Mielipide    |   Lukijan mielipide

Vaikeita lastensuojelua koskevia päätöksiä joudutaan tekemään yksin ja kiireessä

Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän työn laadulle asetetaan entistä tiukempia vaatimuksia.

Helsingin Sanomat uutisoi (6.9.) Vantaan kaupungin lastensuojelun laitoshoidon sosiaalityöntekijöiden joukkoirtisanoutumisesta. Syitä irtisanoutumisiin haettiin rekrytointiongelmista ja huonosta palkkauksesta. Itse vastaavaa työtä tekevänä näen syyt toisaalla.

Lastensuojelutyö on erittäin vaikeaa ja työnteon puitteet on järjestetty usein vaillinaisesti. Lastensuojelulaki korostaa lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän roolia ja vastuuta sijoitettujen lasten asioiden hoidossa. Viimeaikaiset apulaisoikeusasiamiehen linjaukset korostavat tätä roolia entisestään ja asettavat yhä tiukempia vaatimuksia työn laadulle.

Sosiaalityöntekijöillä on asiakkaina kymmeniä lapsia, joita on tavattava säännöllisesti. Lapset voivat asua eri puolilla Suomea. Vastuutyöntekijän on oltava myös tarkasti selvillä siitä, mitä usein satojen kilometrien päässä olevissa laitoksissa tapahtuu.

Vuositasolla sosiaalityöntekijän asiakkaiden ostoista tulee monien miljoonien eurojen kulut, ja lastensuojelulaitoksilta tulee vaatia vastinetta rahoille. Työntekijän pitää myös tehdä valituskelpoisia päätöksiä aina, kun asiakkaiden kanssa on vähäisintäkään erimielisyyttä linjauksissa.

Sosiaalityöntekijän on myös taisteltava lapsen palveluista. Ja ennen kaikkea sosiaalityöntekijän on kyettävä arvioimaan, mikä on lapsen etu.

Sijoitettujen lasten ja nuorten tilanteet ovat kuitenkin erittäin vaikeita. Olen usein törmännyt tilanteeseen, jossa esimerkiksi psykiatrinen hoitotaho ei uskalla sanoa lapsen oireiluun selvää kantaa, koska varmuutta oireilun syistä ei ole. Sijoitettujen lasten vastuusosiaalityöntekijän on kuitenkin pystyttävä aina vajavaisista tiedoista ja epävarmuudesta huolimatta päättämään linjauksista ja perustelemaan oma toimintansa, koska toimimatta ei voi olla.

Esimerkiksi voi ottaa lapsen kotilomat. Mikäli kotilomia ei rajoiteta, lapsi voi olla vaarassa joko oman käytöksensä tai vanhempiensa toiminnan takia. Mikäli lomia taas rajoitetaan, asiasta taistellaan perheen ja lapsen kanssa kasvotusten – usein myös oikeudessa.

Usein vaakakupissa ovat lapsen turvallisuus ja perheenjäsenten ihmisoikeudet. Sosiaalityöntekijä on asiakkaiden ja juridisen vastuun edessä yksin.

On myös hyvä muistaa, että sijoitettujen lasten ja heidän perheidensä joukossa on paitsi lukuisia mukavia asiakkaita myös ne maan väkivaltaisimmat, rikollisimmat ja persoonallisuushäiriöisimmät ihmiset – sekä lapset että heidän vanhempansa.

Sijoitettujen lasten kanssa työskentely on monipuolista ja antoisaa mutta myös todella vaikeaa ja vastuullista työtä. Kunta-alan johtamis- ja palkitsemiskäytännöt eivät tarjoa työntekijöille sellaista tukea, mitä näin vaikeassa asiantuntijatyössä tarvitaan.

Ihmisoikeuksiin kajoavia päätöksiä joudutaan tekemään yksin ja kiireessä. Kun vaikea tilanne tulee vastaan, työntekijä jää tilanteessa usein yksin.

Nyt pitää keskittyä ammattitaitoisten työntekijöiden jaksamiseen. Lisäksi olisi hyvä tarkastella, onko lastensuojelulain näkemys sosiaalityöntekijän työnkuvasta millään tavalla realistinen suhteessa siihen, mihin yksittäinen työntekijä voi inhimillisesti katsoen pystyä.

Mikäli sosiaalityöntekijöiden ylikuormitus ja vaihtuvuus jatkuvat, häviäjiä ovat ennen kaikkea lapset ja perheet. Myös kuntataloudelle työntekijöiden vaihtuvuus tulee kalliiksi.

Vastuusosiaalityöntekijä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää