Mielipide    |   Kolumni

Tupakointi on Suomessa tunkkaista ”luusereiden hommaa”, nyt sama leima pitäisi saada nuuskaamiselle

Nuorten miesten nuuskankäyttö yleistyy kovaa vauhtia. Jos kehitys ei käänny, Suomen kannattaa harkita nuuskan myynnin laillistamista.

Nuuskaami­sestani on tehty aivan liian helppoa! Näin parahti työkaverini viime viikolla, kun keskuste­limme Oulun Kärppien otteluiden yhteydessä pyörivistä nuuskakaupan mainoksista.

Kärpät on mainostanut haaparantalaista Nuuskakairan tukkua jo vuosia. Touhu ärsyttää sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraa, mutta se ei voi puuttua asiaan, sillä mainoksissa ei mainosteta suoraan tupakkatuotteita.

Työkaverini edustaa ikänsä puolesta suomalaisten nuuskaajien ydinryhmää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan suomalaisista 20–34-vuotiaista miehistä joka viides nuuskaa vähintään satunnaisesti. Vielä vuonna 2000 osuus oli kahdeksan prosenttia.

Nuuskaamisen yleistyminen on mielenkiintoisessa ristiriidassa tupakoinnin vähenemisen kanssa. Vuosituhannen alussa 20–34-vuotiaista miehistä 29 prosenttia poltti päivittäin, nyt osuus on pudonnut 11 prosenttiin. Luvut ovat vuodelta 2017, joten päivittäin nuuskaaminen on todennäköisesti nuorilla miehillä jo nyt tupakointia suositumpaa.

Kehitys näkyy selvästi omassa tuttavapiirissäni. Esimerkiksi jalkapallo-ottelun jälkeen useat joukkuekaverini tunkevat heti pukukoppiin päästyään ”biitin huuleen”. Baari-iltojen aikana moni iskee hiusvahapurkin näköisen rasian pöytään, mutta ulkona tupakoimassa käyviä tunnen enää vain muutamia.

Tupakointi on vähentynyt pääosin tupakointia vaikeuttavan lainsäädännön ja hinnoittelun kautta.

Lue lisää: Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkärikäynnillä

Nuuskaamista ei Suomessa saada hinnoittelulla vähennettyä, sillä nuuskan myyminen on ollut laitonta vuodesta 1995. Laittomuudella on vain vähän tekemistä saatavuuden kanssa. Ainakin pääkaupunkiseudulla nuuskan saaminen on yhtä helppoa kuin ruoan tilaaminen.

”Tilauksen tekemisen jälkeen menee noin tunti ja vähäpuheinen nuuskakuski tuo tilauksen ovelle”, kaverini kuvailee Facebookin nuuskaryhmien toimintaa.

Laittoman nuuskakaupan ongelma on ettei Suomi saa lisääntyvästä nuuskan käytöstä verotuloja, vaikka veronmaksajat rahoittavat käytön haitat. THL:n mukaan nuuskan käyttö voi nostaa esimerkiksi riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydämen vajaatoimintaan. Nuuskaajilla on myös suurempi riski sairastua suu-, ruokatorvi- ja mahasyöpiin kuin niillä, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita. Kaikkia nuuskaamisen aiheuttamia haittoja ei todennäköisesti vielä edes tunneta, THL muistuttaa.

Mitä jos Suomi laillistaisi myynnin? Se toisi verotuloja ja säästäisi ainakin jonkin verran poliisin ja tuomioistuimien aikaa. Haittojakin laillistamisella toki olisi. THL arvioi, että nuuskan myynnin laillistaminen lisäisi etenkin nuorten aikuisten sekä naisten nuuskaamista.

”Marginaalisena pysynyt naisten nuuskaaminen voisi moninkertaistua, kuten on käynyt Norjassa. Haitallisen tuotteen käytön yleistyminen johtaisi myös terveyshaittojen yleistymiseen. Suurimman taakan siitä kantaisivat näillä näkymin ammattiin opiskelevat nykyiset ja entiset nuoret”, THL listaa.

Jos myynti laillistetaan, ensin kannattaa kokeilla valistusta. Tupakointi on vähentynyt osin siksi, että tupakointi ei edusta enää entisellä tavalla kapinallisuutta ja vaarallisuutta, vaan tunkkaisuutta ja sivistymättömyyttä. Tupakointi on nyky-Suomessa luusereiden hommaa, kärjisti esimerkiksi Esko Valtaoja Seura-lehdessä helmikuussa 2016.

Nuuskaaminen on yleistynyt viime vuosina lukiota ja etenkin ammattikoulua käyvien poikien kohdalla. Nuuskan käytön vähentämisen kannalta olisi tärkeää, että nuuskaan liitettäisiin sama tunkkaisuus.

Nuuskakairan mainokset Kärppien peleissä ovat ongelmallisia siksi, että ne viestivät nuuskaamisen olevan menestyvän urheilujoukkueen mielestä hyväksyttävä tapa. Samasta syystä ongelmallinen oli Syöpäjärjestöjen viikko sitten julkaisema selvitys, jonka mukaan nuorisourheilun parissa toimivat eivät pidä nuuskaa terveydelle vaarallisena. Mielikuvatasolla haitallisin viesti selvityksessä oli se, että monet valmentajat käyttävät nuorten tietäen nuuskaa.

Kolmekymppisille kavereilleni nuuskaamisesta ei kannata enää paasata, mutta nuoriin tiedolla ja esimerkillä voi vielä vaikuttaa. Siksi on tärkeää, etteivät nuuskafirmojen mainokset pyöri urheiluseurojen mainoksissa eikä nuuska pullota valmentajien ylähuulessa.

Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimituksen uutistuottaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää