Mielipide    |   Kolumni

Tuulikaappien pelihäviäjien rahat kannattelevat niin montaa järjestöä, ettei Veikkauksen uhkapelejä kritisoida

Peliautomaattien määrää vähennetään hieman muutaman vuoden kuluessa. Kauppoihin ja vastaaviin paikkoihin jää yhä 15 000 automaattia.

Kotilähiöni ruoka­kauppaan on ikävä astua sisään. Aulassa on ajoittain vastassa rivi eläkeläisiä tai läheisen hoitokodin asukkeja. He syöttävät pelikoneisiin kolikoita kolikoiden perään. En toki tiedä mutta kuvittelen, että pieniä tuloja taotaan laitteisiin. Toiveena voitto, mutta pitkällä aikavälillä pelaajat jäävät aina tappiolle.

Ja nämä pelikoneiden orjat rahoittavat sitten kaikenlaista ylevää: oopperaa, teatteria, lastensuojelua. Puhutaan veikkausvoittovaroista, mikä on sievistelevä kiertoilmaus tappiorahoille.

Veikkaus on kesästä alkaen ollut kohun silmässä. Harkitsemattomasta mainoksesta alkanut kuohunta on laajentunut kysymykseen, onko valtion monopoliyhtiölle enää oikeutusta. Kun tarkoitus on vähentää pelaamisen haittoja, miksi Veikkaus pyrkii kasvamaan ja laittamaan peliautomaatteja joka nurkkaan?

Torstaina omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi toimista tilanteen parantamiseksi. Poliitikkoja raivataan Veikkauksen hallinnosta ja peliautomaattien määrää vähennetään hieman muutaman vuoden kuluessa. Kauppoihin ja vastaaviin paikkoihin jää yhä 15 000 automaattia. Laitteisiin pitää jatkossa kirjautua, jotta pelaamista voidaan hillitä.

Eli kolmen vuoden päästä tuulikaapissa on neljän automaatin sijaan kolme. Ja kuten toimittaja Senja Larsen on huomauttanut, pakkokirjautuminen mahdollistaa entistä tarkemman datan keräämisen ja pelien koukuttavaksi tekemisen vaikka tekoälyn avulla.

Toimet eivät varsinaisesti vaikuta kovin kunnianhimoisilta.

Tuulikaappien pelihäviäjien rahat ovat elintärkeitä niin monelle järjestölle ja taiteilijalle, että Veikkauksen asemaa ei haluta horjuttaa.

Ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksi Veikkaus pitäisi linkittää niin suoraan rahojen jakamiseen. Valtio voisi kerätä uhkapeleistä rahat budjettiin, ja poliitikot päättäisivät niiden jakamisesta, oli niiden lähde Veikkaus tai jokin muu. Samalla tulisi päätettyä asioiden tärkeysjärjestys.

Nykytilanteessa Veikkauksen rahat ovat ajatuksellisesti eri laarissa, ja tilanteesta hyötyvät puolustavat järjestelmää.

Veikkaukselle ei pitäisi antaa kunniaa jaetuista rahoista – muuten haitat saattavat unohtua niiltä, jotka Veikkauksesta hyötyvät. Tätä eroa ei ministeri Paatero torstain kyselytunnilla tehnyt. Sen sijaan Paatero pelotteli kansanedustajia järjestöjen rahojen loppumisella, kun automaatteja vähennetään.

Jos rahat loppuvat joltain, poliitikkojen pitäisi valita keneltä eikä maalailla vähennyksiä sivutuotteeksi uhkapelien haittojen vähentämisestä.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää