Mielipide    |   Vieraskynä

Puolan konservatiivien valta nojaa sosiaaliturvaan

Laki ja oikeus on suosittu puolue arvoistaan huolimatta, koska se jakaa puolalaisille avokätisesti etuuksia.

Mielipidekyselyt ennustavat, että Puolassa Jarosław Kaczyńskin johtama Laki ja oikeus -puolue (PiS) jatkaa vallassa myös seuraavat neljä vuotta. Kaczyńskin konservatiivis-nationalistisen puolueen odotetaan saavan ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa yli 40 prosenttia äänistä, enemmän kuin opposition liberaalit ja vasemmisto yhteensä.

Ei kuitenkaan pidä luulla, että PiS on täysin valloittanut puolalaisten sydämet ja mielet. Todellisuudessa Puolan yhteiskunta on hyvin monimuotoinen ja poliittisesti polarisoitunut, ja PiS:n äänestäjät edustavat aktiivista vähemmistöä. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan puolalaisten enemmistön näkemykset vaikkapa EU:sta tai jopa abortista ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista poikkeavat PiS:n ja sen kannattajien näkemyksistä.

PiS:n valta perustuu avokätiseen ­sosiaaliturvaan. Monet niistäkin, jotka torjuvat PiS:n arvot, kannattavat puolueen sosiaalipolitiikkaa – ja nauttivat sen suomista etuuksista.

Sosiaaliturvan tarve oli ilmeinen sosialistisen järjestelmän romahdettua 30 vuotta sitten. Hyvinvointi­valtio on kuulunut olennaisena osana siihen uuteen yhteiskuntamalliin, jota on tavoiteltu.

Kaczyńskin tarjoama ”Puolan malli” ei johda keskinäiseen luottamukseen ja yhteisvastuuseen perustuvaan nykyaikaiseen yhteiskuntaan. Mallin pohjana oleva näkemys valtiosta on vanhentunut: se pikemminkin vahvistaa yhteiskunnan toimintahäiriöitä kuin poistaa niitä. Järjestelmä perustuu tulonsiirroille eikä julkisille palveluille.

PiS on myöntänyt uusia etuuksia lapsiperheille, eläkeläisille ja koululaisille. Minimipalkkaa on tarkis­tettu ja vammaisten sosiaaliturvaa parannettu. Nyt vaalivuonna joidenkin sosiaaliohjelmien rahoitus on kaksinkertaistettu. Naisten eläkeikä on laskettu 60 vuoteen ja miesten 65 vuoteen. Valtio jakaa siis kansalaisille rahaa ja antaa heidän käyttää sitä mielensä mukaan.

Samaan aikaan kun sosiaaliturvan kustannukset nousevat kohtuuttomasti, julkisten palvelujen laatu heikkenee edelleen.

Koulutusuudistus oli katastrofi ja ­aiheutti kaaoksen kouluissa. Opettajat ovat niin huonosti palkattuja, että rehtorit eivät saa paikkoja täytettyä. Yhä useammat oppilaat siirtyvät yksityiskouluihin.

Terveydenhuollossa tilanne on vielä huonompi. Velkaantuneita sairaaloita suljetaan, ja maastamuutto on johtanut lääkäripulaan. Julkiseen terveydenhuoltoon käytetään vähemmän rahaa kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Varoissaan olevat ihmiset käyttävät yksityistä terveydenhuoltoa.

Puolan mallin taloudellinen pohja on hatara. Mallia rahoitetaan yksityistämällä valtion omistuksia.

Yksi syy nykyisen sosiaalipolitiikan suosioon on historia: sekä kommunistivallan että sitä 1990-luvulla seuranneen uusliberalismin vuoksi valtioon ja sen kykyyn tarjota palve­luita suhtaudutaan epäluuloisesti. Puolassa ei myöskään ole vahvaa kansalaisyhteiskuntaa. Vaikka perhe ja kansakunta ovat Puolassa vahvoja käsitteitä, niiden välissä on ammottava kuilu. Sosiaalisen pääoman puute on ollut yksi suurimmista Puolan modernisoinnin esteistä.

Kun Puolaa lähdettiin kommunistivallan kaaduttua rakentamaan, uudistusmielinen eliitti tuki kansalaisjärjestöjä ja ajoi vallan hajauttamista. PiS teki täyskäännöksen: sen sijaan, että perinteisiä rakenteita ja arvoja olisi haluttu muuttaa, puolue päätti vaalia niitä. PiS tunnistaa perheen ja kansan muttei kansalais­yhteiskuntaa. Puolue haluaa rajoittaa paikallishallintoa, leikata kansalaisjärjestöjen rahoitusta, säännellä lehdistöä ja vähentää oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Puolan nykyinen hallitus haluaa huolehtia kansalaisten taloudellisista tarpeista, mutta autoritaarinen ote jättää yhä vähemmän tilaa kansalaisten keskinäiselle yhteistyölle ja toiminnalle. Hallitus on käytännössä hylännyt ajatuksen siitä, että julkiset palvelut olisivat yhteiskuntaa koossa pitävä voima. Kansalais­yhteiskunnan sijaan tavoitellaan asiakkaiden ja kuluttajien yhteisöä.

PiS:n äänestäminen on houkuttelevaa, koska puolueen lupaus sosiaaliturvasta vastaa kansalaisten odotuksiin. Monissa muissa kysymyksissä PiS ei silti edusta kansan enemmistön arvoja ja mielipiteitä.

Kansalaisyhteiskunnan ja vahvan valtion – sekä paikallisen aktivismin ja keskushallinnon – välinen konflikti määrittelee Puolan politiikkaa ensi vuosikymmenellä. Kamppailun tulosta ei vielä varmuudella tiedetä.

Piotr Buras ja Pawel Zerka

Kirjoittajat ovat tutkijoita European Council on Foreign Relations -ajatuspajassa (ECFR).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää