Mielipide    |   Lukijan mielipide

Rikollisjengit romuttavat vankiloiden kuntoutustyön huumekaupalla

Varsinkin nuoria ja melko puhtaan vankilamenneisyyden omaavia lomakelpoisia vankeja pakotetaan huumekuriireiksi.

Rikollisjengien vaikutus vankilan henkilökunnan turvallisuuteen on herättänyt keskustelua. Virkamiehet ovat keskeinen osa yhteiskunnan toimintaa turvaavaa koneistoa, ja siksi he nauttivat erityistä suojaa.

Vankilat muodostavat Suomen ylivoimaisesti suurimman kuntoutuslaitosten ketjun. Sadat ammattilaiset yrittävät työssään vaikuttaa päihdeongelmiin, ehkäistä rikollisuusmyönteistä ajattelua sekä tukea väkivallatonta konfliktien ratkaisua.

Vankien työelämävalmiuksia ja sosiaalisia taitoja kehitetään erilaisin kurssein ja ohjelmin. Työmaa on loputon, koska rajallisten resurssien takia vain murto-osa tukea tarvitsevista ja sen vastaanottamiseen motivoituneista vangeista voidaan ottaa mukaan ohjelmiin.

Rikollisjengit tekevät kaikkensa romuttaakseen tämän työn. Huumekauppa aiheuttaa velkasuhteita, jotka johtavat siihen, että vankeja joudutaan siirtämään esimerkiksi suljetulle osastolle. Tämä taas vaikeuttaa kursseille osallistumista.

Päihteettömyyteen pyrkivien vankien – joita on yllättävän paljon – yritykset pysyä raittiina epäonnistuvat aggressiivisen huumetarjonnan takia. Osastojen toiminta vaarantuu.

Varsinkin nuoria ja lomakelpoisia vankeja, joilla ei ole väkivalta- tai huumerikkomuksia, pakotetaan huumekuriireiksi uhkailemalla heitä ja heidän omaisiaan raa’alla väkivallalla.

Olen johtanut lukuisia kurinpitokäsittelyjä, joissa epäiltynä on ollut nuori vanki. On ollut ilmiselvää, että hän on toiminut painostettuna, mutta asiaa on ollut mahdoton todistaa. Ratsiassa ilman omaa syytään menettämänsä huume-erän arvon vanki joutuu korvaamaan toimeksiantajilleen, koska hän on mokannut. Yhden menetetyn peräsuolihivakan, ”Kinderin”, arvo saattaa olla jopa tuhansia euroja. Näin syntyy velka, joka kasvaa eksponentiaalisesti maksun viivästyessä.

Painostuskierteen takia vankiryhmät on pidettävä erillään, ja jokaiselle ryhmälle on luotava oma päiväjärjestys. Tämä syö valtavasti resursseja. Vanhat vankilat, joiden rakenteissa tällaiseen ei ole varauduttu, taipuvat huonosti vankien erillään pitämiseen. Resurssit, joita tarvittaisiin kipeästi vankien kuntouttamiseen, joudutaan käyttämään vankien erillään pitämiseen, jotta heidät saataisiin pysymään edes hengissä.

On hyvä, että poliisin ja tuomioistuinten resursseja on lisätty. Tämä väistämättä lisää painetta pussinperälle eli vankeinhoitoon, koska muiden viranomaisten toiminnan tehostuessa myös selvitetyt rikokset ja vankien määrä kasvavat.

Meidän vastuullamme on se, että vangit vapautuvat yhteiskuntakelpoisuuden osalta paremmassa kunnossa kuin mitä he olivat vankilaan tullessaan. Nykyisessä tilanteessa tämä työ on vähintäänkin haastavaa.

Jyrki Heinonen

apulaisjohtaja, Rikosseuraamusalan koulutuskeskus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää