Mielipide    |   Kolumni

Suomen sopeutuminen euroon on yhä kesken

Suomen hallitusohjelma ja työmarkkinoilta kuullut vaatimukset eivät edusta sitä joustavuutta, jota euromaalta kaivattaisiin talouden käännepisteessä.

Työmark­kinoilla ja talous­politiikassa valmistau­dutaan tekemään tänä syksynä ratkaisuja, joiden vaikutukset ulottuvat vuosien päähän. Hallitus testailee, siirtyvätkö hallitusohjelman talouslupaukset käytännön päätöksiksi. Työmarkkinoilla edessä on palkkakierros, josta tulee vanhan työmarkkinahokeman mukaisesti ”vaikea”.

Sekä talouspolitiikassa että työmarkkinoilla on tarve muuttaa parin viime vuoden kohtuullinen talouskasvu ja työllisyyskehitys etuuksiksi, joilla korjattaisiin aiempien vuosien säästöjä ja kiristyksiä – palkansaajien ja äänestäjien menetyksiä.

Samaan aikaan Suomi saapuu hetkeen, jolloin näkymät sumentuvat. Euroalueen talous hidastuu, ja tärkein kauppakumppani Saksa matkaa kohti taantumaa. Kauppasodat repivät, ja Kiinan kasvu hidastuu. Suomen bruttokansantuote kasvoi keväällä odotettua hitaammin ja työllisyysasteen kasvu loppui.

Suomi oli finanssikriisin alla samankaltaisessa, vaikeasti ennakoitavassa tilanteessa. Tuolloin Suomessa tehtiin isoja virheitä: kustannuskilpailukykyyn ja valtion talouden pohjaan tehtiin reikiä rakentamalla talouspolitiikan ja työmarkkinoiden ratkaisuja, jotka eivät kyenneet reagoimaan muutokseen. Politiikassa ei ollut huolta huomisesta, ja hyvä tuottavuuden kasvu kriisin alla antoi mahdollisuuden sekä pyytää että maksaa reilusti työmarkkinoilla.

Kansantaloudella meni vuosia, ennen kuin kustannuskilpailukykyyn tullut monttu tasoitettiin ja työllisyyden kasvu alkoi helpottaa valtiontaloutta. Tämän pinnistyksen hedelmiä on nautittu pari vuotta.

Kun Suomi liittyi euroalueeseen, tutkijat muistuttivat päättäjiä siitä, että yhteisvaluutta-alueella pärjää se, joka pystyy tekemään ”sisäisiä devalvaatioita”. Kun valuutta ei jousta, kustannusten on joustettava. Se voi tuottaa menetyksiä lyhyellä aikavälillä, mutta mitä nopeampaa sopeutuminen on, sitä paremmin hyvinvointivaltio kykenee pitämään yllä palveluitaan pitkällä aikavälillä. Suomen talous olisi paljon paremmassa iskussa, jos nuo finanssikriisin jälkeiset vuodet olisi voitu käyttää muuhunkin kuin räpiköimiseen.

Suomi eli ensimmäiset eurovuotensa Nokia-buumissa. Meillä meni niin kovaa, että huoli kilpailukyvystä ja talouden joustavuudesta unohtui. Nokian kultakausi peitti sen, että talouden rakenteet jäivät monilta osin edellisen vuosituhannen asentoon. Finanssikriisin jälkeen korjauksia tehtiin kiireesti, mutta niillä vastattiin usein akuutteihin huoliin. Perusrakenteet ja vanha ajatusmaailma säilyivät.

Saksa teki samaan aikaan toisin. Vuosituhannen alun ”Euroopan sairas mies” muutti Hartz-uudistuksillaan taloutta, sosiaaliturvaa ja työmarkkinoita pitkän aikavälin tarpeita varten. Päämääränä oli, että ongelmissa kyetään reagoimaan nopeasti. Jo aiemmin maa oli siirtynyt entistä paikallisempiin ja yrityskohtaisempiin työsopimuksiin.

Finanssikriisi iski lujaa niin Suomeen kuin Saksaankin, mutta Saksa nousi heti kuin korkki. Suomen ja Saksan kansantaloudet ovat toki erilaisia. Mutta työmarkkinoita tutkineet kertovat, että yksi tärkeimmistä selittäjistä elpymisen erolle oli se, että Saksassa työmarkkinoilla pystyttiin avaamaan sopimuksia ja tekemään yrityskohtaisia, kustannuksia alentavia ratkaisuja. Saman tapaisesti reagoitiin Hollannissa, ja maa tointui kriisin iskusta paljon paremmin kuin Suomi.

Saksassa työntekijät saivat luopumisensa vastikkeeksi takeet työsuhteen jatkumisesta. Valtiokin oli apuna ja tarjosi työajan lyhennyksiä tarjoaville työnantajille verohelpotuksia ja työntekijöille korvausta nettopalkkojen menetyksestä. Kotimainen ostovoima ei romahtanut palkkasopeutuksista. Työaikapankkeja käytettiin runsaasti. Hyvien ja kiireisten aikojen ylitöitä purettiin nyt huonojen aikojen vapaiksi.

Suomen hallitusohjelma ja työmarkkinoilta kuullut vaatimukset eivät edusta sitä joustavuutta, jota euromaalta kaivattaisiin tällaisessa käännepisteessä. Palkkoja hahmotellaan useammaksi vuodeksi ilman käsitystä edes ensi vuoden oloista. Tehy kaipaa kymmenen vuoden mittaista palkkoja korottavaa, kustannuskilpailukyvyn tarpeet ohittavaa ja hallituksen tukemaa ohjelmaa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) yllyttää työmarkkinoita keskitettyihin ratkaisuihin – viime vuosituhannen kankeuksiin. Hallitus luo menoautomaatteja, joita on hyvin hankalaa säätää, jos tulopuoli pettää.

Sekä Saksa että Suomi saattavat luisua nyt taantumaan. Saksa on siihen taas Suomea valmiimpi.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää