Mielipide    |   Vieraskynä

Julkinen ja yksityinen etu voidaan sovittaa yhteen

Uusissa yhteistoiminnan muodoissa voitontavoittelun ja yhteiskunnallisen hyödyn välillä on tasapainoteltava muun muassa valvontaa parantamalla.

Kun julkinen etu ja yksityinen voitontavoittelu kohtaavat, syntyy usein ristiriitoja ja ongelmia, joissa vastakkain ovat kansanvalta ja tehokkuus. Samalla jää helposti huomiotta, että politiikan ja yritystoiminnan risteyskohdissa on luovaa voimaa, joka auttaa ylittämään politiikan ja liiketoiminnan rajat.

Valtionyhtiöt ovat malliesimerkki julkisen ja yksityisen rajankäynnin ongelmista. Esimerkiksi Postissa tuntuu julkisen edun kannalta epäreilulta, että samaan aikaan kun Postin työntekijöiden palkkoja aiotaan laskea, toimitusjohtajan palkka on noussut. Vastaavasti Veikkauksen harjoittama markkinointi lisää pelaamista ja vaikeuttaa rahapelihaittojen vähentämistä. Alkon myymien alkoholijuomien tuoton ja alkoholin kulutuksen synnyttämien haittojen välinen punninta on yhteiskunnallinen kestopuheenaihe.

Monopoliasemassa olevien yhtiöiden pitäisi tavoitella tuottoa omistajalleen, mutta samaan aikaan niiden tulisi pyrkiä myös yhteiskunnallisiin päämääriin. Kun tavoitteet ovat ristiriidassa, ei ole yhtä oikeaa toimintatapaa.

Yleisen ja yksityisen edun ristiriitoja esiintyy muuallakin – valtionyhtiöt ovat vain jäävuoren huippu.

Tehokkuuden nimissä on ajateltu, että julkista hallintoa pitäisi tehostaa ja kehittää yritystoiminnan kaltaiseksi. Tällaisia uudistuksia on tehty viime aikoina monissa länsimaissa riippumatta siitä, mitä aatetta edustava hallitus on vallassa.

Julkinen sektori harjoittaa ja rahoittaa toimintaa yksityisten yritysten kanssa pitkään jatkuvissa kumppanuuksissa. Yksityiset yritykset tarjoavat nykyisin terveys-, hoiva- ja vanhuspalveluita, joita kustannetaan veronmaksajien rahoilla. Teitä ja tunneleita on rakennettu jakamalla riskejä ja hyötyjä viranomaisten ja yritysten kesken.

Käytännössä tällainen julkisyksityinen yhteistoiminta edellyttää enemmän luottamusta ja keskinäistä avunantoa kuin tavalliset osto- ja myyntisopimukset. Suomessa tyypillisessä allianssimallissa yritys vastaa rahoituksesta, rakentamisesta ja ylläpidosta ja saa tuottoja kohteen valmistuttua. Julkinen tilaaja voi hyötyä kustannustehokkaasta toteutuksesta, laadusta tai rahoituksen saatavuudesta.

Julkisyksityinen toiminta on usein epämääräistä, koska sillä ei ole vakiintuneita toimintatapoja, eikä toiminnan tuloksista pystytä esimerkiksi vertailukelpoisten tilastojen puutteen vuoksi tekemään luotettavia arvioita. Näissä uuden yhteistoiminnan muodoissa on täsmälleen samoja voitontavoittelun ja julkisen edun välisiä ristiriitaisuuksia kuin valtionyhtiöissä. Iso ristiriita koskee avoimuutta: toiminnan läpinäkyvyydestä voidaan tinkiä rajaamalla asiat liikesalaisuuksien piiriin.

Entistä tärkeämmäksi julkisen sektorin tehtäväksi on tullut rahoitetun toiminnan sääntely. Uusien voitontavoittelua ja julkista etua yhdistävien toimintatapojen pitäisi tämän ajattelun mukaisesti olla riittävän reiluja, tasapuolisia ja vastuullisia. Yksityistämisen, ulkoistamisen ja kilpailuttamisen vastapainoksi tarvitaan uudenlaisia valvontajärjestelmiä ja valvojia, joiden tehtävä on tarkkailla ja tarvittaessa puuttua markkinavetoisen toiminnan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Kestävä yhteiskunta edellyttää nykyistä parempaa tasapainoa voitontavoittelun ja julkisen edun välille.

Toisaalta julkisen ja yksityisen kohtaamisista on saatu odottamattomia hyötyjä. Yhdysvaltojen armeijan viestintätarpeet loivat perustan internetin synnylle ja paikannustiedon hyödyntämiselle kaupallisissa sovelluksissa. Kiinan valtionyhtiöt ovat pystyneet yhdistämään kommunistisen puolueen toiminnan ja modernin yritystoiminnan rakenteet menestyksekkääseen kilpailuun maailmankaupassa. Maailman ekologisten ongelmien ratkaisusta voi päästökaupan ja ketterän säätelyn avulla tulla räjähdysmäisesti kasvavaa liiketoimintaa.

Etukäteen tällaisia kehityskulkuja on vaikea suunnitella. Markkinat ja politiikan prosessit tuottavat kuitenkin kekseliäitä ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Myös julkisen edun ja yksityisen voitontavoittelun risteyskohdissa on monia mahdollisuuksia muuttaa maailmaa.

Ristiriitoja on opittava tunnistamaan ja sietämään. Yhteiskunnan edun ja yksityisten yritysten vastuullisen voitontavoittelun yhdistämisessä tarvitaan neuvokkuutta.

Jan-Erik Johanson ja Jarmo Vakkuri

Kirjoittajat ovat professoreita Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  2. 2

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  4. 4

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  5. 5

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  6. 6

   ”Tuntuu, kuin juoksisi trampoliineilla” – yhdysvaltalaisjuoksija valitsi ME-juoksussa käytetyt Niken kengät

  7. 7

   Espoon rannalla on aatelishuvila, jonka pihamaalle oli kaivettu yllätys: Luola täynnä saksalaisia puutarhatonttuja

  8. 8

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  9. 9

   Omituinen torninraato nököttää Lauttasaaressa: Rakennelma on viimeisiä jäänteitä puolustusjärjestelmästä, jota ei enää ole

  10. 10

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  7. 7

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  9. 9

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  10. 10

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää