Mielipide    |   Vieraskynä

Puolan konservatiivien valta nojaa sosiaaliturvaan

Laki ja oikeus on suosittu puolue arvoistaan huolimatta, koska se jakaa puolalaisille avokätisesti etuuksia.

Mielipidekyselyt ennustavat, että Puolassa Jarosław Kaczyńskin johtama Laki ja oikeus -puolue (PiS) jatkaa vallassa myös seuraavat neljä vuotta. Kaczyńskin konservatiivis-nationalistisen puolueen odotetaan saavan ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa yli 40 prosenttia äänistä, enemmän kuin opposition liberaalit ja vasemmisto yhteensä.

Ei kuitenkaan pidä luulla, että PiS on täysin valloittanut puolalaisten sydämet ja mielet. Todellisuudessa Puolan yhteiskunta on hyvin monimuotoinen ja poliittisesti polarisoitunut, ja PiS:n äänestäjät edustavat aktiivista vähemmistöä. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan puolalaisten enemmistön näkemykset vaikkapa EU:sta tai jopa abortista ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista poikkeavat PiS:n ja sen kannattajien näkemyksistä.

PiS:n valta perustuu avokätiseen ­sosiaaliturvaan. Monet niistäkin, jotka torjuvat PiS:n arvot, kannattavat puolueen sosiaalipolitiikkaa – ja nauttivat sen suomista etuuksista.

Sosiaaliturvan tarve oli ilmeinen sosialistisen järjestelmän romahdettua 30 vuotta sitten. Hyvinvointi­valtio on kuulunut olennaisena osana siihen uuteen yhteiskuntamalliin, jota on tavoiteltu.

Kaczyńskin tarjoama ”Puolan malli” ei johda keskinäiseen luottamukseen ja yhteisvastuuseen perustuvaan nykyaikaiseen yhteiskuntaan. Mallin pohjana oleva näkemys valtiosta on vanhentunut: se pikemminkin vahvistaa yhteiskunnan toimintahäiriöitä kuin poistaa niitä. Järjestelmä perustuu tulonsiirroille eikä julkisille palveluille.

PiS on myöntänyt uusia etuuksia lapsiperheille, eläkeläisille ja koululaisille. Minimipalkkaa on tarkis­tettu ja vammaisten sosiaaliturvaa parannettu. Nyt vaalivuonna joidenkin sosiaaliohjelmien rahoitus on kaksinkertaistettu. Naisten eläkeikä on laskettu 60 vuoteen ja miesten 65 vuoteen. Valtio jakaa siis kansalaisille rahaa ja antaa heidän käyttää sitä mielensä mukaan.

Samaan aikaan kun sosiaaliturvan kustannukset nousevat kohtuuttomasti, julkisten palvelujen laatu heikkenee edelleen.

Koulutusuudistus oli katastrofi ja ­aiheutti kaaoksen kouluissa. Opettajat ovat niin huonosti palkattuja, että rehtorit eivät saa paikkoja täytettyä. Yhä useammat oppilaat siirtyvät yksityiskouluihin.

Terveydenhuollossa tilanne on vielä huonompi. Velkaantuneita sairaaloita suljetaan, ja maastamuutto on johtanut lääkäripulaan. Julkiseen terveydenhuoltoon käytetään vähemmän rahaa kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Varoissaan olevat ihmiset käyttävät yksityistä terveydenhuoltoa.

Puolan mallin taloudellinen pohja on hatara. Mallia rahoitetaan yksityistämällä valtion omistuksia.

Yksi syy nykyisen sosiaalipolitiikan suosioon on historia: sekä kommunistivallan että sitä 1990-luvulla seuranneen uusliberalismin vuoksi valtioon ja sen kykyyn tarjota palve­luita suhtaudutaan epäluuloisesti. Puolassa ei myöskään ole vahvaa kansalaisyhteiskuntaa. Vaikka perhe ja kansakunta ovat Puolassa vahvoja käsitteitä, niiden välissä on ammottava kuilu. Sosiaalisen pääoman puute on ollut yksi suurimmista Puolan modernisoinnin esteistä.

Kun Puolaa lähdettiin kommunistivallan kaaduttua rakentamaan, uudistusmielinen eliitti tuki kansalaisjärjestöjä ja ajoi vallan hajauttamista. PiS teki täyskäännöksen: sen sijaan, että perinteisiä rakenteita ja arvoja olisi haluttu muuttaa, puolue päätti vaalia niitä. PiS tunnistaa perheen ja kansan muttei kansalais­yhteiskuntaa. Puolue haluaa rajoittaa paikallishallintoa, leikata kansalaisjärjestöjen rahoitusta, säännellä lehdistöä ja vähentää oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Puolan nykyinen hallitus haluaa huolehtia kansalaisten taloudellisista tarpeista, mutta autoritaarinen ote jättää yhä vähemmän tilaa kansalaisten keskinäiselle yhteistyölle ja toiminnalle. Hallitus on käytännössä hylännyt ajatuksen siitä, että julkiset palvelut olisivat yhteiskuntaa koossa pitävä voima. Kansalais­yhteiskunnan sijaan tavoitellaan asiakkaiden ja kuluttajien yhteisöä.

PiS:n äänestäminen on houkuttelevaa, koska puolueen lupaus sosiaaliturvasta vastaa kansalaisten odotuksiin. Monissa muissa kysymyksissä PiS ei silti edusta kansan enemmistön arvoja ja mielipiteitä.

Kansalaisyhteiskunnan ja vahvan valtion – sekä paikallisen aktivismin ja keskushallinnon – välinen konflikti määrittelee Puolan politiikkaa ensi vuosikymmenellä. Kamppailun tulosta ei vielä varmuudella tiedetä.

Piotr Buras ja Pawel Zerka

Kirjoittajat ovat tutkijoita European Council on Foreign Relations -ajatuspajassa (ECFR).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  3. 3

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Suomalaiset asejoukot tappoivat siviilejä, teloittivat vankeja ja ryöstivät kartanoita Viron vapaussodassa – Uusi tutkimus saa lukijan tuntemaan häpeää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää