Mielipide    |   Vieraskynä

Työvoiman liikkuvuutta Pohjolassa on tuettava

Asiantuntijoiden liikkumista Pohjoismaiden välillä voidaan helpottaa yhtenäistämällä sosiaali- ja työttömyysturvaa ja ammatillisen pätevyyden tunnustamista koskevia lakeja.

Ihmiskunta etsii nyt ratkaisuja jättimäisiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Avaintehtävissä työskentelee muun muassa luonnontieteellisten ja luonnonvara-alojen korkeasti koulutettuja osaajia.

Moni asiantuntija on valmis muuttamaan työn perässä saadakseen koulutustaan ja osaamistaan vastaavan työpaikan. Muissa Pohjoismaissa houkuttelee maantieteellisen läheisyyden lisäksi tuttuus: samankaltaiset yhteiskuntajärjestelmät ja työmarkkinoiden rakenteet sekä toisiaan lähellä olevat tapa- ja työkulttuurit. Mahdollisuus liikkua sujuvasti työn perässä on kaikkien Pohjoismaiden yhteinen etu.

Pohjoismaan kansalaisia muuttaa toiseen Pohjoismaahan vuosittain noin 50 000, ja nykyisin noin 260 000 työskentelee pysyvästi tai tilapäisesti toisessa Pohjoismaassa. Lisäksi noin 70 000 käy päivittäin töissä toisessa Pohjoismaassa.

Vaikka Pohjoismaat ovat tehneet pitkään yhteistyötä, maasta toiseen työn takia muuttava kohtaa edelleen muuttohalua vähentäviä käytännön esteitä, joita on mahdollista helpottaa yhteisillä poliittisilla ja hallinnollisilla ratkaisuilla.

Pohjoismaisten luonnontiede- ja luonnonvara-alojen ammattiliitot selvittivät keväällä jäsentensä työperäisen liikkumisen ongelmia. Liittojen jäsenet ovat koulutukseltaan muun muassa bio-, geo-, elintarvike-, ravitsemus-, maatalous-, metsä- ja ympäristötieteilijöitä sekä kemistejä ja fyysikoita. Esille nousi lukuisia esteitä, jotka vaikeuttavat todennäköisesti myös muiden alojen asiantuntijoiden liikkumista Pohjoismaasta toiseen.

Yksi keskeinen este ovat ammatillisen pätevyyden tunnustamiseen liittyvät ongelmat. Pohjoismaissa monet ammatit ovat valtion, toimialan tai ammattikunnan itsensä sääntelemiä. Sääntely on liikkumisen este silloin, kun yhdessä Pohjoismaassa hankittua ammattipätevyyttä ei suoraan tunnusteta toisessa maassa, vaikka sitä edellyttäviä työtehtäviä olisi tarjolla. Tällaisia ammatteja ovat muun muassa terveydenhuollossa työskentelevät mikrobiologit ja ravitsemusterapeutit. Pätevyysvaatimusten yhtenäistäminen ja molemminpuolinen tunnustaminen pitää toteuttaa viipymättä.

Esteitä liittyy myös sosiaali- ja työttömyysturvaan. Pohjoismaiden välillä on edelleen huomattavia eroja vanhemmuuteen sekä lasten huoltajuuteen ja hoitoon liittyvässä lainsäädännössä. Esimerkiksi sosiaalietuuksien perustana olevat perheen ja vanhemmuuden määritelmät eroavat huomattavasti.

Myös työttömyysturvajärjestelmät poikkeavat toisistaan, mikä voi johtaa siihen, että paluumuuttaja jää perusturvan varaan. Toisessa Pohjoismaassa työskennellyt Suomeen palaava kansalainen ei pysty hyödyntämään kartuttamaansa ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jollei hänellä ole palatessaan voimassa olevaa työsuhdetta. Esteitä muodostavia kansallisia säädöksiä tulisi muuttaa ja maiden sosiaali- ja työttömyysturvaa koskevaa lainsäädäntöä yhtenäistää.

Perheasioiden järjestämistä toisessa Pohjoismaassa on tuettava. Lasten ilmoittaminen päivähoitopaikkaan tai kouluun etukäteen toisesta Pohjoismaasta pitää tehdä mahdolliseksi. Arjen sujumista on helpotettava muun muassa hyväksymällä toisten Pohjoismaiden henkilötunnukset pankki- ja muun asioinnin sujuvoittamiseksi.

Antti Rinteen (sd) hallitus noteeraa pohjoismaisen yhteistyön asialistallaan korkealle. Hallituksessa on pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r), ja hallitusohjelmaan on kirjoitettu selkeitä tavoitteita pohjoismaisen liikkuvuuden edistämiseksi. Hallitusohjelman mukaan Pohjoismaiden on oltava maailman parhaiten integroitunut alue. Ohjelmassa luvataan myös, että Suomi pyrkii helpottamaan kansalaisten liikkuvuutta Pohjoismaiden välillä, toimii aktiivisesti olemassa olevien rajaesteiden poistamiseksi ja pyrkii ottamaan huomioon, ettei uusia rajaesteitä synny Pohjoismaiden välille uusia lakeja laadittaessa.

Tiivistämällä yhteistyötä ja rakentamalla nykyistä yhtenäisempää työssäkäyntialuetta pystymme paremmin hyödyntämään yhteistä osaamistamme ja vastaamaan globaaleihin haasteisiin. Suomella on alkaneella hallituskaudella loistava tilaisuus sujuvoittaa työperäistä liikkumista Pohjoismaiden välillä.

Mikko Salo ja Jyrki Wallin

Salo on Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimun ja Wallin Agronomiliiton toiminnanjohtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää