Mielipide    |   Kolumni

Äänestäjiä ei kannata aliarvioida, he kykenevät ajattelemaan omilla aivoillaan

Junckerin kirous kannattaa unohtaa.

Kollegani Hanna Kuuselan kanssa tekemämme tutkimus Suomen huippu­tuloisista herätti viime viikolla varmaankin huomiota myös siksi, että varakkaita on tutkittu niin vähän. Kysely­tutkimukset koko kansalle eivät tavoita otoksissaan promillea edustavasti, ja vain varakkaille tehdyissä kyselyissä vastaus­prosentit ovat pieniä.

Laadulliset haastattelut ovatkin hyvä vaihtoehto. Niissä piirtyy esiin myös huipputuloisten erityispiirteitä, kuten se, että merkittävä osa huipputuloisista kuuluu myös yhteiskunnan eliitteihin ja heillä on paljon yhteyksiä myös poliittisiin päättäjiin.

Talouden ja politiikan päättäjillä onkin usein samantapaisia ajatuksia. Hyvä esimerkki on ajatus demo­kratian vaikeudesta, jonka Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tiivisti lentäväksi lauseeksi: ”Me kaikki tiedämme, mitä politiikassa pitäisi tehdä, mutta emme tiedä, kuinka tulla valituksi uudelleen sen jälkeen.”

Tätä Junckerin lakia tai kirousta kuulee usein siellä, missä talouden ja politiikan päättäjät kohtaavat: on ilmiselvää, mitä politiikassa pitäisi tehdä, mutta demokratiassa ongelmana ovat äänestäjät, jotka eivät ymmärrä järkipuhetta.

Demokratian kritiikki on tärkeä osa demokratiaa: autoritaarisissa järjestelmissä systeemiä ei saa arvostella. Itse kullakin meistä onkin tapana haukkua poliitikkoja, kansanedustajia ja politiikkaa. Mutta kritiikki lipuu helposti myös ajatukseksi siitä, että demokratia ei ole toimiva tapa ohjata yhteiskuntaa.

Kun Neuvostoliitto romahti, länsimaissa juhlittiin demokratian voittoa. Mutta välillä tuntuu, että 30 vuodessa unohtuu, millaista elämä on maissa, joissa ei saa äänestää vapaasti. Siksi tekee mieli muistuttaa myös demokratian vahvuuksista.

Demokratiaa on tapana arvostella siitä, että se on arvaamatonta ja käy kalliiksi, mutta autoritaariset järjestelmät vasta arvaamattomia ja kalliita ovatkin. Lähinaapureista Neuvostoliitto ja DDR pyörittivät tuhottoman kallista ja vainoharhaista valvontakoneistoa, jossa ihmiset kyttäsivät toisiaan. Samassa pisteessä on nyt Kiina kasvontunnistusohjelmineen ja uudelleenkoulutusleireineen. Jos järjestelmä alkaa murtua, muutos voi olla raju ja johtaa sotiin, kuten Neuvostoliiton romahtaessa.

Demokratian kriitikot valittavat myös sitä, että ihmiset äänestävät vain itselleen taloudellisia etuja ja siksi demokratia tappaa talouskasvun. Mutta demokratia on ollut myös talouden moottori: ihmiset, jotka saavat sanoa sanansa politiikassa, ovat aktiivisia myös taloudessa. Ainakin Suomessa kansa on äänestänyt taloudellisesti järkevästi: pieni kansa on kouluttautunut ja hakeutunut uusiin ammatteihin. Sosiaalinen liikkuvuus on maailman huippua.

Demokratia tuo myös esiin ne, jotka uhkaavat pudota taloudesta. On vaikea rakentaa menestyvää kansantaloutta, jos suuri osa kansalaisista on sivuraiteilla. Populismia, brexitiä ja Donald Trumpin suosiota selittää paljolti, että talouden rakennemuutoksissa uhattu keskiluokka ja tyhjentyvät alueet haluavat saada äänensä kuuluviin. Silloin on löydettävä keinoja, joilla mahdollisimman moni pääsee mukaan talouteen.

On inhimillistä, että yhteiskunnan huipulta katsoen äänestäjät näyttävät usein vaateliailta ja vaikeilta. Mutta äänestäjät eivät ole vain omaa taloudellista etuaan ajattelevia automaatteja vaan muokkaavat mieli­piteitään yhteiskunnallisen keskustelun kautta. Tämä on näkynyt myös Yhdysvalloissa tai brexitissä, jossa monet äänestävät omia taloudellisia etujaan vastaan.

Myöskään Junckerin laki ei näytä pätevän. Euroopan komission talousosaston tutkijat tarkastelivat Marco Butin johdolla vuonna 2008 uudistuksia, jotka muuttivat työttömyysturvaa, työn verotusta, työ­voiman suojelua tai eläkkeitä. ­Kaikkiaan 21 OECD-maata kattanut tutkimus näytti, että jos vain finanssimarkkinat toimivat, äänestäjät eivät rankaisseet näistä rakenteellisista uudistuksista.

Demokratiassa päättäjien osana on pitää huolta siitä, että äänestäjille tarjotaan selkeitä vaihtoehtoja ja niistä käydään avointa keskustelua. Samalla on rakennettava politiikkaa, joka ei sysää osaa äänestäjistä syrjään. Käsien levittely ja voivottelu eivät auta. Tällainen voimattomuuden tunne syö uskoa demokra­tiaan ja on vain omiaan herättämään vahvan johtajan kaipuuta.

Kirjoittaja on viestinnän professori Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää