Mielipide    |   Lukijan mielipide

On käsittämätöntä, että kouluissa hyödynnetään jatkuvasti luvattomasti kopioitua materiaalia

Koulu, jonka pitäisi opettaa lapsille myös arvoja, jättää harjoituskirjat ostamatta mutta antaa ne tehtäväksi luvattomina kopioina.

Tekijänoikeuden tarkoituksena on suojata luovan työn tekijöitä varmistamalla heille oikeudet omaan teokseensa. Näiden oikeuksien takia me kaikki saamme nauttia luovan työn tuloksista.

Yritykset, jotka mahdollistavat luovan työn jakamisen kaikille, maksavat korvausta teoksen tekijälle. Näin luovan työn tekijä saa taloudellista hyötyä omasta työstään ja teosta käyttävä yritys voi harjoittaa liiketoimintaa luovan työn aikaansaannoksilla. Me kuluttajat voimme sitten ostaa kirjoja, autoja tai huonekaluja, kuunnella musiikkia tai katsoa elokuvia.

Työssäni toimin muotoilijoiden kanssa yhteistyössä, ja pyrimme saattamaan markkinoille hyviä käyttöesineitä julkisiin tiloihin. Onnistuessamme hyvin yhdessä muotoilija saa korvausta työstään ja edustamani yritys myyntituloa hyvin muotoillusta tuotteesta.

Julkisuudessa on tuomittu suomalaisille tärkeiden design-esineiden kopiointi. Kampanjointi on mielestäni onnistunut, koska yleinen mielipide on piraattituotteita vastaan: ei ole coolia omistaa Pallotuolin kopiota.

Pidetään myös tärkeänä, että lapset ja nuoret ymmärtävät esimerkiksi tekstin ja elokuvien kopioinnin olevan rikos, koska se loukkaa tekijänoikeuksia. Samasta syystä Turkin-matkalla ostetut ”Adidakset” eivät ole sama asia kuin aidot. Suomessa tekijänoikeuksia tuntuukin suojaavan myös yleinen mielipide.

Mutta mitä tapahtuu samaan aikaan koulussa? Aivan kuin yleinen mielipide olisikin siellä toinen. Koulua on käyty vasta kuukausi, ja jo nyt oman lapseni eri oppiaineiden vihoissa on sivukaupalla harjoituskirjoista kopiokoneella kopioituja tehtäviä, jotka on liimattu vihkoon. Koulu, jonka pitäisi opettaa lapsille myös arvoja, jättää harjoituskirjat ostamatta mutta antaa ne tehtäväksi luvattomina kopioina.

Lapsi itse ei saa kopioida elokuvaa, musiikkia tai toisen kirjoittamaa tekstiä, mutta opettaja loukkaa samaan aikaan tekijänoikeuksia. Lapsi saa meiltä aikuisilta ristiriitaisen viestin. Ei se näin voi olla.

Tiedän, että kunnilla on taloudellisesti tiukkaa, mutta se ei oikeuta rikkomaan lakia. Siinä sahataan poikki oksaa, jolla istutaan. Seuraava kirja on hiukan halvemmalla tehty, jos liiketoimi ei enää kannata. Lastenlapsiemme oppimateriaali ei enää vastaa sen ajan tarpeita, koska kirjan tekemisellä ei enää elä, jos tekijät eivät saa työstään korvausta.

Teollisuudessa me osaamme puolustaa oikeuksiamme emmekä siedä niitä, jotka rikkovat tekijänoikeuksia. Hehän ovat kilpailijoitamme. Kustantamoilla on kuitenkin erilainen tilanne. Heillä kopioijat ovat omia asiakkaita, eikä asiakasta saa suututtaa. Ongelmaan on siis hankala puuttua, vaikka se on tiedossa.

Luovan työn tekeminen on yhtä arvokasta, on työn tuloksena sitten tuoli tai kirja. Myös tekijänoikeuksien pitäisi olla kaikille samat. Kirjailijoiden etua valvovalle Kopiostolle voi ilmoittaa, jos lapsen koulusta saama oppimateriaali rikkoo tekijänoikeuksia. Minä tein jo ilmoituksen.

Kimmo Sundström

suunnittelujohtaja, Lohja


Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Boris Johnson tapaa pian Jean-Claude Junckerin ja yrittää viime hetken läpi­murtoa pelastaakseen EU-eron ja oman poliittisen uransa

  6. 6

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  7. 7

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  8. 8

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  9. 9

   Vuonna 1990 Vantaalle avattiin sairaala, jonka nimi tarkoittaa kuollutta: Miksi sairaalaan nimeksi annettiin Peijas?

  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää