Mielipide    |   Kolumni

Julkisten varojen panostus koulutukseen on arvovalinta

Opintojen maksullisuus veisi Suomea suuntaan, jossa varallisuus määrittäisi aiempaa enemmän koulutusvalintoja.

Chicagossa paikallisjunan seinät on tapetoitu yli­opistojen värikkäillä mainoksilla. Yksityiset yliopistot mainostavat kilvan ohjelmiaan työmatkallaan nuokkuville chicagolaisille.

Mainokset lupaavat parempaa elämää: koulutus takaa suuremmat tulot, moni­puolisemmat työ­mahdollisuudet ja nopeamman urakehityksen. Niistä haaveilevat etenkin keskimääräistä vähemmän koulutetut ryhmät, kuten ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajat.

Juuri heille mainokset on suunnattukin. Heille koulutus antaisi tärkeän mahdollisuuden elintason parantamiseen ja sosiaaliseen liikkuvuuteen. Esteenä on raha.

Yliopistotutkinnot ovat Yhdys­valloissa kalliita. Perustason yliopistossakin neljän vuoden kandidaatintutkinto maksaa helposti 140 000 euroa. Eliittikouluissa, kuten ­Stan­fordin yliopistossa Kaliforniassa, kandidaatintutkinto maksaa 241 000 euroa.

Lahjakkaat ja onnekkaat voivat saada stipendejä, mutta niitä on jaossa rajoitetusti, eikä varakkaiden yliopistojen tarjoama ”opintotuki” kata kaikkia kuluja. Monessa huippuyliopistossa suurin osa opiskelijoista tuleekin varakkaasta perheestä ja vain pienellä osalla on vähä­varainen tausta.

Osavaltioiden ylläpitämien julkisten yliopistojen tutkinnot ovat usein halvempia, ja osavaltion asukkaat saavat lukukausimaksut puoleen hintaan. Julkisissa yliopistoissa onkin enemmän ensimmäisen sukupolven korkeakouluopiskelijoita kuin yksityiskouluissa.

Yliopistot pitävät tarkkaa tilastoa ”First Gen” -opiskelijoista ja juhlistavat määrän kasvua, koska se kertoo yliopiston monimuotoisuuden vahvistumisesta. Sen toivotaan lisäävän seuraavan vuoden First Gen -hakijamäärää. Opiskelijan First Gen -status ei kuitenkaan pienennä lukukausimaksua, ja usein tarvitaankin koko suvun yhteinen ponnistus, että rahat edes yhden lapsen opintoihin saadaan kasaan.

Opiskelun kalleus säilyttää yhteiskunnassa status quon: eliitti jatkaa kouluttautumista huippuyliopistoissa, heikko-osaisemmat jäävät opin­ahjojen oville kolkuttelemaan. Valmistuttuaan eliitti työskentelee päättävissä asemissa – ja ohjaa koulutuspolitiikkaa.

Tutkintojen kalleudesta huolimatta yhä useampi yliopisto on rahan tarpeessa. Alijäämää kattaakseen yliopistot yrittävät houkutella hakijoita laajoilla mainoskampanjoilla ja pyrkivät nostamaan sijoitustaan yliopistojen rankinglistalla.

Suomessa uusi hallitus haluaa tehdä Suomesta koulutuksen huippumaan. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä OECD:n tuoreen raportin mukaan suomalaisten koulutustaso ei ole juuri noussut kymmenen viime vuoden aikana. Korkeakoulutettujen osuus on Suomessa OECD:n keski­arvoa pienempi. Nuorten ikä­ryhmien koulutustason nousu on pysähtynyt, ja 1970-luvun lopulla syntynyt sukupolvi on jäämässä kaikkien aikojen koulutetuimmiksi.

Korkeakoulut kärsivät edellisen hallituksen koulutusleikkauksista. Uutta hallitusta on jo kritisoitu vaalikampanjoissa koulutukseen luvattujen rahojen pihistämisestä. Teot ovat ristiriidassa koulutuspolitiikan tavoitteiden kanssa.

Jos suomalaisten koulutustasoa ha­lutaan nostaa, korkeakoulujen pitää lisätä opiskelupaikkoja opetuksen tason kärsimättä. Tarvitaan rahaa. Jos sitä ei ole, voi olla houkuttelevaa pohtia korkeakoulutuksen muuttamista maksulliseksi myös Suomessa.

Silloin yliopistot toimisivat kuin yritykset: ne myisivät koulutusta. Tutkinnosta tulisi tuote, kuten Yhdysvalloissa. Suomessakin yliopistot järjestävät jo maksullista täydennyskoulutusta, esimerkiksi psykoterapeutin opintoja. Miksi maksullisuuden mallia ei laajennettaisi perus- ja jatkotutkintoihin?

Muutos veisi pohjan koulutuspolitiikalta, joka pyrkii tarjoamaan tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet taustasta riippumatta. Opintojen maksullisuus veisi Suomea suuntaan, jossa varallisuus määrittäisi aiempaa enemmän koulutusvalintoja. Sosiaalinen liikkuvuus jähmettyisi ja ensimmäisen sukupolven korkeakouluopiskelijoiden määrä todennäköisesti pienentyisi.

Jos Suomi haluaa nousta koulutuksen kärkimaaksi, koulutus tarvitsee lisää varoja. Julkisten varojen panostus koulutukseen on arvovalinta, joka määrittää Suomen tulevaisuutta vuosikymmenten päähän.

Kirjoittaja on apulaisprofessori University of Illinois’ssa Chicagossa Yhdysvalloissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  3. 3

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  4. 4

   VR kehottaa matkustajia varautumaan viivästyksiin, liikenne pääradalla yhä poikki

  5. 5

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  6. 6

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpin virkarikostutkinnassa – vahvistaa presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasavustuksella

  7. 7

   ”Sivistyshistorian suurin mullistus” – Suomen perus­koulujen määrä on puolittunut alle 30 vuodessa, ja tahti uhkaa kiihtyä

   Tilaajille
  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  10. 10

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää