Mielipide    |   Kolumni

Suomen sopeutuminen euroon on yhä kesken

Suomen hallitusohjelma ja työmarkkinoilta kuullut vaatimukset eivät edusta sitä joustavuutta, jota euromaalta kaivattaisiin talouden käännepisteessä.

Työmark­kinoilla ja talous­politiikassa valmistau­dutaan tekemään tänä syksynä ratkaisuja, joiden vaikutukset ulottuvat vuosien päähän. Hallitus testailee, siirtyvätkö hallitusohjelman talouslupaukset käytännön päätöksiksi. Työmarkkinoilla edessä on palkkakierros, josta tulee vanhan työmarkkinahokeman mukaisesti ”vaikea”.

Sekä talouspolitiikassa että työmarkkinoilla on tarve muuttaa parin viime vuoden kohtuullinen talouskasvu ja työllisyyskehitys etuuksiksi, joilla korjattaisiin aiempien vuosien säästöjä ja kiristyksiä – palkansaajien ja äänestäjien menetyksiä.

Samaan aikaan Suomi saapuu hetkeen, jolloin näkymät sumentuvat. Euroalueen talous hidastuu, ja tärkein kauppakumppani Saksa matkaa kohti taantumaa. Kauppasodat repivät, ja Kiinan kasvu hidastuu. Suomen bruttokansantuote kasvoi keväällä odotettua hitaammin ja työllisyysasteen kasvu loppui.

Suomi oli finanssikriisin alla samankaltaisessa, vaikeasti ennakoitavassa tilanteessa. Tuolloin Suomessa tehtiin isoja virheitä: kustannuskilpailukykyyn ja valtion talouden pohjaan tehtiin reikiä rakentamalla talouspolitiikan ja työmarkkinoiden ratkaisuja, jotka eivät kyenneet reagoimaan muutokseen. Politiikassa ei ollut huolta huomisesta, ja hyvä tuottavuuden kasvu kriisin alla antoi mahdollisuuden sekä pyytää että maksaa reilusti työmarkkinoilla.

Kansantaloudella meni vuosia, ennen kuin kustannuskilpailukykyyn tullut monttu tasoitettiin ja työllisyyden kasvu alkoi helpottaa valtiontaloutta. Tämän pinnistyksen hedelmiä on nautittu pari vuotta.

Kun Suomi liittyi euroalueeseen, tutkijat muistuttivat päättäjiä siitä, että yhteisvaluutta-alueella pärjää se, joka pystyy tekemään ”sisäisiä devalvaatioita”. Kun valuutta ei jousta, kustannusten on joustettava. Se voi tuottaa menetyksiä lyhyellä aikavälillä, mutta mitä nopeampaa sopeutuminen on, sitä paremmin hyvinvointivaltio kykenee pitämään yllä palveluitaan pitkällä aikavälillä. Suomen talous olisi paljon paremmassa iskussa, jos nuo finanssikriisin jälkeiset vuodet olisi voitu käyttää muuhunkin kuin räpiköimiseen.

Suomi eli ensimmäiset eurovuotensa Nokia-buumissa. Meillä meni niin kovaa, että huoli kilpailukyvystä ja talouden joustavuudesta unohtui. Nokian kultakausi peitti sen, että talouden rakenteet jäivät monilta osin edellisen vuosituhannen asentoon. Finanssikriisin jälkeen korjauksia tehtiin kiireesti, mutta niillä vastattiin usein akuutteihin huoliin. Perusrakenteet ja vanha ajatusmaailma säilyivät.

Saksa teki samaan aikaan toisin. Vuosituhannen alun ”Euroopan sairas mies” muutti Hartz-uudistuksillaan taloutta, sosiaaliturvaa ja työmarkkinoita pitkän aikavälin tarpeita varten. Päämääränä oli, että ongelmissa kyetään reagoimaan nopeasti. Jo aiemmin maa oli siirtynyt entistä paikallisempiin ja yrityskohtaisempiin työsopimuksiin.

Finanssikriisi iski lujaa niin Suomeen kuin Saksaankin, mutta Saksa nousi heti kuin korkki. Suomen ja Saksan kansantaloudet ovat toki erilaisia. Mutta työmarkkinoita tutkineet kertovat, että yksi tärkeimmistä selittäjistä elpymisen erolle oli se, että Saksassa työmarkkinoilla pystyttiin avaamaan sopimuksia ja tekemään yrityskohtaisia, kustannuksia alentavia ratkaisuja. Saman tapaisesti reagoitiin Hollannissa, ja maa tointui kriisin iskusta paljon paremmin kuin Suomi.

Saksassa työntekijät saivat luopumisensa vastikkeeksi takeet työsuhteen jatkumisesta. Valtiokin oli apuna ja tarjosi työajan lyhennyksiä tarjoaville työnantajille verohelpotuksia ja työntekijöille korvausta nettopalkkojen menetyksestä. Kotimainen ostovoima ei romahtanut palkkasopeutuksista. Työaikapankkeja käytettiin runsaasti. Hyvien ja kiireisten aikojen ylitöitä purettiin nyt huonojen aikojen vapaiksi.

Suomen hallitusohjelma ja työmarkkinoilta kuullut vaatimukset eivät edusta sitä joustavuutta, jota euromaalta kaivattaisiin tällaisessa käännepisteessä. Palkkoja hahmotellaan useammaksi vuodeksi ilman käsitystä edes ensi vuoden oloista. Tehy kaipaa kymmenen vuoden mittaista palkkoja korottavaa, kustannuskilpailukyvyn tarpeet ohittavaa ja hallituksen tukemaa ohjelmaa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) yllyttää työmarkkinoita keskitettyihin ratkaisuihin – viime vuosituhannen kankeuksiin. Hallitus luo menoautomaatteja, joita on hyvin hankalaa säätää, jos tulopuoli pettää.

Sekä Saksa että Suomi saattavat luisua nyt taantumaan. Saksa on siihen taas Suomea valmiimpi.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää