Mielipide    |   Lukijan mielipide

Lasten lukutaidosta suurin vastuu on vanhemmilla

Jos perheessä ei lueta kirjoja, lapsen lukutaito kehittyy hitaammin.

Miksi suomalaiset nuoret eivät lue? Mitä tapahtuu, jos lukutaito jää niin vähäiseksi, etteivät nuoret osaa enää edes peruskielioppia?

Suomalaisten nuorten lukeminen vähenee ja lukutaito heikkenee entistä enemmän. Noin 11 prosenttia 15-vuotiaista suomalaisista nuorista kärsii huonosta lukutaidosta. Ilman lukutaitoa on hankala päästä jatko-opiskelemaan, ja lukiokin voi tuottaa vaikeuksia. Myös työpaikkaa on hyvin vaikea saada ilman hyvää lukutaitoa.

Jos nuoret eivät lisää lukemista, tulevat sukupolvetkaan eivät opi kunnolla lukemaan. Meissä nuorissa on tulevaisuus, mutta ilman lukutaitoa tulevaisuus ei ole lupaava.

Olen huomannut, että lukutaito on erilainen tyttöjen ja poikien välillä. Pojat lukevat paljon vähemmän kirjoja kuin tytöt. Yksi syy tähän on se, että kaunokirjallisuutta pidetään niin sanotusti todellisuuden­pakona, mutta siitähän on kysymys myös elokuvissa ja peleissä. Tämä siis vähentää kirjojen lukemista.

Mielestäni suurin vastuu lasten lukutaidosta on kuitenkin vanhemmilla, koska vanhemmat ovat lasten elämässä mukana jo vauvaiästä asti. Kun lapsi näkee vanhempien lukevan, se herättää mielenkiinnon itsekin lukemaan.

Omat vanhempieni ovat vaikuttaneet merkittävästi perheemme lasten lukutaitoon. Pienestä asti isä ja äiti ovat lukeneet satuja, mikä on lisännyt omaa halua ja kiinnostusta oppia lukemaan.

Jos perheessä ei lueta kirjoja, lapsen oma lukutaito kehittyy hitaammin ja epävarmemmin. Varsinkin vuosina 2008–2014 syntyneet lapset ovat kasvaneet teknologian parissa, mikä on heikentänyt lukemisen oppimista ja kiinnostusta kirjallisuuteen varhaisiässä. Oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että olen onnellinen, että kasvoin ilman elektroniikkaa hyvien lastenkirjojen parissa.

Olen kuitenkin hidas lukemaan, ja oppitunneilla tunnen välillä jääväni jälkeen varsinkin silloin, jos pitää lukea teksti ja vastata kysymykseen. Tiedän, että monella muulla kaverillani on sama ongelma.

Yläkoulussa luettiin kirjoja, mutta kirjat olivat yleensä sellaisia, jotka piti lukea pakosta. Lukemisen pitäisi olla mielekästä ja monipuolista. Koulussa ­pitäisi myös antaa tarpeeksi ­aikaa kirjojen lukemiseen. Jos saisin päättää, myös ammattikouluissa pitäisi panostaa enemmän lukutaitoon.

Lukemisen intoon vaikuttaa myös kirjan muoto. Osa pitää enemmän paperisista kirjoista, ja toiset taas toiset tykkäävät enemmän e-kirjoista.

Tulevaisuudessa lukutaito saattaa olla harvinainen taito. Se motivoi minua lukemaan, ja haluan kannustaa siihen myös muita. Haluan, että tulevat sukupolvet saavat hyvän koulutuksen. Se ei onnistu, jos me nuoret jäämme lukutaidottomiksi.

Lukeminen on yleissivistävää ja se rauhoittaa. Suomessa on hyvä mahdollisuus kehittää ­lukutaitoa. Miksi heittää hyvä tilaisuus hukkaan?

Nora Selin

lukiolainen, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Ukraina tiesi sotilasapunsa jäädyttämisestä ennen Trumpin kohupuhelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää