Mielipide    |   Kolumni

Veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen toivoo Suomeen sivistyspääministeriä – olisivatko Pirkko Saisio tai Petteri Taalas hyviä vaihtoehtoja?

Suomen itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä pääministerit tapasivat siirtyä tehtäväänsä kävelemällä Senaatintorin poikki yliopiston päärakennuksesta Valtioneuvoston linnaan.

Pitkän linjan poliitikko Seppo Kääriäinen (kesk) tekee uudessa kirjassaan Aidan toiselta puolelta yllättävän ehdotuksen.

Kirjan loppupuolella Kääriäinen päätyy pohtimaan poliittista johtajuutta. Kääriäisen mukaan pääministerin ja puoluejohtajan kaksoisrooli voi olla kantajalleen hyvinkin kuluttavaa epäinhimillisen työtaakan takia. Hän viittaa Kalevi Sorsaan, joka on joskus sanonut yhdistelmän olevan ”miehentappohommaa”.

Siksi Kääriäisen mielestä pitäisi harkita myös mallia, jossa puolueen puheenjohtajan ja pääministerin tehtäviä hoitaisivat eri ihmiset. Tai sitä, että pääministeri valittaisiin suurimman puolueen sijaan jostain pienemmästä hallituspuolueesta.

Nämä eivät sinänsä ole niin tavattomia pohdintoja, sillä näin on tehtykin. Viimeksi vuonna 1987, jolloin presidentti Mauno Koivisto nosti toiseksi suurimman puolueen kokoomuksen Harri Holkerin pääministeriksi ohi puolueen puheenjohtajan Ilkka Suomisen.

Kääriäisen mukaan pääministerin tulee hallita ulko-, eurooppa- ja talouspolitiikka, sillä ne ovat hallituksen työn keskiössä ja Suomen kannalta elintärkeitä asioita. Mutta sitten tulee se Kääriäisen yllätys.

”Kysyn kuitenkin, tekisikö terää valita joskus sopivassa tilanteessa pääministeri sivistyksen kentältä, suomalaisen koulun, yliopiston, tieteen tai kulttuurin puolelta”, Kääriäinen kirjoittaa.

Kääriäinen myöntää, että ehdotus voi kuulostaa erikoiselta. Tulevaisuus kuitenkin edellyttää Kääriäisen mukaan uudenlaisia näkökulmia. Ja toisaalta sivistys on suurin yksittäinen tekijä Suomen selviytymisen ja menestyksen taustalla.

”Olisihan siinä hohtoa todeta, että Suomea johtaa leimallisesti sivistyspääministeri”, Kääriäinen kirjoittaa.

Kääriäisen mukaan ehdotus voidaan toki toteuttaa niin, että pääministeriksi nostettaisiin joku sivistys- ja koulutusasioihin keskittynyt poliitikko. Varsinaisesti Kääriäinen kuitenkin tuntuu toivovan, että kyseinen henkilö tulisi politiikan ulkopuolelta tieteen, taiteen tai koulutuksen alalta.

Suomen itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä pääministerit tapasivat siirtyä tehtäväänsä kävelemällä Senaatintorin poikki yliopiston päärakennuksesta Valtioneuvoston linnaan. Vuosina 1918–1944 Suomessa oli 22 hallitusta, joista kymmenessä pääministerinä oli Helsingin yliopiston professori. Noina vuosina Suomessa oli vain yksi hallitus, jossa ei ollut yhtään professoria ministerinä.

Rooman kirjallisuuden professori Edwin Linkomies toimi pääministerinä jatkosodan aikana 1943–1944. Hänen jälkeensä professoreita ei ole nähty pääministereinä. Poikkeuksen tekee Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan paikalta pääministeriksi vuonna 1957 noussut V. J. Sukselainen, joka oli aiemmin toiminut Yhteiskunnallisen korkeakoulun kansantaloustieteen professorina.

Ylipäätään sotien jälkeen professoreita on toiminut kovin vähän politiikassa. Asiaa tutkinut emeritusprofessori Seikko Eskola selittää professorikatoa muun muassa politiikan ammattimaistumisella. Takavuosina professorit saattoivat ainakin vähän hoitaa virkaansa politiikan tekemisen ohessa. Enää se ei olisi mahdollista. Poliitikon luottamustoimesta on tullut ammatti.

Kiinnostavaa Kääriäisen ehdotuksessa onkin se, että hän itse edustaa ammattimaiseksi muuttunutta poliitikkosukupolvea. Vuonna 1948 syntynyt Kääriäinen meni vuonna 1970 töihin keskustan puoluetoimistolle ja työskenteli sen jälkeen politiikassa lähes 50 vuotta. Nyt hän kuitenkin kaipaisi maan johtoon sivistysvaikuttajaa politiikan ammattilaisten ulkopuolelta.

Kuka tämä henkilö voisi olla?

Akateemisesta maailmasta ensimmäisenä mieleen tulevat esimerkiksi Anu Kantola, Juho Saari, Sixten Korkman, Petteri Taalas, Kirsti Lonka, Irma Thesleff ja Amerikan-professori Bengt Holmström.

Monialataiteilija Vesa-Matti Loiri on kansan kaikkein syvimpien tuntojen tulkki, mutta suomalaiset eivät ehkä silti haluaisi häntä päättämään maan asioista. Kirjailija Juha Hurmeen johdolla Suomea vietäisiin varmasti kiehtovaan suuntaan. Tai kapellimestari Esa-Pekka Salosen. Kirjailija Pirkko Saisio on puhunut kiinnostavasti samanmielisten liiallisen kuplautumisen ongelmista.

Mutta sanokaa te, arvoisat lukijat, kuka olisi hyvä politiikan ulkopuolinen henkilö Suomen sivistyspääministeriksi. Ehdotuksia voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen marko.junkkari@hs.fi.

Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjolohifileitä vedetään kaupoista valmistusvirheen takia, ilmoittavat Lidl ja SOK – Tuotteita on myyty koko Suomessa

  2. 2

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  5. 5

   Lehti: Syyriassa kuvatulla mestaus­videolla esiintyy venäläisiä palkka­sotureita

  6. 6

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  7. 7

   Trumpin virkarikos­kuulemisen todistaja varoitti Venäjästä: ”Kansa­kuntaamme revitään rikki, totuus kyseen­alaistetaan”

  8. 8

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   Venäjän duuma sääti kaksi uutta lakia: Uusiin puhelimiin on asennettava pakollisia venäläisiä sovelluksia, ja yksilöitä voidaan julistaa ”ulkovallan agenteiksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta

  5. 5

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  6. 6

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  7. 7

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää