Mielipide    |   Vieraskynä

Terveydenhuollon laaturekistereillä on kiire

Potilaiden saamasta hoidosta pitäisi saada ajantasaista ja luotettavaa vertailutietoa.

Suomessa on vahva yhteinen tahto parantaa sosiaali- ja terveyden­huollon palveluja. Esimerkiksi palvelujen yhtäläisen saatavuuden ja hyvän laadun takaaminen ovat tällöin tärkeitä tavoitteita.

Hoitotakuun tiukentaminen on yksi tuoreen hallitusohjelman tavoitteista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vastedes kiireettömissäkin tapauksissa terveyskeskus­lääkärin vastaanotolle pitäisi päästä koko maassa viikon sisällä.

Hallitusohjelmassa huomiota saavat myös vanhuspalvelujen laadun parantaminen ja palvelujen laatu­erojen tasoittaminen sekä mielenterveyspalvelujen laadun ja saatavuuden parantaminen. Keinoina mainitaan ilahduttavasti esimerkiksi laaturekisterien luominen ja voimavarojen lisääminen terveydenhuollon tutkimukseen.

Suomen terveydenhuollon laatua pidetään yleensä hyvänä, mutta meillä ei tosiasiallisesti ole ajan­tasaista ja luotettavaa vertailutietoa potilaiden saaman hoidon laadusta. Emme tarkkaan ottaen tiedä, miten ja millaisin tuloksin esimerkiksi diabetesta tai reumaa hoidetaan eri yksiköissä ja eri puolilla maata – emmekä tiedä sitäkään, mitä potilaat itse hoidostaan ajattelevat.

Suomessa terveydenhuollon laatua ei seurata kansallisesti yhtenäisillä menetelmillä kuin hyvin rajoitetusti. Poikkeamme tässä muista Pohjoismaista ja monista EU- ja OECD-maista.

Tällaisten kansallisten laaturekisterien puutteen vuoksi sekä hoidon kehittäminen että sen kustannus­vaikuttavuuden arviointi on Suomessa vaikeaa. Rahaa ja henkilöstöä ei välttämättä kyetä osoittamaan niihin paikkoihin, joissa tarve on suurin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää parhaillaan mallia, johon terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit voivat pohjautua. Kansalliset laaturekisterit sisältäisivät eri tietovarannoista kerättyä informaatiota potilaan saaman hoidon lääketieteellisestä vaikuttavuudesta, ja rekisterissä olevat tiedot parantaisivat myös potilasturvallisuutta. Lisäksi rekistereissä olisi potilaiden itsensä tuottamaa tietoa siitä, mitä mieltä he ovat saamansa hoidon tuloksista ja palvelusta.

Eduskunta myönsi viime vaalikaudella laaturekisteri­hankkeelle erillistä rahoitusta. Toukokuussa voimaan tullut laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä ja THL-lain samanaikaiset muutokset määrittelivät laaturekisterit osaksi THL:n pysyvää toimintaa. Lakimuutokset loivat edellytyksiä systemaattiselle tiedonkeruulle ja kansallisten laaturekisterien ylläpidolle.

THL:n hankkeessa on mukana seitsemän tautikohtaista pilotti­rekisteriä. Näihin rekistereihin kerätään tietoa diabeteksen, eturauhassyövän, hivin, iskeemisen sydän­taudin, selkäkirurgian, reuman ja psykoosin hoidosta. Lisäksi kehitetään perusterveydenhuollon ja hoitotyön laadun seurannan edellytyksiä laaturekistereissä.

Pilottirekisterit tuottavat tietoa siitä, millaista tietoa potilaiden hoidosta kansallisesti tarvitaan ja miten sitä voidaan kerätä.

Ajantasaista laatutietoa tarvitsevat terveydenhuollon organisaatiot, lääkärit, hoitajat ja terveyspalvelujen käyttäjät. Laaturekistereistä saatavan tiedon avulla hoitoyksiköt ja ammattilaiset voivat vertailla toimintaansa muihin ja kehittää omia hoitokäytäntöjään, mikä parantaa myös potilasturvallisuutta. Samalla vertailutieto lisää koko palvelu­järjestelmän avoimuutta ja antaa mahdollisuuden ohjata järjestelmää niin, että hoidon vaikuttavuus ja ihmisten yhdenvertaisuus lisääntyvät.

Jotta perusterveydenhuollon odotusaikojen lyhentäminen johtaisi potilaiden kannalta parhaaseen tulokseen, tarvitaan muutakin kuin lisää henkilökuntaa. Myös toiminnan laatu on varmistettava.

Aiemman kokemuksen perusteella pikaiset hoitotakuun kiristämiseen pyrkivät toimet voivat jäädä lyhytaikaisiksi ja niiden hyödyt potilaiden terveydelle epäselviksi. Tehottomuutta ja heikkoa laatua voivat aiheuttaa muun muassa hätäisesti valmistellut hallinnolliset tilapäisratkaisut, kokemattoman henkilöstön käyttö sekä vastaan­ottoaikojen lisääminen niin, että vastaan­otoilla on kova kiire eikä lääkäri tai hoitaja ehdi paneutua potilaan kokonaistilanteeseen.

Hallitusohjelman tavoitteiden toteutuminen edellyttää kansallisesti yhtenäistä ja luotettavaa laadun seurantaa. Kansalliset laaturekisterit tarvitaan nyt.

Pia Maria Jonsson ja Sirkku Pikkujämsä

Jonsson on hankejohtaja ja Pikkujämsä ylilääkäri Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää