Mielipide

Valtio voisi lahjoittaa korkea­kouluille osakkeita miljardin euron arvosta, ehdottaa kokoomuksen Mykkänen HS:n mielipide­kirjoituksessa

Korkeakoulumiljardi voitaisiin yhdistää yksityisen pääoman keräämiseen siten, että valtio antaisi osakkeet vain, jos korkeakoulu kerää tietyllä kertoimella rahaa yksityisiltä, kirjoittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Vapauden ja vastuun yhteiskunta voi toteutua vain, jos jokainen lapsi ja nuori pääsee laadukkaaseen koulutukseen. Hyvä yleissivistys on edellytys yksilön aidolle vapaudelle 2000-luvun Suomessa, samoin vastuun periaatteelle osana sydämen sivistystä. Perus- ja toisen asteen koulutuksen ohella Suomen sivistys ja menestys tarvitsevat vahvoja yliopistoja ja ammattikorkeakouluja.

Hallitusohjelman suurin silmänkääntötemppu onkin, että tulevaisuusinvestointeihin varatut kolme miljardia euroa päädyttiin jakopolitiikan paineessa käyttämään yli kahteensataan riviin pienehköjä juoksevien menojen lisäyksiä. Niistä osa ei ole millään tapaa tulevaisuuteen suuntaavia eikä osaa voi sanoa investoinneiksi hyvällä tahdollakaan.

Näin tapahtuu, jos hallitus nyt todella myy osakkeita miljardeilla euroilla ja käyttää rahat hallitusohjelman liitteen mukaisella tavalla.

Vielä on mahdollisuus korjata kurssia. Hallitus kokoontuu ensimmäiseen budjettiriiheensä 17.–18. syyskuuta. Siellä on tarkoitus päättää ”tulevaisuus­investointien” ensimmäisestä miljardin euron erästä.

Kokoomus ehdottaa, että suomalaisten yhtiöiden osakkeita ei myydä eikä rahoja tuhlata. Sen sijaan ehdotamme, että valtion omistamia osakkeita lahjoitetaan suomalaisille korkeakouluille miljardin euron arvosta.

Korkeakoulumiljardi voitaisiin yhdistää yksityisen pää­oman keräämiseen siten, että valtio antaisi osakkeet vain, jos korkeakoulu kerää tietyllä kertoimella rahaa yksityisiltä.

Tällainen tulevaisuusinvestointi antaisi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toimintamenoihin suoraan moninkertaisen ruiskeen osinkotuloja valtiovarainministeriön budjettiesitykseen verrattuna. Se helpottaisi tieteen ja opetuksen ­tilannetta vuodesta toiseen eikä väliaikaisesti, kuten hallituksen myyntituloilla rahoitettavissa hankkeissa käy.

Samalla pääomitus vahvistaisi korkeakoulujen riippumattomuutta ja talouden suunnittelua, joka olisi vähemmän alttiina valtion budjetin heilahduksille.

Viime viikkoina keskustelu koulutuksesta on keskittynyt siihen, saavatko korkeakoulut edes hallitusohjelmassa luvatut lisäykset vai vain osan niistä. Hallitusohjelman panokset ovat kuitenkin toteutuessaankin alle kymmenesosa siitä mittakaavasta, josta nykyiset hallituspuolueet ennen huhtikuun vaaleja puhuivat.

Askel eteenpäin ja rehelliseen pitkäjänteiseen resurssien lisäämiseen voisi löytyä omaisuuden siirtämisestä korkeakoulujen pesämunaksi sen sijaan, että se myydään ja tuhlataan lyhytnäköisesti vaali­lupausten näennäiseen täyttämiseen.

Kai Mykkänen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja


Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää