Mielipide    |   Vieraskynä

Viiden sote-alueen malli ei sovi Uudellemaalle

Uudenmaan kuntien tarjoama ratkaisu olisi etenkin alueen pienille kunnille epäedullinen.

Uudenmaan sote-ratkaisun etsiminen on lähtenyt käyntiin selvitysmies Kari Nenosen johdolla. Myötätuulessa näyttää olevan Uudenmaan kuntien ratkaisuehdotus, viiden sote-alueen malli. Siinä perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen olisi annettu neljän kuntayhtymän ja erillisenä alueena toimivan Helsingin vastuulle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus vastaisi erikoissairaan­hoidosta kaikkialla Uudellamaalla.

Uudenmaan kunnat katsovat, että tämä malli on kuntapohjainen, toteuttaa sote-tavoitteet ja poistaa uuden hallintotason tarpeen. Tosin kuntayhtymiin kaivattaisiin kuntien mielestä lisää omistajaohjausta.

Viiden alueen malli ei kuitenkaan toteuta perustuslain mukaista asukkaiden itsehallintoa, joka on maakunnan perusajatus. Malli ei myöskään takaa asukkaiden tasa-arvoa. Se vaarantaa pienten kuntien talouden ja vaikeuttaa kustannustehokkaiden hoitoketjujen toteuttamista.

Kuntapohjaiseksi mallia voidaan kutsua vain Helsingin osalta. Perustuslain pykälän 121 mukaan kunnissa on asukkaiden itsehallinto, jonka olennaisia piirteitä ovat asukkaiden valitsema valtuusto ja kuntavero. Kuntayhtymien valtuustot ovat puolueiden valitsemia, eikä niillä ole omaa verotusoikeutta.

Kuntayhtymät on syytä lukea väliasteen hallintoon. Sote-alueisiin saadaan perustuslain mukainen itsehallinto vain muodostamalla kunnista uusi kunta tai maakunta ja säätämällä maakuntavero.

Ratkaisun löytämisen vaikeus piilee rahassa, vallassa ja perustuslaissa. Suuret kunnat haluavat säilyttää omat verotulonsa ja valtansa. Perustuslaki taas vaatii kaikille kansalaisille yhdenvertaista kohtelua niin palveluissa kuin niiden hinnoittelussakin. Sote-uudistuksella ei pyritä sopeuttamaan palvelutuotantoa nykyiseen valtajärjestelmään, vaan palvelut ja niistä vastaava organisaatio tulee sopeuttaa perustuslain ja kansalaisten tarpeisiin.

Ajatus kuntayhtymien ohjaamisesta kunnista käsin on illuusio. Päätösvallan puuttumisen ohella ongelmia ovat jäsenkuntien lukumäärä ja tarvittavan tiedon puute. Kuntayhtymät ohjaavat enemmän jäsenkuntia kuin kunnat kuntayhtymiä.

Kuntayhtymän on myös välttämätöntä olla itsenäinen. Jotta organisaatio toimisi tehokkaasti, sen tulee voida itse päättää toiminnastaan. Sairaanhoidossa toiminta perustuu potilaiden diagnoosiin – toiminta vaatii siis asiantuntijuutta ilman politiikkaa. Palveluja ei tuoteta kunnille vaan potilaille tai asiakkaille.

Uudenmaan kuntien ehdotuksessa erityisesti pienet kunnat ovat tehneet itsetuhoisen ratkaisun. Ne joutuisivat maksamaan sekä aluekuntayhtymän että Husin laskut. Järjestelmä ei tasoittaisi eri kuntayhtymien välisiä eroja, vaan tähän tarkoitukseen tarvittaisiin uudenlainen valtionosuusjärjestelmä.

Parhaiten kunnat voisivat vähentää kustannuksia panemalla perusterveydenhuoltonsa kuntoon, mutta tässä ne ovat epäonnistuneet. Peruspalvelut ovat kuitenkin vain osa palvelujärjestelmää. Suurin hyöty saataisiin hoidon integraatiosta, ja se edellyttää kattavaa toiminnan organisointia saman päätöksentekijän alaisuudessa.

Kuntayhtymiltä puuttuu yhteinen johto: ne kilpailevat palveluista ja rahoituksesta sekä keskenään että kuntien kanssa. Maakunta toisi yhteisen johdon ja turvaisi asukkaiden tasa-arvoiset palvelut. Se loisi perustuslain mukaisen asukkaiden itsehallinnon varsinkin, jos maakuntavero saadaan syntymään. Hoitoketjuista tulisi toimivampia ja kustannustehokkaita. Maakunnalla olisi myös motivaatio ottaa käyttöön parhaat ennalta ehkäisevät keinot.

Perustason sote-keskukset voisivat jatkossa toimia maakunnan alueellisina palveluyksikköinä. Maakunnan osina palveluyksiköt voisivat toimia hyvinkin itsenäisesti. Tällainen yksikkö voisi olla myös Helsingin kaupunki.

Maakuntakaan ei kata kunnille jääviä toimintoja. Kustannustehokkaimpia terveyden ylläpitäjiä voisivat olla vaikkapa hyvät lenkkipolut. Osoittamalla 10 prosenttia lisää rahaa päiväkotien ja koulujen rakentamiseen saatettaisiin taas välttää sisäilmaongelmat. Sijoitukselle saataisiin moninkertainen tuotto, kun terveysongelmat vähenisivät.

Erillisten organisaatioiden järjestelmä ei kuitenkaan tarjoa tätä taloudellista kannustinta. Miltä kuulostaisi Uudenmaan kunta?

Silvo Kaasalainen

Kirjoittaja on kunnallispolitiikan dosentti Tampereen yliopistossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  4. 4

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää