyteen.

Vanha Karjalan rata jatkuu aina Joensuuhun asti, mutta osuudella ei ole matkustajaliikennettä. Sanomalehti Karjalainen kuitenkin uutisoi heinäkuun lopussa, että Venäjän rautatieyhtiö neuvottelisi VR:n kanssa reitistä, joka kytkisi rajantakaisen Karjalan turistikohteet Niiralan ja Vainikkalan kautta Joensuun, Savonlinnan ja Lappeenrannan seutuun.

Tämä voisi tehdä Ruskealasta tutumman suomalaisille. Jos louhosalue kuuluisi Suomeen niin kuin ennen, lähes kaikki tuntisivat sen kauneuden.

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää