Mielipide    |   Vieraskynä

Suomi voisi nyt nousta EU:n ilmastojohtajaksi

Suomalaiset voivat myös omalla esimerkillään osoittaa, miten ilmastonmuutosta voidaan torjua tehokkaasti.

Ilmastokriisi on läsnä päivittäin: lämpötilaennätykset rikkoutuvat, haavoittuvat maat kärsivät ilmastonmuutoksen uusista seurauksista ja tutkijat paljastavat uusia uhkakuvia. Amazonin sademetsä on tulessa.

Suomessa keskilämpötila on noussut jo kaksi astetta 1800-luvun puolivälistä. Talvista tulee entistä sateisempia, ja tuholaisia on aiempaa enemmän. Kasvi- ja eläinlajeilla on vaikeuksia sopeutua ilmaston nopeaan muutokseen.

Maailma tarvitsee nyt kipeästi vahvaa ilmastojohtajuutta. Me Pohjoismaissa olemme valmiita näyttämään esimerkkiä muulle maailmalle. Etenkin EU-puheenjohtajamaa Suomi voi nyt toimia suunnannäyttäjänä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, ohjaten Eurooppaa ja maailmaa tällä kriittisellä hetkellä.

EU:n nykyiset ilmastotoimet eivät ole Pariisin sopimuksen tasolla. EU-maat eivät vielä tee tarpeeksi välttääkseen ilmastonmuutoksen kaikkein tuhoisimmat seuraukset.

Nykyiset tavoitteet ovat auttamattoman vanhentuneita jo taloudellis-teknisestä näkökulmasta – päästöjä on nyt mahdollista vähentää nopeammin kuin muutama vuosi sitten arvioitiin. Valtioiden on edettävä aiempaa ripeämmin ilmastonmuutoksen torjumisessa. Tutkijat, yritykset ja kaduilla mieltään osoittavat nuoret vaativat sitä.

EU-johtajat yrittivät jo aiemmin tänä vuonna sopia vuotta 2050 koskevasta hiilineutraaliustavoitteesta. Entisenä ilmastokomissaarina tiedän, miten hankalaa on saada kaikki EU-maat yhteisymmärrykseen. Silti sopu voidaan ja pitää löytää tämän vuoden loppuun mennessä.

Suomi voi nyt auttaa saamaan kaikki jäsenmaat – mukaan lukien Puolan kaltaiset hiilestä riippuvaiset maat – virallisesti tukemaan tätä tavoitetta sekä vuotta 2030 koskevan välitavoitteen nostamista. Välitavoitteen tiukennus on hyväksyttävä Euroopan unionissa viimeistään ensi vuonna, ennen Glasgow’n ilmastokokousta joulukuussa 2020. EU:n tulee vähentää päästöjään vähintään 55 prosenttia vertailutasosta vuoteen 2030 mennessä, mikäli EU vielä haluaa kutsua itseään ilmastojohtajaksi.

Juuri nyt Suomi voi ohjata EU:ta ottamaan voimakkaasti kantaa Amazonin sademetsiä tuhoavia tulipaloja vastaan Mercosur-vapaakauppasopimuksen avulla.

Suomen kansalliset ilmastotavoitteet – etenkin pyrkimys hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä – voivat inspiroida muita maita. Kotimaani Tanska ilmoitti vastikään pyrkimyksestään leikata 70 prosenttia maan päästöistä vuoteen 2030 mennessä. Kun nämä ohjelmat toteutetaan kunnolla, Suomi ja Tanska voivat osoittaa pohjoismaista johtajuutta ilmastoasioissa ja puhtaan energian tuotannossa.

Ensi viikolla New Yorkissa järjestettävässä YK:n ilmastokokouksessa EU ei pysty vielä esittelemään aiempaa kunnianhimoisempia ilmastotavoitteitaan. Uuden EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin lupaus asettaa ilmastotoimet etusijalle on silti rohkaiseva merkki siitä, että EU valmistautuu tekemään oman osansa. Sen pitäisi näkyä kaikissa unionin päätöksissä, myös seuraavassa EU-budjetissa.

Kokouksessa monien EU-maiden pitäisi korostaa kansallisia ilmastotoimiaan, joilla osoitetaan Euroopan sitoutuneen yhteisiin tavoitteisiin. Suomenkin hallitus voi esitellä, miten maa aikoo 20 vuodessa muuttua hiilineutraaliksi ja pian sen jälkeen hiilinegatiiviseksi maaksi. Suomi voi kertoa yksityiskohtaisemmin, miten tavoite maailman ensimmäisen fossiilivapaan hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta saavutetaan esimerkiksi liikenteen sähköistämisellä tai metsät, turvemaat ja maatalouden huomioon ottavalla kattavalla hiilinielupolitiikalla.

Mielipidetutkimusten mukaan suomalaiset odottavat hallitukseltaan ilmastojohtajuutta sekä EU:ssa että Suomessa. Kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa Suomen olevan edelläkävijä päästöjä vähentävien ratkaisujen käyttöönotossa.

Kun tulevat sukupolvet lukevat näistä kriittisistä vuosista, jolloin ihmiskunta vihdoin sai ilmastopäästöt kuriin ja aloitti planeetan parantamisen, lukevatko he nimenomaan Suomen johtajuudesta?

Suomi ei voisi jättää parempaa perintöä kuin turvallisen ja vakaan ilmaston, jossa yhteiskunnat voivat kukoistaa maailmanlaajuisesti.

Connie Hedegaard

Kirjoittaja oli EU:n ilmastokomissaari vuosina 2010–2014. Nykyisin hän käsittelee ilmastokysymyksiä muun muassa KR Foundationin ja Concito-ajatuspajan hallitusten puheenjohtajana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  4. 4

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  9. 9

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  10. 10

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää