Mielipide    |   Kolumni

Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

Amerikkalaisen tuttavaperheen oli vaikeaa uskoa, että Suomen juutalaiset olivat taistelleet Neuvostoliittoa vastaan saksalaisten rinnalla.

Elokuussa vierailin amerikka­laisen tuttava­perheen kanssa Helsingin synagogassa. Oppaak­semme osui seurakunnan kanttori André Zweig, joka viettää eläkepäiviään Israelissa mutta sattui olemaan Suomessa käymässä.

Zweig kertoili kolmella kielellä tarinoita Suomen juutalaisten historiasta. Jotkut tarinoista olivat karmeita, toiset hauskoja ja useimmat karmean hauskoja niin kuin juutalaisilla tarinoilla on tapana. Kerran oppaamme kuitenkin vakavoitui ja sanoi painokkaasti:

”Olette ehkä kuulleet synkkiä juttuja siitä, millaista juutalaisilla on tänä päivänä Euroopassa. Siksi haluan kertoa teille yhden asian: missään Euroopassa ei ole niin hyvä olla juutalainen kuin Suomessa!”

Tuoreiden tutkimusten mukaan antisemitismi on lisääntynyt selvästi Euroopassa. EU:n perusoikeuksia seuraavan viraston viime vuoden lopussa julkaiseman selvityksen mukaan juutalaisvastaisten tekojen määrä oli kasvanut Ranskassa 74 prosenttia ja Saksassa 60 prosenttia.

Peräti 90 prosenttia juutalaisista arvioi antisemitismin lisääntyneen omassa maassaan. Kolmasosa kertoi pelkäävänsä osallistua juutalaisiin tapahtumiin, ja yhtä moni sanoi harkitsevansa maastamuuttoa.

Amerikkalaisen CNN:n laajassa kyselyssä neljäsosa eurooppalaisista väitti, että juutalaisilla on liian suuri vaikutusvalta talouselämässä. Melkein joka neljäs katsoi juutalaisten sotkeutuneen liikaa maailman sotiin ja muihin konflikteihin.

Vastaajat yliarvioivat juutalaisten määrän, usein selvästi. Peräti neljäsosa unkarilaisista ja viidesosa puolalaisista sekä briteistä uskoi, että yli 20 prosenttia maailman ihmisistä on juutalaisia. Todellisuudessa juutalaisia on 0,2 prosenttia eli 15–18 miljoonaa.

Suomenkaan tilanne ei ole ihan niin ruusuinen kuin kanttori Zweig maalaili. Uusnatsit ovat kiusanneet Israelin suurlähetystöä rikkomalla ikkunoita ja tuhrimalla seiniin hakaristejä, eikä poliisi ole saanut häiriöitä kuriin. Israel on protestoinut asiaa Suomen ulkoministeriölle.

Helmikuussa 2018 pieni joukko Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä kokoontui Israelin suurlähetystön eteen vastustamaan sionismia, Syyrian sotaa ja Israelin valtiota. Verkossa on salaliittoteorioita, joita suomalaisnatsit ovat kääntäneet ulkomaisilta aateveljiltään.

Rotuoppien laajempaan leviämiseen on vaikeaa uskoa, eihän antisemitismi juurtunut Suomeen kunnolla edes 1930-luvulla – suoma­laiset kun eivät ole natsien taulukoissa parasta A-luokkaa vaan pyöreäkalloisia puolislaaveja.

Antisemitismin nousu on vain yksi merkki vihan kasvusta Euroopassa. Historian takia se on kuitenkin erikoisasemassa. Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin maanosa on menossa?

Brittilehti The Guardianin keväällä haastattelemat asiantuntijat puhuivat ”täydellisestä myrskystä”, jossa yhdistyvät oikeistoradikalismin nousu, salaliittoteorioiden leviäminen ja yhteiskunnallisen keskustelun karkeutuminen.

Monessa Itä-Euroopan maassa vanhaa antisemitismin perintöä ei koskaan selvitetty. Unkarissa vallanpitäjät syyttävät nyt maan vaikeuksista globalistijuutalaisia sekä pilkkaavat sijoittaja George Sorosia natsityylisillä pilakuvilla.

Läntisessä Euroopassa juutalaisten elämää on vaikeuttanut muslimiradikalismin vahvistuminen.

Lisäkierteen luo suhtautuminen Israeliin. Israelin politiikan arvostelu ei ole antisemitismiä, mutta raja ei aina ole selvä. Varsinkin eurooppalaiset heittävät kiviä lasikaapista, sillä sionismia tuskin olisi ilman eurooppalaista nationalismia eikä juutalaisvaltiota ilman holokaustia.

Synagogan aulassa kanttori Zweig halusi näyttää marmoritaulun, jolla muistetaan sodissa kaatuneita seurakunnan jäseniä. Amerikkalaisten oli vaikeaa uskoa, että Suomen juutalaiset olivat taistelleet Neuvostoliittoa vastaan saksalaisten rinnalla.

Juutalaisilla ei ollut vaihtoehtoja niin kuin suomalaisilla ei ollut vaihtoehtoja, selitimme. Kyse oli selviytymisestä.

Pro Patria -taulun vieressä oli valokuva, jossa tasavallan presidentti, marsalkka Mannerheim osallistui juutalaisten sotilaiden muistopalvelukseen 6. joulukuuta 1944.

”Hieno mies, Mannerheim”, kanttori Zweig huokasi.

Kun lähdimme synagogasta, lapset jäivät koulun pihalle leikkimään hippaa rautaporttien ja turvamiesten suojeluksessa.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  4. 4

   Cristiano Ronaldo ryösti joukkuetoveriltaan varman maalin

  5. 5

   Venetsiassa vesi nousi jälleen 1,5 metriin, tulvatuhot valtavat

  6. 6

   Bottas hakee tulosta yhden pysähdyksen taktiikalla – HS seuraa Brasilian osakilpailua hetki hetkeltä

  7. 7

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Juniorijoukkue voitti 27–0 Italiassa, joukkueen valmentaja sai välittömästi potkut

  9. 9

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, poliisit uhkasivat ampua kovilla – HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  10. 10

   KHO:n entinen tuomari: Poliisi sai omalla päätöksellään keskeyttää palautukset Irakiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  6. 6

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  7. 7

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  8. 8

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  9. 9

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  10. 10

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  9. 9

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää