Mielipide    |   Kolumni

Keskusta siirtyi Katri Kulmunin kauteen ja hyppäsi kokonaan Antti Kaikkosen sukupolven yli

Keskusta hyppäsi kokonaan Antti Kaikkosen, 45, sukupolven yli.

Viikon­vaihteessa keskusta teki reippaan sukupolven­vaihdoksen. Puheen­johtajaksi Juha Sipilän, 58, jälkeen valittiin Katri Kulmuni, 32.

Neli- ja viisikymppisten suku­polvi, jota Antti Kaikkonen, 45, olisi edustanut, hypättiin kokonaan yli.

Kulmunin valinta saattaa merkitä muutoksia perhevapaalla olevan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon tulevaisuuden­suunnitelmiin.

Saarikko sanoi puoluekokouksen alla, että hän ei ensi kesän varsi­naisessa puoluekokouksessa haasta puheenjohtajaa, nyt siis Kulmunia. Saarikko on 35-vuotias. Kulmuni täytti 32 vuotta puoluekokouksen alla.

Saarikko on yhä keskustassa erittäin suosittu, mutta kykeneekö hän haastamaan Kulmunin kolmen vuoden päästä – ja haluaako edes?

Paljon riippuu siitä, miten Kulmuni kykenee johtamaan keskustaa ja ennen kaikkea nostamaan puolueen kannatusalhosta, jossa keskusta nyt rämpii.

Valintansa jälkeen Kulmuni toisti tiedotusvälineille moneen kertaan, että hänen ensimmäinen ja tärkein tehtävänsä on saada puolueen kannatus nousuun.

Keskusta on vasta viidenneksi kannatetuin puolue. Ylen teettämässä kyselyssä keskustan kannatus oli vaivaiset 11,6 prosenttia.

Kyselyitä viime aikoina johtanut perussuomalaiset sai samassa kyselyssä 20,6 prosentin kannatuksen, yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin keskusta.

Osa perussuomalaisten kannatuksesta on tullut keskustaan pettyneiltä, osa Sdp:n hylänneiltä. Pieni osa tullee kokoomusta aiemmin äänestäneiltä. Suurin äänipotti on toden­näköisesti tullut niiltä, jotka ilman perussuomalaisia eivät uurnille edes vaivautuisi.

Keskusta on vasta tämän vuosi­tuhannen puolella alkanut hankkiutua eroon isäntäpuolueen imagostaan. Kulmuni on vasta kolmas kes­kustan naispuheenjohtaja, mutta vastaavasti Sdp:n puheenjohtajana on ollut vasta yksi nainen, EU-komissioon nouseva Jutta Urpilainen. Kokoomuksella ei ole vielä ollut yhtään naispuheenjohtajaa.

Keskustan aiemmat kokemukset naispuheenjohtajista eivät ole puolueen kannalta kovin rohkaisevia. Anneli Jäätteenmäki ehti olla pää­ministerinä vain 69 päivää ennen kuin joutui lähtemään. Mari Kivi­niemen aikaan puolue koki histo­riansa siihen asti pahimman vaalitappion, siis ennen viime kevättä.

Keskustan edellistä romahdusta ei pidä laskea yksinomaan Kiviniemen syyksi. Takana oli kahdeksan vuotta pääministeripuolueena.

Ensimmäiset luonnehdinnat keskustan uudesta puheenjohtajasta olivat arvattavissa: nuori nainen.

Puolueella on kuitenkin pitkin historiaa ollut nuoria puheenjohtajia. Jonkin verran yli kolmekymppisiä olivat puheenjohtajaksi noustessaan myös Kyösti Kallio maalaisliitossa, Paavo Väyrynen keskustapuolueessa ja Esko Aho keskustassa.

Kulmuni on muuten toiminut Väyrysen eduskunta-avustajana.

Nykyisin lähes kaikki puolue­johtajat ovat hiukan yli kolme­kymppisiä naisia. Sdp:n puheen­johtaja, ”äijäfeministi” Antti Rinne, on suurten puolueiden johtajista nestori, 56-vuotias.

Etukäteen olisi voinut kuvitella, että 45-vuotias viidennen kauden kansanedustaja Antti Kaikkonen olisi valittu keskustan johtoon.

Kulmunin valinta saattaa kuvata sitä, kuinka syvässä herraviha keskustan kentällä nykyisin on.

Kaikkonen sai kärsiä siitä, että hänet samaistettiin puoluejohtoon, olihan hän eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Harvempi taisi muistaa, että Kulmuni oli keskustan varapuheenjohtaja ennen puheenjohtajuutta.

Kulmunin valintaa edisti myös taitava kampanjointi.

Hänen erityisavustajanaan toimii keskustalainen kehäkettu Kari Jääskeläinen – mies, joka mainosti Juha Sipilää keskustan tulevana pelastajana jo kauan ennen kuin Sipilästä tuli keskustan puheenjohtaja.

Keskustan puheenjohtajakampanjaa on perustellusti sanottu vaisuksi. Kulmunikaan ei kampanjassaan esittänyt suuria linjanvetoja.

Puoluekokouksen tohinan keskellä uuden puheenjohtajan linjapuhekin jäi kuulematta. Siksi Kulmunin linjapuhe kuullaan keskustan puo­luehallituksen kokouksen jälkeen torstaina.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie Frankfurtin auto­messuille, jossa voi kurkistaa autoilun lähi­tulevaisuuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää