Mielipide    |   Kolumni

Kuukuppi pääsi jo museon designkokoelmiin

Ympäristöystävällinen kestosuoja edustaa arvostettua muotoilua siinä missä sydämentahdistinkin.

Kun sanoo Finnish Design, silmien eteen nousevat yhä leijailemaan Alvar Aallon, Timo Sarpanevan ja Tapio Wirkkalan kaltaisten muotoilijasankareiden ikoniset esineet.

Suomalaisen muotoilun kultakausi sai hehkunsa Milanon triennaalien monista palkinnoista 1950-luvulla, ja kansallinen itsetunto nousi kohisten. 1960-luvulla tulivat Eero Aarnion Pallotuoli ja Marimekko. Ja mitä sitten? No, ainakin Harri Koskisen Block-lamppu (1996) pääsi MoMAn kokoelmiin New Yorkiin. Valmistaja on tosin ruotsalainen.

Designin toisen mekan, Lontoon Victoria and Albert -museon (V&A) kokoelmia on helppo selata netissä. Finland-haulla saa 2000-luvulta yhdeksän osumaa. Niistä vain yksi, Caroline Slotten keramiikkalautanen (2007), on esillä varsinaisissa näyttelytiloissa. Muut löytyvät varastoista tai opiskeluhuoneista. Siihen joukkoon lukeutuu esimerkiksi Tom of Finland -postimerkki (2014).

Tämä kertoo ainakin siitä, että design on nykyään muutakin kuin esineitä, sellaista, mitä ei voi asettaa vitriineihin.

Tällä viikolla V&A uutisoi hankkineensa designkokoelmiinsa kuukautiskupin eli silikonisen sisäisesti käytettävän kestosuojan. Harmi kyllä, V&A ei päätynyt suuret markkinat kansainvälisestikin muutamassa vuodessa vallanneeseen suomalaisen Lunetten kuukuppiin (2005) vaan amerikkalaisen jättiyrityksen Tampaxin versioon (2018).

Joka tapauksessa pisteet V&A:lle ennakkoluulottomuudesta. Ympäristöystävällinen kestosuoja on designia siinä missä vaikka sydämentahdistinkin. Rune Elmqvistin suunnittelema tahdistin (1958) on jo vuosia loistanut Nationalmuseumin kokoelmissa Tukholmassa.

Tiedotteessaan V&A muistuttaa myös, että syksymmällä Lontoossa avautuu vaginalle omistettu museo. Peniksellä on jo omansa Reykjavikissa Islannissa.

V&A:han pitäisi kyllä viedä Tea Latvalan puudildo, mitä virtaviivaisin Finnish Design -esine. Ja edustaisiko se jopa sitä paljon puhuttua palvelumuotoiluakin?

Puun toisenlaisiin uusiin käyttötapoihin ja moniin muihin teknologisiin kokeiluihin ja innovaatioihin voi tutustua parhaillaan Otaniemessä, sillä juuri alkanut muotoilutapahtuma Helsinki Design Week tekee nyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa.

Päänäyttely Erottaja 2 -palatsissa taas on enemmän taidetta kuin tiedettä. Moni tunnistaa uudemmista muotoilijanimistä ainakin Klaus Haapaniemen.

Kirjoittaja on kulttuuriosaston toimitussihteeri.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää