Mielipide    |   Kolumni

Keski-ikäinen konttorirottakin voi oppia uutta

En olisi vielä pari vuotta sitten voinut kuvitellakaan, että osaisin valmistaa pienoisrakettilavetin. Puhumattakaan raketista, joka vieläpä lentää hienosti.

Olen tehnyt lukemattomia tunteja näennäisen turhaa työtä. Vai kuinka hyödyllistä on rakentaa esimerkiksi pienois­rakettilavetti?

Erittäin.

Lavetti on kuusivetoinen, ja jokaiselle pyörälle on oma moottori. Kulkuneuvo on erilaisia valoja, varoitussireeniä ja raketin laukaisua myöten kauko-ohjattava. Kun laukaisuteline on hihnavedolla noussut 90 asteen kulmaan, punaiset varoitusvalot syttyvät automaattisesti. Lähtölaskenta voi alkaa.

Pituutta laitteella on 40 senttiä ja painoa useampi kilo akkujen kanssa.

En olisi vielä pari vuotta sitten voinut kuvitellakaan, että osaisin valmistaa moisen laitteen. Puhumattakaan niin ikään itse tehdystä raketista, joka vieläpä lentää hienosti. On lohdullista, että vielä keski-iässäkin voi oppia uutta.

Totuuden nimissä on myönnettävä, ettei laite ole vielä joutunut kovin kovalle käytölle. Hieman lämmittää tietysti tieto siitä, ettei kenelläkään maailmassa ole samanlaista.

Tällaista ei kaupasta saa.

Tärkeintä koko projektissa oli kuitenkin laitteen tekeminen. Iltaisin oli mukava mennä nukkumaan ja miettiä jotain yksityiskohtaa ja kuinka sen saisi ratkaistua. Puhumattakaan siitä innosta, kun pääsee käytännössä kokeilemaan, onko idea oikeasti toimiva.

Onnistuminen palkitsi, ja matkan varrella tuli opittua esimerkiksi sähkö­opista, elektroniikasta, raketeista ja kauko-ohjattavien laitteiden tekno­logiasta. Tässäkin käsityössä itse matka oli määränpää.

Käsitöissä on kyse aivojen ja käsien yhteistyöstä, mikä on aivoille ja mielelle palkitsevaa. Ilman pihtiotetta ja verrattain kehittyneitä aivoja emme olisi käyneet kuukävelyllä emmekä keksineet työkaluja.

Teknologiassa on myös syvällisempi, taiteellinen puoli. Jonkin esineen tai laitteen suunnittelu ja tekeminen rinnastuvat esimerkiksi siihen, kun taiteilija hahmottelee mielessään marmorimöhkäleen sisällä olevaa ideaa, patsasta.

Taiteellinen loppu­tulos on tietysti hieman erilainen – ­rakettilavetti ei aivan suoranaisesti vertaudu Michelangelon töihin. Mutta kyllä insinöörit taiteilijoita ovat.

Käsityöt ovat nautinnollisia siksikin, että ne tuovat tasapainoa, konkreettista tekemistä konttorirotan toimistoarkeen. On sentään jotain, joka työstä jää nä­kyviin.

Vielä kun keksisi jotain hyödyllistä, josta olisi iloa muillekin.

Ensin täytyy kuitenkin parannella rakettilavettia, siitä kun taisi yksi moottoreista mennä koeajolla rikki.

Kirjoittaja on HS:n uutistoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  5. 5

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää