Mielipide    |   Kolumni

Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

Amerikkalaisen tuttavaperheen oli vaikeaa uskoa, että Suomen juutalaiset olivat taistelleet Neuvostoliittoa vastaan saksalaisten rinnalla.

Elokuussa vierailin amerikka­laisen tuttava­perheen kanssa Helsingin synagogassa. Oppaak­semme osui seurakunnan kanttori André Zweig, joka viettää eläkepäiviään Israelissa mutta sattui olemaan Suomessa käymässä.

Zweig kertoili kolmella kielellä tarinoita Suomen juutalaisten historiasta. Jotkut tarinoista olivat karmeita, toiset hauskoja ja useimmat karmean hauskoja niin kuin juutalaisilla tarinoilla on tapana. Kerran oppaamme kuitenkin vakavoitui ja sanoi painokkaasti:

”Olette ehkä kuulleet synkkiä juttuja siitä, millaista juutalaisilla on tänä päivänä Euroopassa. Siksi haluan kertoa teille yhden asian: missään Euroopassa ei ole niin hyvä olla juutalainen kuin Suomessa!”

Tuoreiden tutkimusten mukaan antisemitismi on lisääntynyt selvästi Euroopassa. EU:n perusoikeuksia seuraavan viraston viime vuoden lopussa julkaiseman selvityksen mukaan juutalaisvastaisten tekojen määrä oli kasvanut Ranskassa 74 prosenttia ja Saksassa 60 prosenttia.

Peräti 90 prosenttia juutalaisista arvioi antisemitismin lisääntyneen omassa maassaan. Kolmasosa kertoi pelkäävänsä osallistua juutalaisiin tapahtumiin, ja yhtä moni sanoi harkitsevansa maastamuuttoa.

Amerikkalaisen CNN:n laajassa kyselyssä neljäsosa eurooppalaisista väitti, että juutalaisilla on liian suuri vaikutusvalta talouselämässä. Melkein joka neljäs katsoi juutalaisten sotkeutuneen liikaa maailman sotiin ja muihin konflikteihin.

Vastaajat yliarvioivat juutalaisten määrän, usein selvästi. Peräti neljäsosa unkarilaisista ja viidesosa puolalaisista sekä briteistä uskoi, että yli 20 prosenttia maailman ihmisistä on juutalaisia. Todellisuudessa juutalaisia on 0,2 prosenttia eli 15–18 miljoonaa.

Suomenkaan tilanne ei ole ihan niin ruusuinen kuin kanttori Zweig maalaili. Uusnatsit ovat kiusanneet Israelin suurlähetystöä rikkomalla ikkunoita ja tuhrimalla seiniin hakaristejä, eikä poliisi ole saanut häiriöitä kuriin. Israel on protestoinut asiaa Suomen ulkoministeriölle.

Helmikuussa 2018 pieni joukko Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä kokoontui Israelin suurlähetystön eteen vastustamaan sionismia, Syyrian sotaa ja Israelin valtiota. Verkossa on salaliittoteorioita, joita suomalaisnatsit ovat kääntäneet ulkomaisilta aateveljiltään.

Rotuoppien laajempaan leviämiseen on vaikeaa uskoa, eihän antisemitismi juurtunut Suomeen kunnolla edes 1930-luvulla – suoma­laiset kun eivät ole natsien taulukoissa parasta A-luokkaa vaan pyöreäkalloisia puolislaaveja.

Antisemitismin nousu on vain yksi merkki vihan kasvusta Euroopassa. Historian takia se on kuitenkin erikoisasemassa. Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin maanosa on menossa?

Brittilehti The Guardianin keväällä haastattelemat asiantuntijat puhuivat ”täydellisestä myrskystä”, jossa yhdistyvät oikeistoradikalismin nousu, salaliittoteorioiden leviäminen ja yhteiskunnallisen keskustelun karkeutuminen.

Monessa Itä-Euroopan maassa vanhaa antisemitismin perintöä ei koskaan selvitetty. Unkarissa vallanpitäjät syyttävät nyt maan vaikeuksista globalistijuutalaisia sekä pilkkaavat sijoittaja George Sorosia natsityylisillä pilakuvilla.

Läntisessä Euroopassa juutalaisten elämää on vaikeuttanut muslimiradikalismin vahvistuminen.

Lisäkierteen luo suhtautuminen Israeliin. Israelin politiikan arvostelu ei ole antisemitismiä, mutta raja ei aina ole selvä. Varsinkin eurooppalaiset heittävät kiviä lasikaapista, sillä sionismia tuskin olisi ilman eurooppalaista nationalismia eikä juutalaisvaltiota ilman holokaustia.

Synagogan aulassa kanttori Zweig halusi näyttää marmoritaulun, jolla muistetaan sodissa kaatuneita seurakunnan jäseniä. Amerikkalaisten oli vaikeaa uskoa, että Suomen juutalaiset olivat taistelleet Neuvostoliittoa vastaan saksalaisten rinnalla.

Juutalaisilla ei ollut vaihtoehtoja niin kuin suomalaisilla ei ollut vaihtoehtoja, selitimme. Kyse oli selviytymisestä.

Pro Patria -taulun vieressä oli valokuva, jossa tasavallan presidentti, marsalkka Mannerheim osallistui juutalaisten sotilaiden muistopalvelukseen 6. joulukuuta 1944.

”Hieno mies, Mannerheim”, kanttori Zweig huokasi.

Kun lähdimme synagogasta, lapset jäivät koulun pihalle leikkimään hippaa rautaporttien ja turvamiesten suojeluksessa.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää