Mielipide    |   Vieraskynä

Taantuman torjuminen vaatii asennemuutosta

EU-maiden valtiovarainministerit pystyisivät yhteistoimin vastaamaan uhkiin paremmin kuin keskuspankit.

Taantuman pelko nostaa nyt voimakkaasti päätään. Esimerkiksi taantuma-aiheiset Google-haut ovat lisääntyneet viime viikkoina tuntuvasti Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Italiassa huippu saavutettiin jo tammikuun lopulla.

Sitä, onko maailmantalous todella ajautunut taantumaan, on vaikea arvioida reaaliajassa. Juuri nyt riskit ovat kuitenkin kiistatta suuria. Riskeihin lukeutuvat muun muassa kauppasota sekä Britannian sopimuksettoman EU-eron uhka.

Euroopan unionin valtionvarainministereille tilanne on uusi. Menneinä aikoina ministerit saattoivat luottaa siihen, että vakavan taantuman tullen Euroopan keskuspankki (EKP) astuisi etulinjaan puolustamaan unionin taloutta.

Nykyisillä nollakoroilla keskuspankin liikkumavara on hyvin rajallinen. EKP saattaa kylläkin painaa liikepankkien talletuskorkoa yhä enemmän negatiiviseksi ja aloittaa uudelleen jonkinlaisen arvopapereiden osto-ohjelman. Tällaiset toimet voivat tuoda jossain määrin hyötyä.

Keskuspankkien kyky hallita inflaatiota ja suhdannekehitystä saattaa kuitenkin jäädä heikoksi tässä vaiheessa sykliä. Sen ovat todenneet ääneen sekä EKP:n entinen varapääjohtaja Vítor Constâncio että Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri Larry Summers.

Katse siis kohdistuu suoraan EU-maiden valtiovarainministereihin. Heidän ajattelunsa pitäisi kuitenkin muuttua perin pohjin, jotta taantuman torjuminen onnistuisi.

Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann puolusti hiljattain tukeutumista niin sanottuihin automaattisiin vakauttajiin. Se ei kuitenkaan riitä, sillä vakauttajien vaikutus alkaa tuntua vasta, kun työpaikkoja on jo menetetty. Automaattisilla vakauttajilla voidaan ainoastaan lieventää laskusuhdannetta, taantumaa ne eivät riitä kampittamaan.

EU:n valtiovarainministerien onkin aika vaihtaa reaktiivinen lähestymistapa ennakoimiseen. Se tarkoittaisi muun muassa konkreettisten menosuunnitelmien laadintaa. Lisäksi EU-maiden tulisi valmistautua nopeasti toteutettaviin veronalennuksiin siltä varalta, että taantumapelot alkavat käydä toteen.

Ensi vuoden talousarvioihin tulisi jo nyt sisällyttää ehdolliset menosuunnitelmat. Taloutta varjostavien uhkakuvien ja negatiivisten reaalikorkojen vuoksi olisi tartuttava myös krooniseen investointipulaan.

Tuoreiden kansantalouden tasapainotekijöitä luotaavien arvioiden mukaan EU:n ydinongelmia ovat investointien vähyys ja varallisuuden liiallinen painottuminen säästöihin. Ihannetapauksessa finanssipolitiikalla pystytään paikkaamaan pitkäaikaisia investointivajeita.

Saksan kannattaisi sallia yrityksille täydet investointien poistovähennykset vaikkapa viideksi vuodeksi. Näin yksityinen sektori saisi välittömän kannustimen ryhtyä investoimaan. Saksan talous nytkähtäisi eteenpäin, kun pitkään laahannut yritysten investointi-into kohenisi.

EU tarvitsee myös merkittävän julkisten ympäristöinvestointien ohjelman, mikäli se haluaa saavuttaa ilmastoneutraaliustavoitteensa. Jos unionin talous aiotaan suunnata kestävien periaatteiden mukaiseksi, rahoitukseen tarvitaan mittavia investointeja. Tähän viittaa viime aikoina julkisessa keskustelussa yleistynyt käsite green new deal.

Fossiilisten polttoaineiden rajaton hinnannousu ei käy ratkaisuksi – sitä kansalaiset ja yritykset tuskin sulattaisivat. Koska ihmiset haluavat elää ja käydä kauppaa jatkossakin, tarvitaan uskottavia vaihtoehtoja.

Aukko voidaan täyttää vain julkisesti tuetuilla laajoilla investoinneilla. Ne kirittäisivät EU:n taloutta, ja kustannukset pysyisivät nollakorkojen ansiosta kurissa.

Pelkästään kansallisten budjettien kautta tällaisten investointien rahoitus tuskin onnistuu. Joissain jäsenvaltioissa talousraamit ovat erittäin tiukat. Toisaalta katseilla on tapana kohdistua kumppanimaihin silloin, kun tarvitaan merkittäviä infrastruktuuriparannuksia.

EU:n pitää ilman muuta vastata ilmastonmuutokseen yhdessä, yhteisellä rahalla. Euroopan investointipankki (EIP) olisi oikea toimija laskemaan liikkeeseen laajamittaiset joukkovelkakirjat, joista saataisiin rahoitus vihreän infrastruktuurin investointeihin koko unionissa.

Alhainen korkotaso herättää EU:ssa paljon närää, mutta EKP ei pysty tätä ongelmaa ratkaisemaan. EU-maiden valtiovarainministerit pystyisivät. Heidän on aika tehdä asennemuutos: reaktiivisesta finanssipolitiikasta on luovuttava ja korvattava se ennakoivalla otteella.

Guntram Wolff

Kirjoittaja on brysseliläisen Bruegel-tutkimuskeskuksen johtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää