Mielipide    |   Kolumni

Moni haluaisi tehdä junamatkalla töitä, mutta se ei onnistu

VR-junaverkon takkuilu koettelee hermoja ja hidastaa etätöiden tekemistä.

Neljä tuntia keskeytykse­töntä työ­rauhaa, kauniit maisemat ja junan tasainen kyyti. Näin haaveilin jälleen kerran VR:n kaukojunaan noustessani, vaikka tiesin, että luvassa olisi pettymyksiä ja verenpaineen nousua.

Kun juna oli ehtinyt Tikkurilaan, hautasin jo haaveitani tehokkaasti käytetystä junamatkasta. Tätähän tämä olikin.

Puolen vuoden aikana työskentely kaukojunassa vailla jatkuvia verkkoyhteyden keskeytymisiä on onnistunut yhden kerran. Oli kesäkuinen aamu, kello 5.58, ja olin ainoa matkustaja Helsingistä Kuopioon suuntaavassa vaunussa.

VR:n junien matkustajamäärät kasvoivat viime vuonna lippuhintauudistuksen ja uusien yhteyksien ansiosta. Kaukojunilla taitettiin yli 13 miljoonaa junamatkaa.

Nopea vilkaisu junanvaunuun kertoo, että yhdeksällä kymmenestä matkustajasta on verkkoyhteys käytössä: luetaan verkkolehtiä, chattaillaan ja yritetään katsoa Netflixiä.

Moni tekisi junassa muutakin kuin kuluttaisi aikaa viihdykkeillä. Kun suomalaisista ja suomalaisyrityksistä tulee entistä ympäristötietoisempia, moni miettii, taittuuko työmatka toiselle puolelle maata lentäen vai junalla.

VR toteaa nettisivuillaan, että junamatka sujuu rentoutuen tai töitä tehden.

Junamatka voisi parhaimmillaan olla edullinen, toimiva, tehokas ja ympäristöystävällinen valinta. Mutta kun yhteys tökkii tai katkeilee, työtehtävät vievät junassa kauan. Monen työkuorma on sellainen, että pitäisi voida varmistua siitä, että tehokas työskentely etäyhteydellä onnistuu myös junassa.

Eräässä Facebook-keskustelussa kommentoija totesi, että ”ihminen on käynyt kuussa 50 vuotta sitten, mutta VR ei saa verkkoaan toimimaan”.

VR tosin varoittaa netissä: ”Huomaathan, että verkon käyttö on rajallinen, jotta kaikilla olisi tasapuolinen mahdollisuus verkon käyttöön. Tämän takia ­videoiden katselu ja suurten tiedostojen lataaminen ei välttämättä ole mahdollista junaverkossa.”

Aloitin tämän kolumnin kirjoittamisen Kuopio–Helsinki-junassa. Ironista kyllä, valmista ei tullut, sillä yhteys katosi kokonaan. Kolme varttia yritin saada yhteyttä toimimaan, vuorotellen juna­verkon ja puhelimen yhteyspisteen ­kautta.

Lopulta luovutin ja kaivoin kutimen esiin. Näin sitä ennen matkailtiin työnantajan ajalla ja rahoilla.

Kolumnin olisi toki voinut kirjoittaa yhteyttä vaativan toimitusjärjestelmän sijaan vaikka wordissa. Mutta tuossa vaiheessa kirjoitettu turhautunut purkaus olisi sivuuttanut sen tosiasian, että kyllähän junan verkkoyhteys toisinaan toimii.

Ainakin sen verran, että junasta saa välillä päivitettyä Facebook-postauksen junan surkeista nettiyhteyksistä.

Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimituksen esimies.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää