Mielipide    |   Lukijan mielipide

Soklin fosfaatti­kaivoshanke uhkaa koko Itä-Lapin luontoa

Kaivoksen toiminta edellyttää massiivista rekkaliikennettä, josta on haittaa niin poroille kuin ihmisillekin.

Meillä Itä-Lapin asukkailla on hyvät mahdollisuudet tehdä oma osamme maapallon ilmaston hyväksi. Alueellamme kasvaa runsaasti metsiä, ja meillä on useita suojeltuja alueita. Suurin yhtenäinen puusto on Urho Kekkosen kansallispuistossa, ja sen vieressä on kuusi muuta natura-aluetta.

Meillä on myös valtakunnan pisimmän virran, Kemijoen, kalainen latvavesistö, joka yhdessä Nuortti-joen kanssa houkuttelee kalastajia ja muita ekomatkailijoita kaukaakin. Hankkeena on myös lohen palauttaminen Ylä-Kemille, vihdoinkin 70 vuoden jälkeen.

Kalan lisäksi syömme ekologisesti tuotettua poronlihaa, sillä meidän Kemi–Sompion paliskunnassamme (suurin Suomessa) poroja laidunnetaan vapaasti laitumien kestävyyttä tiukasti valvoen. Korvatunturin maastoon ja Saariselälle ulottuvat patikkareitit ovat vuosi vuodelta suositumpia.

Metsästäjä-keräilijöiden jälkeläisinä Itä-Lapin asukkaiden elämäntapa on nykyiselläänkin varsin hyvin luontoon sopeutuva. ”Lintukotoamme” uhkaa kuitenkin vaara: suuri kansainvälinen kaivosyhtiö Yara on käynnistänyt uudelleen jättimäisen fosfaattikaivoshankkeen Soklin alueelle Korvatunturin viereiseen maastoon.

Hakemuksen mukaan kaivos perustetaan suojeltujen alueiden keskelle, ja sille on jo annettu lupa (Lapin avi 2018) tuhota vedenjakaja-alueen luonnontilaiset lähteet, joista Kemi ja Nuortti saavat vetensä.

Jätevetensä kaivos sen sijaan saisi purkaa Kemijokeen, johon ajautuu joka vuosi tonneittain sulfaatti- ja natriumpitoista lietettä. Jätteestä ei voida erotella pois radioaktiivisia aineita.

Toimenpide tuhoaisi Nuortin taimenen kutualueet ja antaisi kuoliniskun Ylä-Kemin vaelluskalahankkeelle. Joki saastuisi Pohjanmerelle saakka.

Myös porotalous kärsisi: porojen luontainen liikkuminen vaikeutuisi ja vasomisalueet jäisivät kaivoksen alle. Myös laitumet pienenisivät radikaalisti ja tuhoutuisivat, jos radioaktiivisten aineiden leviämistä luontoon ei pystytä estämään.

Yara aikoo kuljettaa rikastemalmin maanteitse suurilla rekoilla kaivokselta 180 kilometrin matkan Kemijärven rautatieasemalle. Reitti kulkee herkän erämaa-alueen kautta ja kahdeksan maalaiskylän maantietä pitkin. Yhtiö laskee, että päivittäin tiellä kulkee yhteensä 117 rekkaa ja sen lisäksi muuta kaivoksen tarvitsemaa liikennettä. Armoton rekkaralli uhkaa sekä poroja että ihmisiä. Itä-Lapin päästötavoitteet karkaavat taivaisiin.

Suomen kansantalouden ja Itä-Lapin aluetalouden näkökulmasta kaivoshanke on kannattamaton. Valtio on jo luvannut 140 miljoonaa euroa Yaran avustamiseen kuljetuksissa, ja myös luvatut työpaikat ovat joidenkin laskelmien mukaan valtion tukemia.

Tarvitsevatko kansainväliset pääomasijoittajat todella suomalaisten apua Soklin kallisarvoisten tuotteiden raastamiseksi omaksi hyödykseen? Emmekö voisi säästää Soklin aarrearkkua lapsillemme: puistoja, villieläimiä, harvinaisia kasveja ja rauhaa?

Anne Laurila

Erkki ja Heli Saarinen

Marja Kostamojärvi

Itä-Lapin puolesta -ryhmä


Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää